Zapraszam Was dzisiaj na drugą część prostych przekąsek 😉 tym razem skupię się na słodkościach. Pamiętajcie, że to zdrowe przekąski nie tylko na imprezę – doskonale sprawdzą się też na co dzień 🙂
“Ciasteczka” jabłkowe
Zaczniemy od jabłek, które pokazywałam już tutaj na blogu. Nazywam je ciasteczkami, bo stanowią dla nich świetną alternatywę, a są o wiele zdrowsze i niesamowicie smaczne. Posmarowane masłem orzechowym jabłka możecie posypać dowolnymi składnikami, np. nasionami, bakaliami, orzechami.
Wafelki z kremem daktylowo-migdałowym
Numer dwa to słodkie kanapeczki z pastą wykonaną z daktyli i masła migdałowego. Wykonujemy ją w proporcjach mniej więcej 2 łyżki masła migdałowego na pół szklanki daktyli. Daktyle trzeba wcześniej namoczyć, a podczas miksowania można dodać troszkę wody lub mleka roślinnego, aby ułatwić blenderowi zadanie. “Kanapeczki” posypujemy płatkami migdałowymi.
Owoce w czekoladzie
Trzecia propozycja to owoce w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Możecie moczyć je do połowy, rozwiesić na patykach do szaszłyków i poczekać aż zastygną, lub w prostszej wersji po prostu polać je rozpuszczoną czekoladą i wstawić do lodówki, aby czekolada stwardniała.
Czekoladowo-miętowe kulki mocy
Numer cztery to bardzo proste, wykonane dosłownie z kilku składników kulki mocy. Miksujemy ze sobą:
- 1 szklanka namoczonych daktyli
- 1 szklanka zmielonych orzechów ziemnych,
- 2-3 łyżki kakao lub karobu
- trochę mleka roślinnego, jeśli blender nie radzi sobie z miksowaniem
- kilka pokruszonych kostek czekolady gorzkiej z miętą
Te kulki są bardzo intensywne w smaku, a dzięki zawartości orzechów też dość tłuste. W takiej formie lepią się idealnie, ale jeśli uznacie, że ich smak jest zbyt intensywny, możecie spróbować dodać do nich trochę zmielonych płatków owsianych.
Galaretki owocowe
Piąta propozycja to galaretki owocowe. Można zrobić je z soków owocowych lub zmiksowanych owoców. Ja przygotowałam je z agarem, ale wy możecie użyć też żelatyny. Użyłam następujących proporcji:
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżka agar agar
Truskawki rozmroziłam na małym ogniu w garnuszku i mocno podgrzałam, dodałam do nich ksylitol i agar, wymieszałam dokładnie, a następnie przelałam do foremek od muffinek. Agar tężeje po około 25 minutach, nawet bez chowania do lodówki.
Jeśli chodzi o żelatynę, to tutaj nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, że na podobną ilość truskawek powinna wystarczyć jedna łyżeczka i że trzeba dodać ją do zagotowanego płynu, a następnie chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Zamiast truskawek możecie użyć też innych owoców, np. malin lub jeżyn.
Popcorn w czekoladzie
Ostatnia przekąska to popcorn polany rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Warto przygotować go trochę wcześniej, aby czekolada zdążyła zastygnąć.
Mam nadzieję, że któraś z moich propozycji przypadła Wam do gustu i wykorzystacie ją np. podczas sylwestra. Przypominam też o poście i filmie z przekąskami słonymi… Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam szczęśliwego i zdrowego Nowego Roku!