Migdałowe crumble – jabłka pod migdałowo-owsianą kruszonką (wegańska kruszonka)

Jesienne, zdrowe desery kręcą się wokół jabłek. Niedawno podałam Wam przepis na pieczone jabłka faszerowane bakaliami, a teraz czas na crumble, czyli jabłka pod kruszonką w wersji zdrowszej i wegańskiej. I wierzcie mi – to jest naprawdę przepyszne. 

Wegańska kruszonka?

Zamiennikiem masła w wegańskiej kruszonce jest olej kokosowy. Jeśli trzymacie go w temperaturze pokojowej, będzie miał konsystencję miękkiego masła i w takiej formie powinniśmy go użyć. Olej kokosowy nierafinowany jest zdrowszy, ale daje lekki posmak kokosa. Mnie on zupełnie nie przeszkadza, ale jeśli Wam tak, sięgnijcie po mniej zdrową wersję bezzapachową. A jeśli nie zależy Wam, aby crumble było wegańskie, dodajcie po prostu zimne masło. 

Migdałowe crumble z jabłkami – przepis

Z podanych proporcji wychodzi mi 5 takich małych naczynek-serduszek. 

  • 2 jabłka
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki migdałów
  • 2 łyżki ksylitolu (oczywiście można zastąpić cukrem)
  • 4 łyżki oleju kokosowego/masła (nie rozpuszczamy ich do postaci płynnej, więc te łyżki to takie umowne, na oko ;))
  • ok. 1 łyżka cynamonu (zależy, jak bardzo cynamonowe desery lubicie)
  • kilka łyżek żurawiny suszonej (można pominąć, ale ja akurat bardzo lubię z tym dodatkiem)
  • 1-2 łyżki nasion słonecznika (można pominąć)

Jabłka kroimy w dość sporą kostkę, dosypujemy do nich cynamon, żurawinę i opcjonalnie słonecznik. I tu mamy dwie możliwości – możemy je przez kilka minut lekko poddusić pod przykryciem (można w tym celu dolać do garnuszka z nimi dosłownie 2 łyżki wody, aby ten proces ułatwić), albo zapiec je od razu w takiej surowej formie. Wybór należy do Was, w zależności od tego ile macie czasu / ile naczyń chcecie brudzić / jak lubicie. Podduszone jabłka mają inny smak i konsystencję od takich upieczonych na surowo. Możecie za pierwszym razem wypróbować obie opcje i ocenić, która jest lepsza. 

Płatki owsiane mielimy przez kilka sekund w blenderze lub po prostu siekamy nożem na drobno (polecam tę pierwszą opcję). Migdały siekamy na niewielkie kawałki. Na sporej desce do krojenia mieszamy te dwa składniki razem z ksylitolem. Dodajemy do tego olej kokosowy i przygotowujemy jak tradycyjną kruszonkę, krojąc to wszystko razem, lub w wersji z olejem kokosowym śmiało można połączyć te składniki używając własnych rąk. 

Umieszczamy jabłka w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy je rozdrobnioną między palcami kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem, do zarumienienia kruszonki, u mnie to ok. 7-8 minut, ale każdy piekarnik pracuje inaczej, więc sugeruję ustawić timer na 6 minut i po tym czasie sprawdzić, jaki kolor ma kruszonka. Jeśli zdecydujecie się na wersję z surowymi jabłkami, dobrze jest na jakiś czas zostawić to jeszcze w piekarniku, aby jabłka sobie bardziej “doszły”.

Tu na zdjęciu jest wersja z jabłkami surowymi, one nie rozpadają się po upieczeniu, całość jest bardziej “sypka”.

Długi wyszedł ten opis przepisu, ale wierzcie mi na słowo – to bardzo prosty w przygotowaniu i pyszny deser. Wypróbujecie?

 


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.