Kisiel z siemienia lnianego – samo zdrowie!

Nie od dziś wiadomo, że siemię lniane to prawdziwy dar od natury. Nie dość, że to wartościowe źródło kwasów omega 3, których brakuje w diecie wielu osób, to jeszcze ziarenka te świetnie wpływają m.in. na nasz układ pokarmowy. I na wiele innych rzeczy, np. na podrażnione gardło. A wszystko to dzięki wydzielającemu się podczas gotowania nasion lnu śluzu, który działa na podrażnione błony śluzowe, jak łagodzący okład. Ja po kisiel z siemienia lnianego sięgam najczęściej właśnie podczas infekcji gardła. Pokazałam go dzisiaj na Insta Stories i od razu posypały się pytania o przepis, więc oto on:

Kisiel z siemienia lnianego

Składniki na kisiel lniany:

  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody
  • ok. 1/2 – 3/4 szklanki malin lub innych owoców “leśnych”
  • ewentualnie coś do posłodzenia, np. ksylitol lub syrop klonowy

Przygotowanie:

Maliny (możemy też użyć innych letnich owoców, np. truskawek, jagód, poziomek, jeżyn) wrzucamy do blendera i miksujemy na mus. 

W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane. Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając, przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy zmiksowane owoce i ewentualnie coś do posłodzenia. Podgrzewamy to razem jeszcze przez chwilę i gotowe!

Przygotowanie tego napoju o cudownych właściwościach zajmie Wam dosłownie kilka minut. Sięgajcie po niego dla dobra Waszego gardła, układu pokarmowego… I urody, bo siemię lniane świetnie wpływa też na włosy, skórę i paznokcie. Smacznego!

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.