LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Kokosowo-bananowa jaglanka z musem z owoców leśnych

  • 30 marca 2017
  • Agnieszka

Zapraszam Was dzisiaj na banalne, zdrowe i pyszne śniadanie z kaszą jaglaną w roli głównej. Równie dobrze może ono posłużyć za fajny deser lub przekąskę, po którą można sięgnąć w ciągu dnia. 

O właściwościach kaszy jaglanej powstał osobny post, ale tutaj w skrócie przypomnę, że kasza jaglana ma m.in. właściwości detoksykujące i zasadotwórcze. Poza tym jest źródłem białka, zbawiennej dla skóry, włosów i paznokci krzemionki, a także wielu innych witamin i mikroelementów. 

Kokosowo-bananowa jaglanka z musem z owoców leśnych

Do tej jaglanki spokojnie możecie użyć kaszy jaglanej ugotowanej na przykład poprzedniego dnia. Ja często tak robię, bo jest szybciej, ale jeśli zależy Wam na tym aby to śniadanie było ciepłe – ugotujcie ją rano. Wtedy czas przygotowania wydłuży się tylko o jakieś 10 minut. 

Kokosowa jaglanka z musem owocowym
2017-03-30 08:35:06
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Zachowaj przepis
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Przygotowanie
5 min
Składniki
  1. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (czyli niespełna 1/4 szklanki kaszy suchej)
  2. trochę ponad pół szklanki mleka kokosowego z dobrym składem
  3. pół dojrzałego banana
  4. garść owoców leśnych podgrzanych i rozgniecionych na mus
  5. opcjonalnie - syrop klonowy, daktylowy lub miód do posłodzenia musu
Przygotowanie
  1. Mleko kokosowe miksujemy z bananem.
  2. Zalewamy nim ugotowaną kaszę jaglaną i mieszamy.
  3. W osobnym garnuszku podgrzewamy owoce leśne i rozgniatamy je widelcem na mus (można też je zmiksować w blenderze).
  4. Jeśli mus jest kwaśny, można dosłodzić go miodem lub syropem klonowym lub daktylowym.
  5. Polewamy jaglankę musem, smacznego!
Wskazówki
  1. Jeśli nie przepadacie za kaszą jaglaną w takiej postaci, możecie też zmiksować ją z mlekiem kokosowo-bananowym na budyń. W takiej formie kasza ta jest w stanie przekonać do siebie znacznie więcej osób.
  2. Nie polecam pomijania banana w tym przepisie, ja raz z lenistwa (nie miałam banana w domu i nie chciało mi się iść do sklepu) go pominęłam i mocno pożałowałam, bo kasza z samym mlekiem kokosowym, to już nie to samo.
  3. Jeżeli ta wersja jaglanki Wam nie posmakuje, dodajcie do niej jeszcze trochę dowolnego mleka (ale już nie kokosowego) i drugie pół banana i zmiksujcie to wszystko na koktajl jaglany.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Mleko kokosowe może być domowe. 

Jeśli chcecie, aby to śniadanie było ciepłe, możecie zalać kaszę jaglaną mlekiem kokosowo-bananowym, kiedy ta jest jeszcze na gazie, w końcowym etapie jej gotowania. I wtedy podgrzać całość przez kilka minut.

Taka jaglanka świetnie sprawdza się też w roli deseru – można ułożyć kaszę i mus warstwowo, a następnie wstawić to do lodówki i poczekać, aż dopadnie Was ochota na coś słodkiego 😉

Smacznego!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • kasza jaglana
  • śniadania
  • zdrowe odżywianie
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Odżywianie
  • Video

FOODBOOK #5 – co jem w ciągu dnia?

  • 28 marca 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Miejsca
  • Podróże

Zwiedzanie Londynu w kilka dni

  • 31 marca 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.