LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Wegańskie brownie z batatów

  • 10 sierpnia 2018
  • Agnieszka

Takie wegańskie brownie chodziło za mną już od dawna. A to dlatego, że uwielbiam ciasta, które są mokre i rozpływające się w ustach i brownie z batatów, które czasami widziałam gdzieś na zdjęciach, właśnie na takie mi wyglądało. Potem robiłam kilka podejść do realizacji jakiegoś przepisu, ale zawsze czegoś mi w domu brakowało. Ostatecznie jednak postanowiłam, że zaimprowizuję korzystając ze składników, które mam pod ręką. I tak oto wyszło to ciacho. 

Wegańskie brownie z batatów

Przetestowałam je później na dwóch osobach. Wojtek nie został jego fanem, bo nie lubi daktyli, a te są w tym cieście wyczuwalne… Drugim testerem była moja przyjaciółka i tutaj też nic nie zapowiadało sukcesu, bo ona w przeciwieństwie do mnie nie jest fanką tego typu wypieków, ale tutaj na szczęście test wypadł pozytywnie. Mówiła, że z każdym kęsem coraz bardziej jej smakuje i że na pewno upiecze takie ciacho dzieciom. No to do rzeczy 🙂

Składniki:

  • 2 nieduże bataty
  • pełna szklanka daktyli
  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • pół szklanki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 2 łyżki siemienia lnianego (zmielić przed dodaniem do masy)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki karobu
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (lub innego tego typu słodu)
  • ja na samym końcu dodałam też kilka pokruszonych kawałków gorzkiej czekolady, ale to chyba było bez sensu, i tak się rozpuściła i nie było jej czuć. 

Do podania: cukier puder (u mnie to zmielony ksylitol) lub na przykład polewa czekoladowa.

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min. 30 minut.
  2. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze do miękkości. 
  3. Ugotowane bataty rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  4. Daktyle wrzucamy do blendera razem z odrobiną (kilka łyżek) wody, w której się moczyły. Miksujemy je na dość gładką masę (jeśli zajdzie taka potrzeba, można dodać do nich trochę więcej wody z moczenia). Ich konsystencja nie musi być super gładka. 
  5. Dorzucamy daktyle do batatów i dodajemy obie mąki, siemię lniane, kakao/karob i syrop klonowy.
  6. Miksujemy to wszystko blenderem ręcznym jak najdokładniej. U mnie nie wyszło to super dokładnie, ale ciasto i tak było dobre, tylko po prostu trochę gorzej wyglądało. 
  7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ja sprawdzałam je patyczkiem i po 25 minutach nie był on obklejony ciastem, więc wyłączyłam piekarnik i pozwoliłam mu jeszcze przez kilka minut posiedzieć. 

Wskazówki:

  • ja wymieszałam kakao i karob pół na pół, bo wtedy zazwyczaj otrzymuję optymalny dla mnie, czekoladowy smak. Jeśli lubicie bardziej gorzkie czekoladowe ciasta, postawcie na kakao. Jeśli bardziej słodkie, wybierzcie karob. Dla mnie wymieszanie ich pół na pół to najlepsza opcja. 
  • daktyle można spróbować zastąpić bananem. Nie gwarantuję, że wyjdzie to tak samo dobrze, ale można spróbować, jeśli nie lubicie lub nie macie daktyli. 
  • ciasto po przygotowaniu trzeba trzymać w lodówce

Mam nadzieję, że to wegańskie brownie z batatów Wam posmakuje 🙂 dajcie znać, jak wyszło!

Total
13
Shares
Share 8
Tweet 0
Pin it 5
Related Topics
  • deser
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne
  • Zdrowy dom

Less waste – moje sposoby na mniej śmieci

  • 8 sierpnia 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Podróże

Tu i teraz: Korfu

  • 14 sierpnia 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.