Zazwyczaj stawiam tutaj na przepisy, które wykonuje się w czasie krótszym niż 30 minut… Ale z dynią tak się nie da (chyba, że z mrożoną), dlatego tym razem robię wyjątek.
Jest to danie z cyklu “czyszczę lodówkę”, dlatego nie musicie traktować tego przepisu bardzo sztywno. Bez kilku składników się nie obejdzie, ale niektóre spokojnie można pominąć lub zastąpić innymi warzywami (ja planowałam dodać jeszcze seler naciowy, ale jakoś nie wpadł mi w ręce podczas tego omiatania lodówki). Powinno pasować tutaj też curry, ale ja nadal nie mogę stosować tej przyprawy ze względu na aparat ortodontyczny. Szczerze mówiąc zapomniałam już jak smakuje :(.
- pół niewielkiej dyni
- 4 pomidory
- 1 duża cebula
- 3 niewielkie ząbki czosnku
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- 1/4 szklanki wody
- 1 papryka (opcjonalnie)
- 2 nieduże bataty (opcjonalnie)
- 1 cm obranego imbiru
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz, chili, opcjonalnie wędzona papryka - do smaku
- Twardą część dyni obieramy i kroimy w kostkę ok. 1x1 cm. To samo robimy z batatami i papryką (kawałki papryki mogą być większe)
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podgrzewamy przez chwilę na oliwie. Dodajemy do tego dynię, bataty i paprykę, wlewamy 1/4 szklanki wody.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do pozostałych warzyw.
- Po kilku minutach dorzucamy przepłukaną soczewicę i starty na tarce imbir.
- Dusimy to pod przykryciem przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już zatopione w „sosie” i wtedy możemy zdjąć pokrywkę i przez resztę czasu gotować bez przykrycia, odparowując nadmiar płynu.
- Po ok. 10 minutach można już sprawdzić czy dynia, bataty i soczewica są miękkie. Jeśli nie - gotujemy dalej ;).
- Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą, pieprzem i chili. Przyprawą nieobowiązkową ale bardzo zalecaną jest wędzona papryka.
- Podajemy z dowolnym dodatkiem, np. chlebem, kaszą lub ryżem. Ja jadłam ją też z plackami ziemniaczanymi, które zostały mi z kolacji.
Ot, taka typowo jesienna potrawka z dyni 🙂 można ją zawekować na kilka tygodni.