LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Sposób na awaryjne kanapki – 3 pasty kanapkowe

  • 5 sierpnia 2014
  • Agnieszka

Dzisiejszy wpis możecie potraktować trochę jako część cyklu “logistyka zdrowego odżywiania“. Bo wyobraźcie sobie taką sytuację – wracacie do domu głodni i po otwarciu lodówki z przerażeniem stwierdzacie, że nic w niej nie ma. U mnie to dość częste zjawisko, bo nie jadamy wędliny, a z serem żółtym też nie mogę przesadzać. Inne produkty nabiałowe, które nadają się na kanapki, mają krótki termin przydatności, dlatego nie kupuję ich na zapas. Co więc zrobić kiedy w lodówce nie ma żadnego sera, jajek, które można by ugotować, ani świeżego warzywa (ogórek, pomidor…) które można położyć na kanapce? Z pomocą przychodzą domowe zapasy, z których można bardzo szybko przygotować pyszną pastę kanapkową. Ale dodatkowo – każdą z tych past można wykorzystać np. jako dodatek do nachosów, grissini itp. Naprawdę super sprawdzą się podczas przyjmowania gości.

Pasta z fasoli lub soczewicy

Do obu możemy użyć zarówno fasoli/soczewicy gotowanej samodzielnie, jak i z puszki. Oczywiście ta pierwsza jest zdrowsza, ale nie popadajmy w paranoję, w takiej sytuacji często liczy się czas. Przepis na pastę z fasoli z suszoną śliwką (zwaną też smalcem wegetariańskim) podawałam już kiedyś tutaj. Niedawno wzorując się na tym przepisie zrobiłam podobną pastę na bazie soczewicy:

  • podsmażyłam jedną pokrojoną w kostkę cebulę na oleju rzepakowym z dodatkiem kilku liści laurowych, goździków, ziela angielskiego i jałowca (kiedy cebula zmięknie wyławiamy z niej przyprawy)
  • zblendowałam ok. 3/4 puszki soczewicy z łyżką sosu sojowego, podsmażoną cebulą i pieprzem

pasta_kanapkowa_2

I tyle 😉 pasta na kanapki gotowa. Może sprawdzić się też jako dodatek do wytrawnych naleśników. Ja kocham soczewicę, więc bardzo mi to smakuje.

Pasta z suszonych pomidorów i ciecierzycy

Niedawno jedna z Was napisała u mnie w komentarzu, że na najprostsze przepisy czasami najtrudniej wpaść. Święta prawda! Od około roku dość często robię hummus i pastę z suszonych pomidorów, a jeszcze nie wpadłam na to, aby główne składniki tych past połączyć w jedną i stworzyć coś jeszcze innego. Aż trafiłam na ten wpis i doznałam olśnienia – ciecierzyca może być genialnym nośnikiem smaku dla suszonych pomidorów! Postanowiłam zrobić “dzienną” wersję pasty z suszonych pomidorów, o której piszę niżej. Dzienną, bo bez czosnku ;). Wykonanie:

  • Ok pół szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki blendujemy z ok. 8 kawałkami pomidora suszonego w oleju, garścią liści świeżej bazylii i ok. 2 łyżkami octu balsamicznego. Można dodać też trochę oleju z pomidorów. Dosłownie 3 minuty i gotowe 🙂

pasta_kanapkowa_1

Pasta z suszonych pomidorów czosnkowo-ziołowa

Ta pasta to hicior podpatrzony kiedyś na imprezie u koleżanki. Jakieś 90% osób, które jadło ją u mnie prędzej czy później dopytało o przepis i powtórzyło ją w domu. A ja z tym przepisem mam problem, bo za każdym razem robię ją inaczej i nigdy nie pamiętam jaką wersję dana osoba u mnie jadła :). Baza składa się z następujących składników:

  • suszone pomidory (ok. pół słoika)
  • duża garść świeżej bazylii
  • 1-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
  • ocet balsamiczny – ok łyżka, dwie

Opcjonalnie dodajemy:

  • garść rukoli
  • inne oleje, np. lniany
  • inne zioła np. oregano
  • kawałek sera typu feta
  • oliwki
  • pestki słonecznika
  • 1-3 łyżki pesto

pasta

Wszystkie składniki blendujemy. Pasta świetnie smakuje z dodatkiem rukoli. Jadam ją również wtedy, kiedy bierze mnie przeziębienie – dodaję wtedy sporo czosnku 🙂

Na dziś może tyle wystarczy, ale to na pewno nie jest moje ostatnie słowo jeśli chodzi o pasty kanapkowe. Dajcie znać jeśli wypróbujecie coś z tych propozycji! 

Total
23
Udostępnienia
Udostępnij 22
Tweet 0
Pin it 1
Related Topics
  • kanapki
  • logistyka zdrowego odżywiania
  • przepisy
  • zdrowe odżywianie
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Freelance

Poniedziałki freelancera – freelancer na urlopie

  • 4 sierpnia 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Czas wolny
  • Kultura

Lektury na lato – moje propozycje + książki dla Was :)

  • 7 sierpnia 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.