Warzywna potrawka z dyni

Zazwyczaj stawiam tutaj na przepisy, które wykonuje się w czasie krótszym niż 30 minut… Ale z dynią tak się nie da (chyba, że z mrożoną), dlatego tym razem robię wyjątek. 

potrawka z dyni

Jest to danie z cyklu “czyszczę lodówkę”, dlatego nie musicie traktować tego przepisu bardzo sztywno. Bez kilku składników się nie obejdzie, ale niektóre spokojnie można pominąć lub zastąpić innymi warzywami (ja planowałam dodać jeszcze seler naciowy, ale jakoś nie wpadł mi w ręce podczas tego omiatania lodówki). Powinno pasować tutaj też curry, ale ja nadal nie mogę stosować tej przyprawy ze względu na aparat ortodontyczny. Szczerze mówiąc zapomniałam już jak smakuje :(. 

Warzywna potrawka z dyni
Ilość porcji 4
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Łączny czas
40 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Łączny czas
40 min
Składniki
  1. pół niewielkiej dyni
  2. 4 pomidory
  3. 1 duża cebula
  4. 3 niewielkie ząbki czosnku
  5. pół szklanki soczewicy czerwonej
  6. 1/4 szklanki wody
  7. 1 papryka (opcjonalnie)
  8. 2 nieduże bataty (opcjonalnie)
  9. 1 cm obranego imbiru
  10. kilka łyżek oliwy
  11. sól, pieprz, chili, opcjonalnie wędzona papryka - do smaku
Przygotowanie
  1. Twardą część dyni obieramy i kroimy w kostkę ok. 1x1 cm. To samo robimy z batatami i papryką (kawałki papryki mogą być większe)
  2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podgrzewamy przez chwilę na oliwie. Dodajemy do tego dynię, bataty i paprykę, wlewamy 1/4 szklanki wody.
  3. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do pozostałych warzyw.
  4. Po kilku minutach dorzucamy przepłukaną soczewicę i starty na tarce imbir.
  5. Dusimy to pod przykryciem przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już zatopione w „sosie” i wtedy możemy zdjąć pokrywkę i przez resztę czasu gotować bez przykrycia, odparowując nadmiar płynu.
  6. Po ok. 10 minutach można już sprawdzić czy dynia, bataty i soczewica są miękkie. Jeśli nie - gotujemy dalej ;).
  7. Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą, pieprzem i chili. Przyprawą nieobowiązkową ale bardzo zalecaną jest wędzona papryka.
  8. Podajemy z dowolnym dodatkiem, np. chlebem, kaszą lub ryżem. Ja jadłam ją też z plackami ziemniaczanymi, które zostały mi z kolacji.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Ot, taka typowo jesienna potrawka z dyni 🙂 można ją zawekować na kilka tygodni

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.