Zupa z dyni hokkaido z imbirem

Zapraszam dzisiaj na rozgrzewającą zupę z dyni:

Ja przyznam, że nie znam się na dyniach, ale pani Aldona nie bez powodu do zupy wybrała właśnie dynię hokkaido. Lubi ją ze względu na smak, kolor i fakt, że nie trzeba jej obierać. To rzeczywiście spory atut bo obieranie dyni jest “dość” upierdliwe… Poza tym dynia ta świetnie się przechowuje, w chłodnym miejscu można ją trzymać nawet wiele tygodni. 

Jeszcze kilka słów na temat przyprawy, której pani Aldona użyła w tym przepisie. Była to przyprawa firmy Dary natury “Przyprawy bez chemii”, o taka. Przyprawy tej firmy widziałam nawet w Rossmannie. Jej dużym plusem jest to, że może zastąpić bulion (przynajmniej w tym przepisie, w innych nie próbowałam :)). W jej składzie znajdują się: natka pietruszki, cebula suszona (po 14%), korzeń pietruszki, seler, czosnek, pieprz czarny, czerwona papryka, pasternak, rozmaryn, grzyby, werbena, lubczyk. Jeśli nie macie tej przyprawy a macie bulion – żaden problem, można to stosować zamiennie :). 

Rozgrzewająca zupa z dyni hokkaido z imbirem
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Składniki
  1. 0,5 dyni hokkaido
  2. 2 łyżki przyprawy do zupy jarzynowej (suszone warzywa)
  3. 500 ml wody / lub bulionu, wtedy w.w. przyprawa nie jest potrzebna
  4. 3-4 łyżki startego na tarce lub pokrojonego w paseczki imbiru
  5. 3 łyżki oleju rzepakowego
  6. 4 łyżki soku z cytryny
  7. szczypta soli i pieprzu
  8. duża szczypta suszonego imbiru
  9. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  10. 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  11. prażone pestki dyni do posypania
Przygotowanie
  1. Dynię myjemy i kroimy w sporą kostkę.
  2. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na oleju rzepakowym aż nabierze złotego koloru.
  3. Dorzucamy go do dyni.
  4. Dosypujemy przyprawę do zupy jarzynowej i zalewamy wodą (lub bulionem).
  5. Gotujemy to ok. 15 minut.
  6. Dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek, pieprz, sól, sproszkowany imbir, jogurt naturalny.
  7. Miksujemy. Podajemy np. z prażonymi pestkami dyni.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

 

Próbowałam i polecam 🙂

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.