LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Logistyka zdrowego odżywiania – szybka pasteryzacja obiadów (wekowanie)

  • 14 września 2015
  • Agnieszka

Codzienne gotowanie obiadów nie jest moją najmocniejszą stroną… A jeśli mam być szczera to w ogóle u mnie nie funkcjonuje. Czasami po prostu nie jemy obiadu, a czasami jem u mamy lub na mieście. Jednak obiady u mamy prawie zawsze są dla mnie odstępstwem od moich zwykłych, zdrowych nawyków i w związku ze zwiększeniem rygoru w mojej zdrowej diecie postanowiłam ograniczyć je do absolutnego minimum. W związku z tym pojawiła się u mnie potrzeba posiadania gotowych posiłków awaryjnych, które w kryzysowej sytuacji wystarczy odgrzać. I tak właśnie zrodził się nowy-stary patent w mojej logistyce zdrowego odżywiania – szybka pasteryzacja obiadów (inaczej mówiąc – wekowanie posiłków). 

Pasteryzacja może Wam się kojarzyć z dość upierdliwym procesem gotowania lub pieczenia słoików z jedzeniem. Potem takie słoiki można przechowywać nawet miesiącami, tyle tylko, że w zimnym miejscu. Nie wiem jak Wy ale ja w moim mieszkaniu nie posiadam miejsca (poza lodówką) gdzie temperatura byłaby niższa niż 10 stopni. W piwnicy jest jeszcze cieplej niż w domu… Dlatego mogę albo olać zasadę <10 stopni i zaryzykować że coś mi się zepsuje podczas przechowywania w wyższej temperaturze, albo zrezygnować z robienia takich posiłków na długie miesiące i skupić się na krótszych terminach. Ta druga opcja ma dla mnie dwa duże plusy. Po pierwsze jest o wiele, wiele prostsza i mniej upierdliwa od tradycyjnej pasteryzacji. Po drugie jest też zdrowsza… W tradycyjnej pasteryzacji poddajemy nasz posiłek bardzo długotrwałej obróbce cieplnej. Jeśli nie ma w nim cukru i octu, zaleca się nawet powtarzanie procesu pasteryzacji przez 2-3 dni. No błagam… Abstrahując od tego ile z tym zachodu, to przecież w takim posiłku nie ma już chyba ani krzty witamin. To tak na chłopski rozum, mogę oczywiście się mylić ;). 

pasteryzacja_obiadow

Dlatego ja postanowiłam wrócić do testowanego już kiedyś sposobu szybkiej pasteryzacji obiadów. I co tu dużo mówić – to rozwiązanie jest cudowne! A na czym ono polega?

  • gotując obiad “jednogarnkowy” robię porcję co najmniej 2x większą niż na jeden dzień 
  • w trakcie gotowania szykuję sobie słoiki – wyparzam je wrzątkiem lub w piekarniku (ok. 20 minut w temp. 110 stopni). Z piekarnika korzystam tylko wtedy, kiedy akurat mam gorący. 
  • kiedy potrawa się ugotuje, od razu wypełniam nią słoiki – posiłek trzeba zawekować kiedy jest jeszcze bardzo gorący. Napełniam słoik nie pod samo wieczko, zostawiam ok. 1 cm “luzu”, wycieram ranty słoika ręcznikiem papierowym aby miejsce styku z nakrętką było czyste, zakręcam. 
  • słoiki odstawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką. Kiedy dokładnie wystygną (bywa, że dopiero następnego dnia), wkładam je do lodówki. O prawidłowo przeprowadzonej pasteryzacji świadczy wklęsła nakrętka. 
  • tak zawekowane danie można przechowywać w lodówce przez nawet 2-3 tygodnie

A co można w ten sposób zawekować? Naprawdę mnóstwo rzeczy! Przynajmniej tych roślinnych, bo takie gotuję i tylko na ich temat mogę się wypowiedzieć. Przykładowe posiłki: 

  • gulasz warzywny
  • chili sin carne
  • różnego rodzaju zupy
  • sosy do makaronów i kasz
  • inne dania jednogarnkowe, np. bób w pomidorach, leczo wegetariańskie (nie wegetariańskie może też, ale nie testowałam więc wolę się nie wypowiadać, może ktoś w komentarzach podzieli się doświadczeniem…?). 

Szybka pasteryzacja to naprawdę świetny sposób na ogarnięcie tematu obiadów w domu. Nie jest to może rozwiązanie na co dzień, ale w awaryjnych sytuacjach może poratować. 

Stosujecie, wypróbujecie? 

 

 

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • obiady
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Aktywność fizyczna
  • Odżywianie
  • Zdrowe ciało

ZdrowoMania odc. 30 – tłuszcze w diecie, taniec na kole

  • 12 września 2015
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Różne
  • Zdrowe ciało

Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu – przyłączysz się?

  • 15 września 2015
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.