Zapraszam dziś na kolejny przepis czytelniczki zgłoszony na konkurs “fit słodkości”. Muszę przyznać, że jednym z głównych bohaterów wszystkich zgłoszeń był banan. Nic dziwnego – to owoc słodki, niedrogi, łatwo dostępny, bardzo uniwersalny… Wiele można z niego wyczarować. Przepisów z bananami w roli głównej było sporo, ale jeden z nich wyróżnił się na tle reszty. I wiem, że krem czekoladowy na bazie bananów brzmi strasznie banalnie i sama też nie raz robiłam taki z dodatkiem dojrzałego awokado… Ale ta propozycja jest nieco inna. Wyróżnia się tym, że krem ten wykonujemy z bananów ugotowanych na parze i podajemy z kontrastującymi zarówno smakiem, jak i temperaturą mrożonymi malinami. To jest pyszne! Z testowanych przepisów to ten najbardziej smakował mojemu prywatnemu testerowi ;).
Za przepis dziękuję Ewie!
- 2-3 banany ugotowane przez ok. 5 minut na parze
- pół szklanki podgrzanego mleka kokosowego
- 2 łyżki kakao lub karobu
- pół szklanki mrożonych malin
- Ciepłe banany miksujemy z podgrzanym mlekiem kokosowym i kakao.
- Dodajemy mrożone maliny, mieszamy, gotowe! 🙂
Zachęcam do wypróbowania :).