LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Najprostszy wegański smalec z fasoli

  • 20 lutego 2019
  • Agnieszka

Internet zna całe mnóstwo przepisów na wegański smalec z fasoli…. Jedne są prostsze, drugie bardziej skomplikowane… Ja nie byłabym sobą, gdybym z potrzeby chwili nie stworzyła własnego przepisu, zgodnego z zawartością mojej lodówki i spiżarki 😉 i ośmielę się stwierdzić, że to najprostszy i najszybszy wegański smalec z fasoli, jaki widziałam! Jeśli macie w domu fasolę “z puszki” (która może być też z kartonika lub słoika), to przepis ten możemy uznać za awaryjny i ekspresowy. Jeśli nie jesteście zwolennikami gotowców, polecam ugotować raz większą ilość fasoli (białej lub czerwonej) i po prostu ją zamrozić. Rozmrożenie zajmie później mniej czasu niż namaczanie i gotowanie, a taka fasola też dobrze się sprawdzi jako baza do pasty kanapkowej.

Wegański smalec z fasoli – najszybszy i najprostszy!

wegański smalec z fasoli

Składniki:

  • ok. 150 g białej lub czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki/kartonika/słoika)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie inne suszone zioła, np. prowansalskie lub cząber)
  • 1 niepełna łyżeczka papryki wędzonej
  • 1-2 łyżki sosu sojowego (z sosem sojowym będzie lepsza, ale jeśli nie macie, to możecie zamiast tego po prostu ją posolić)
  • świeżo zmielony pieprz

Cebulę podduszamy do miękkości na odrobinie oleju. Miksujemy fasolę z cebulą i przyprawami. I gotowe 😀 taką pastę kanapkową możecie trzymać w lodówce przez kilka dni. Świetnie smakuje oczywiście z ogórkiem kiszonym, jak każdy “smalczyk” 😉

Jeśli chodzi o wybór przypraw, to tak naprawdę jest on dowolny. Jako bazę potraktowałabym fasolę, podduszoną cebulę i sos sojowy. Ja postawiłam na doprawienie tego wędzoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim, bo bardzo te przyprawy lubię i świetnie mi się tutaj komponują. Ale nie rezygnujcie ze zrobienia tej pasty, jeśli akurat nie macie ich w domu :). Fajnym dodatkiem jest np. cząber, który wspomaga też układ pokarmowy w trawieniu warzyw strączkowych. Wędzoną papryką możecie zastąpić wędzoną solą, tylko wtedy dodajcie jej mniej, już szczypta wystarczy, aby nadać trochę aromatu.

Z takich wegetariańskich, awaryjnych past kanapkowych polecam też tę o smaku wędzonej makreli. Wiem, że ją polubiliście 🙂

Dajcie znać, czy ten wegański smalec z fasoli też Wam smakuje 🙂

nokaut.pl  porównywarka cen

 

Total
39
Udostępnienia
Udostępnij 35
Tweet 0
Pin it 4
Related Topics
  • kanapki
  • pasty kanapkowe
  • wegetarianizm
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Różne

Przegląd tygodnia #3/02

  • 18 lutego 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Zdrowe ciało

USG tarczycy – najważniejsze badanie w profilaktyce raka tarczycy

  • 22 lutego 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.