To była moja pierwsza w życiu tofucznica. W większości przepisów na tofucznicę podkreślano, że najważniejszym składnikiem jest czarna sól, czyli kala namak. Miałam kiedyś taką i faktycznie specyficznie pachnie ona jajkami, więc nie dziwi mnie, że weganie często uważają ją za najważniejszy składnik tofucznicy. Ja jednak od dłuższego czasu nie mogę nigdzie na nią trafić, więc postanowiłam zrobić tofucznicę, która nie ma na celu udawania jajecznicy. Zainspirowałam się więc jednym z moich ulubionych śniadań z czasów dzieciństwa, połączyłam to z moją fazą na kurkumę i tak oto powstała najprostsza na świecie tofucznica z pieczarkami.
Wykonanie jest banalne, bo praktycznie identyczne jak w przypadku podlinkowanej wyżej duszonej cebuli, a jedyną różnicą jest dodanie na końcu tofu zamiast jajka i doprawienie tego kurkumą…
Nic prostszego!