Dziś mam dla Was szybki i prosty przepis na pożywne śniadanie. Te placuszki owsiano-jabłkowe wykonuje się bardzo szybko, a dzięki zawartości płatków są bardziej sycące, niż zwykłe placki na mące. Przepis pochodzi z książki “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia”, którą bliżej przedstawię Wam w kolejnej “Biblioteczce“. Wiem, że obiecuję ten post od jakiegoś czasu, ale chwilowo nie mam warunków do nagrywania, a to jest post połączony z video i zależy mi, aby post i film wyszedł w tym samym momencie.
Przepis na placuszki owsiane z jabłkami:
- 2 średnie jabłka
- 50 g mąki owsianej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja pominęłam)
- 2 roztrzepane jajka
- 1-2 łyżki miodu (ja dałam syrop daktylowy)
- 1/4 łyżeczki cynamonu (ja dałam co najmniej łyżeczkę ;))
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Składniki sypkie mieszamy ze sobą i łączymy ze startym jabłkiem.
- Dolewamy roztrzepane jajka i miód i mieszamy.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego.
Ja podałam je z syropem klonowym i podduszonymi jabłkami z cynamonem. Jedno jabłko pokroiłam w kostkę, podlałam lekko wodą, posypałam cynamonem i poddusiłam kilka minut pod przykryciem.
Smacznego 🙂