LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Kuchenne patenty – woda imbirowa

  • 25 stycznia 2018
  • Agnieszka

Imbir to nieodłączny składnik mojej zimowej diety. Dodaję go do przede wszystkim do napojów, ale też do zup i innych dań obiadowych. Jak powszechnie wiadomo, imbir działa rozgrzewająco i ma właściwości antybakteryjne, więc bardzo przydaje się o tej porze roku. Dobrze zawsze mieć go pod ręką… I właśnie na to mam pewien patent, który testuję tej zimy i który rewelacyjnie mi się sprawdza – woda imbirowa! A raczej bardzo esencjonalny napar z imbiru, który nawet przez kilka tygodni można przechowywać w lodówce i dodawać go do różnych dań, bez zabawy w tarcie lub krojenie i zaparzanie. 

woda imbirowa

Istnieje oczywiście możliwość, że świeżo starty imbir ma największą moc, tak jest z wieloma produktami. Ale ile razy nie dodaliśmy imbiru do herbaty wcale, bo akurat nie było go w domu, albo zwyczajnie nie chciało nam się brudzić noża? 😉 

Sięgnięcie po ten napar zajmuje dosłownie kilka sekund, a gwarantuję, że nawet po kilku tygodniach posiada on bardzo charakterystyczny, pikantny smak i świetnie komponuje się z herbatą, lub na przykład koktajlem. 

Przygotowanie jest banalne. Obieramy kilkucentymetrowy kawałek imbiru, ścieramy go tarce i zalewamy wrzątkiem (ok. 250-300 ml). Szybko przykrywamy i odstawiamy do naciągnięcia, a kiedy napój wystygnie, przelewamy go do wyparzonej wrzątkiem butelki, zakręcamy i chowamy do lodówki. Imbirowe farfocle można oczywiście odcedzić i wyrzucić. Mnie nie przeszkadzają, więc je zostawiam. Można też to wszystko zrobić od razu w butelce, jeśli macie pewność, że przeżyje kontakt z wrzątkiem ;). Nie polecam drogi na skróty i zalewania wrzątkiem pokrojonych plasterków imbiru – taki napar nie będzie miał tak dużej mocy, jak ten ze startego imbiru. 

Gwarantuję Wam, że z tą imbirową esencją w lodówce o wiele częściej będziecie korzystać z dobroczynnych mocy imbiru :). 

P.s. To samo pewnie można zrobić z kurkumą, ale ja nie próbowałam. 

 


nokaut.pl
 porównywarka cen


Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • kuchenne patenty
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Odżywianie

Korzeń maca – co to jest, jakie ma właściwości i z czym to się je

  • 24 stycznia 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Odżywianie
  • Warszawa

WEGE Warszawa – wegańskie i wegetariańskie miejsca w Warszawie cz. II

  • 26 stycznia 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.