LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Pasta kanapkowa z dyni pieczonej

  • 30 października 2019
  • Agnieszka

Pasta kanapkowa z dyni to bardzo szybka alternatywa dla sklepowych past kanapkowych. Polecam przygotować ją wtedy, kiedy pieczecie coś w piekarniku. Moim zdaniem dla tego kawałka dyni nie ma sensu specjalnie rozgrzewać piekarnika, natomiast jeżeli korzystacie z niego przy innej okazji, to jest to świetny moment, aby wypróbować tę pastę. Do przygotowania jej zainspirowała mnie jedna z Was (Ola, dziękuję!) wspominając o jej głównych składnikach w komentarzu pod wpisem o smalcu z fasoli.

pasta kanapkowa z dyni

Do jej wypróbowania nie trzeba było długo mnie namawiać, leżąca w lodówce dynia aż się o to prosiła. Swoją drogą W. kupił dynię, która po upieczeniu ma konsystencję przypominającą… Mięso ryby! Zważywszy też na jej kolor, może wywoływać skojarzenie z łososiem. Nie wiem niestety, co to za odmiana, ale w paście sprawdziła się fajnie. Trzeba się liczyć z tym, że w zależności od rodzaju dyni ta pasta może smakować trochę inaczej.

Dynia to bardzo zdrowe warzywo, na które już wkrótce skończy się sezon, więc nie zwlekajcie ze zrobieniem tej pasty kanapkowej 🙂 A jeśli chcecie posłuchać trochę o rodzajach i właściwościach tego wspaniałego warzywa, koniecznie zerknijcie na mój film z wizyty na farmie dyniowej.

Pasta kanapkowa z dyni pieczonej

pasta kanapkowa z dyni pieczonej

Składniki:

W poniższym przepisie na pastę kanapkową z dyni podaję dwa warianty smakowe – czosnkowy i paprykowy. Nie próbowałam ich mieszać, zawsze dodaję albo czosnek, albo wędzoną paprykę. 

  • Kawałek dyni (mniej więcej wielkości Waszej dłoni)
  • ok. 3 łyżki nasion słonecznika
  • ok. 7 plasterków pomidorów suszonych w oleju
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub szczypta soli
  • szczypta chili i spora szczypta pieprzu

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 200 stopniach (z termoobiegiem) do miękkości (przez ok. 10-20 minut – wszystko zależy od rodzaju dyni i jej wielkości). Ja swoją dynię upiekłam przy okazji robienia pieczarkowych kotletów.

pasta z pieczonej dyni

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, aż zaczną lekko strzelać i się zarumienią.

Plasterki pomidora kroimy na cieńsze paski.

Wkładamy to wszystko do pojemnika blendera z ostrzem w kształcie litery S (można też innego, u mnie ten najlepiej się sprawdza przy robieniu past), doprawiamy to przeciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami. Miksujemy na gładką masę. Gotowe!

Może zainteresują Was przepisy na inne potrawy z dyni:

  • przepis na zupę dyniową
  • curry z dynią i soczewicą
  • curry z dyni z jarmużem

Jestem ciekawa, czy Wam też posmakuje ta pasta kanapkowa z dyni 🙂

nokaut.pl  porównywarka cen

Total
28
Shares
Share 22
Tweet 0
Pin it 6
Related Topics
  • kanapki
  • pasty kanapkowe
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne

Przegląd września

  • 27 października 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch

Jak wybrać prywatne ubezpieczenie zdrowotne? Czy jest warte swojej ceny?

  • 31 października 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.