Najprostsze pancakes – zdrowe, ekspresowe, dwuskładnikowe

Zasnęłam wczoraj z wielką ochotą na jakieś słodkie placki śniadaniowe… Czeka mnie dzisiaj trochę pracy, więc postanowiłam, że koniecznie muszę umilić sobie w ten sposób poranek. Jednocześnie nie mam czasu aby długo stać w kuchni, dlatego zrobiłam najprostsze placuszki świata. Mają tylko dwa składniki i jestem pewna, że większość z Was już je zna, ale może dla kogoś będą takim samym odkryciem, jak jakiś czas temu były dla mnie.

Moim zdaniem to takie najprostsze pancakes na świecie 🙂

placuszki2Ich przygotowanie zajmuje dosłownie minutę, smażenie też jest bezproblemowe – nie rozwalają się, nie przywierają do patelni. A do tego są pyszne i zdrowe, bo nie zawierają żadnej mąki, cukru, proszku do pieczenia… No nic tylko robić i jeść 🙂

Składniki (2 osoby)

  • 3 jajka
  • 3 banany
  • opcjonalnie: cynamon, wanilia, wiórki kokosowe itp.
  • a żeby było zdrowiej opcjonalnie: siemię lniane, nasiona chia, otręby

Do tego tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy) i dowolne dodatki (np. owoce i jogurt naturalny lub grecki)

Najpierw miksujemy ze sobą jajka (blenderem) na puszystą masę, potem dodajemy do tego banany i również miksujemy. Można doprawić ulubionymi przyprawami lub dodać jakieś zdrowe dodatki. 

Smażymy z obu stron do zarumienienia, najlepiej na oleju kokosowym (odrobinie, wystarczy delikatnie posmarować nim patelnię!). Placuszki są cienkie i delikatne, dlatego polecam aby podawać je w piramidce, tak jak pancakes.

placuszki1

Smacznego 🙂

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Uwielbiam te placuszki <3 Tak jak napisałaś, są szybkie, smaczne i łatwo da się je połączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami. Czasem najprostsze posiłki to najlepsze smaki :).

  • Muszę koniecznie wypróbować, dzięki za przepis 🙂

  • A wcale że nie znałam! 😉

  • Emilia Roj

    nie znałam tego przepisu :O ale jutro na śniadanie to z pewnością nadrobię! Mam tylko pytanie czy można to potraktować mikserem? Blender po ostatnim musie truskawkowym umarł 🙁

    • Jeśli rozgnieciesz banana widelcem na taki jakby mus, to i mikser da radę 🙂 najpierw zmiksuj jajka aż zrobią się puszyste, a potem dodaj do tego rozgniecionego banana i znowu zmiksuj 🙂

      • Emilia Roj

        super, dzięki, jutro szykuje się świetne śniadanie:D

  • Mati Bonkers

    Zwykle robię tak samo, ale dodaję mąkę kukurydzianą. Następnym razem zrobię po Twojemu 🙂

  • Wczotaj testowałam wegańskie naleśniki trzyskładnikowe, teraz dwuskładnikowe 😀

    • Z czego te wegańskie trzyskładnikowe? Dobre są?

      • Płatki owsiane, dojrzały banan i mleko roślinne. Wymagają długiego pieczenia ale są pyszne 🙂

        • Mmm, jadłabym 🙂 lubię placki z płatków owsianych bo są bardziej sycące od zwykłych.

  • Jaki prosty przepis 🙂 Mam w domu potrzebne składniki, więc na pewno sobie takie przygotuje. Zdjęcia bardzo smacznie wyglądają. Dobrze, że idzie sezon letni, będzie coraz więcej świeżych warzyw i owoców i będzie je można dodawać do potraw. O wiele lepiej wyglądają i oczywiście smakują

  • Mój chłopak robi mi czasem takie na śniadanie. Uwielbiam. 🙂

  • Joanna Grams

    Ja właśnie wróciłam ze sklepu z bananami oraz innymi owocami i bitą śmietaną. Nie zgadniesz co dobrego będę mieć jutro na śniadanie. 😉

  • Meg Sheti

    Jakoś ostatnio mam wstręt do jajek…

    Zdrowotnieiradosnie

  • Wyglądają smakowicie, szczególnie w otoczeniu soczystych truskawek 🙂

  • Wyglądają obłędnie 🙂 Nigdy nie jadłam, w końcu spróbować :))

  • Pychotka. Z bananami jeszcze nie próbowałam. W poprzedni weekend też na śniadanie miałam pancakes, ale z syropem klonowym, jagodami i malinami. Polecam ten wariant 🙂

  • Mniam mniam mniam. Muszę spróbować, A. będzie zachwycony!

  • Zainteresował mnie Twój przepis 😉 Z pewnością wypróbuję!

  • Zapisane do evernote! Póki co każdy mój posiłek wyznacza vitalia, ale ja już uknuję jakiś spisek, aby gdzieś te pyszności upchnąć!

  • Wypas, muszę ten przepis wypróbować, bo mąż kocha ponad wszystko naleśniki 😉 Swoją drogą dawno mu nie zrobiłam, ucieszy się, jak w niedziele będą na śniadanie ;)!

  • Uwielbiam te placuszki 🙂 Tak jak napisałaś – są bardzo szybkie. W dodatku banan nadaje dość słodyczy, żeby nie używać cukru czy jego zamienników. Na śniadanie idealne 😉

  • Prosto, zdrowo, tanio, szybko i pożywnie – to jest to, co tygryski lubią najbardziej! 🙂
    Coś tak czuję, że będę tu częściej zaglądał.

  • Zawsze trzymałam słoik przygotowanej mieszanki na pancakes, bo czasem mam ochotę na takie słodkie śniadanie, ale Twój przepis wydaje się naprawdę o niebo lepszy – prosty, tani i o wiele zdrowszy.

  • Ale smaczne musiały być. Nie znałyśmy tego przepisu. To już wiemy co jutro na śniadanie <3

  • Przetestowane i wprowadzam do menu śniadaniowego 😉 U mnie co prawda wyszły bardziej naleśniki, bo miałam małe banany, ale i tak pyszne !

  • tez takie robie ! 🙂

  • Moje ulubione danie- wszelkiego rodzaju naleśniki, placki!!! <3

  • no proszę, ja wczoraj zrobiłam je na działce, a nawet nie wiedziałam, że taki przepis wrzuciłaś 🙂 rodzice jedli je pierwszy raz i byli zachwyceni 🙂

    • Nie dziwię się, zachwycająca jest już sama ich prostota a smak to miły dodatek 😀

  • makate

    Nie znałam tego przepisu! Zrobiłam dziś rano i były super :))
    Mam tylko jeszcze jedno pytanie – czy smarowałaś patelnię olejem przed każdym kolejnym wylaniem ciasta czy tylko raz na początku? Przy zwykłych naleśnikach robię to tylko raz, ale te troszkę mi się przypalały.
    Smażyłam na oleju słonecznikowym, bo nie mam kokosowego.

    • Ja smarowałam dwa razy, jak się zrobiła zbyt sucha to trochę dodałam. Smaruję pędzelkiem silikonowym tak tylko aby patelnia była mokra.

      • makate

        Dziękuję! Muszę kupić olej kokosowy 😉

  • Ooooł, już wiem co zrobię jutro na śniadanie – omnomnom, mniami mniami 😀

  • Używasz do ich zrobienia blendera ręcznego czy z dzbankiem?

  • Robiłam dziś pancakes inspirowane twoim przepisem. 🙂 Ubiłam białka na sztywno, dopiero wtedy dodałam żółtka i zblendowane banany z cynamonem. Niestety były zbyt płynne, więc dodałam kilka łyżek mąki pełnoziarnistej. Podawane z jogurtem naturalnym i truskawkami- palce lizać!:)

    • Jajka blenduje się razem bez oddzielania, ale jak się zrobi tak jak Ty, to na pewno wychodzi więcej placuszków, też dobrze 😀

      • Wiem, Twój przepis zrozumiałam, dlatego piszę, że inspirowane. 🙂 Chciałam żeby wyszły jak najbardziej puszyste. 🙂

  • Mmmm, wyglądają przepysznie! I do tego jakie zdrowe! Uwielbiam banany w każdej postaci, więc na pewno w tym tygodniu wykorzystam ten przepis. Nigdy nie wpadłam na to, że można zrobić je tylko z jajek i bananów… Wielkie zaskoczenie! 😉

    • Ja też byłam zaskoczona jak kiedyś trafiłam na ten przepis. I aż się bałam spróbować, że będą się rozpadać, źle smażyć itd. A nic takiego się nie dzieje, są naprawdę super 🙂

      • To mnie cieszy! Na śniadanie zrobiłam sobie owsiankę, bo dopiero się do jej zbawiennego działania przekonuję, ale na kolację takie placki z banana bym z chęcią zrobiła. Dziś je sprawdzę! 🙂

  • My first home

    Faktycznie bardzo proste ale wyglądają obłędnie! Pora zaserwować takie dla męża:)
    pozdrawiam

  • Ech…. Teoria (zdjecia powyzej) vs praktyka (moje zdjecie). Przepraszam za zamieszczenie, bo wcale nie wyglada apetycznie, ale dziekuje za przepis bo dzieki niemu spędziliśmy wspaniały poranek z moim chłopakiem. Tyle śmiechu co przy zbieraniu tego nieudanego pancake, to dawno nie mieliśmy… A potem juz nam wychodziły ładne, bo je robiliśmy na mniejszym ogniu i sie nie rozpadały 🙂 zjedliśmy z nutellą i wiórkami kokosowymi 🙂

  • Ooo, na 100 % wypróbuję je w następnym tygodniu, tylko mam pytanie mogą być same jajka? No wiesz, Krystian nie lubi owoców 😀

    • Nie mów mu, że jest tam banan, może nie wyczuje 😀 same jajka to wyjdą takie mini omleciki, nie będą słodkie 🙂

  • Saphira

    Ile czasowo tak mniej więcej je smażyłaś? 🙂

    • Do zarumienienia, nie pamiętam, 1-2 minuty z każdej strony tak mniej więcej.

  • gabi

    próbowałam dzisiaj zrobić te placki, ale były tak elastyczne,że nie dawały sie przewrócić z jednej strony na drugą, przypalały się jednocześnie w środku jakby surowa masa- nie tężało…dodawałam zarodki pszenne,otręby owsiane, trochę pomogło,ale nie za wiele…dlatego wlałam całą masę na patelnie i smażyłam jak jajecznice 🙂 też dobre, chociaż nie tak ładne jak na fotografiii 🙂 pozdrawiam z Rzeszowa

  • Robię je bardzo często i nigdy mi się nie rozwalają. Chociaż! Na patelni ceramicznej smażą mi się gorzej niż na teflonowej. Nie mam pojęcia co się stało z Twoimi 🙁

  • ania

    a ja jak daje banan + jajko to mi wychodzi jajecznica :/