Placuszki owsiano-jabłkowe

Dziś mam dla Was szybki i prosty przepis na pożywne śniadanie. Te placuszki owsiano-jabłkowe wykonuje się bardzo szybko, a dzięki zawartości płatków są bardziej sycące, niż zwykłe placki na mące. Przepis pochodzi z książki „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia”, którą bliżej przedstawię Wam w kolejnej „Biblioteczce„. Wiem, że obiecuję ten post od jakiegoś czasu, ale chwilowo nie mam warunków do nagrywania, a to jest post połączony z video i zależy mi, aby post i film wyszedł w tym samym momencie. 

placki-owsiano-jablkowe

Przepis na placuszki owsiane z jabłkami:

Złociste placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem
Napisz opinię
Drukuj
Składniki
  1. 2 średnie jabłka
  2. 50 g mąki owsianej
  3. 100 g płatków owsianych
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja pominęłam)
  5. 2 roztrzepane jajka
  6. 1-2 łyżki miodu (ja dałam syrop daktylowy)
  7. 1/4 łyżeczki cynamonu (ja dałam co najmniej łyżeczkę ;))
Przygotowanie
  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i łączymy ze startym jabłkiem.
  3. Dolewamy roztrzepane jajka i miód i mieszamy.
  4. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego.
Autor przepisu "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" Katarzyna Maciejko-Zielińska
Autor przepisu "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" Katarzyna Maciejko-Zielińska
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Ja podałam je z syropem klonowym i podduszonymi jabłkami z cynamonem. Jedno jabłko pokroiłam w kostkę, podlałam lekko wodą, posypałam cynamonem i poddusiłam kilka minut pod przykryciem.

Smacznego 🙂

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Abernathy

    czy są też dobre na drugi dzień?

    • Według autorki książki, z której pochodzi przepis, można je jeść też na zimno, więc pewnie i na drugi dzień. Ja nie próbowałam takiej opcji, zjadam od razu na ciepło.

  • Owsiane placki z jabłkami uwielbiam, ale w takim wydaniu dawno ich nie robiłam. Płatki owsiane zazwyczaj mielę na mąkę, a jabłko dodaję pokrojone w kostke (do tych z jajkiem, bo do wegańskich ścieram je na tarce). Muszę wypróbować ten przepis, bo wyglądają bardzo smacznie i treściwie 🙂

  • Uwielbiam takie placuszki 🙂

  • Żaneta Wojtyna

    Czytam i chyba jutro wybiorę się po mąkę owsianą i jabłka!

    • Mąki owsianej nie musisz kupować, wystarczy zmielić płatki owsiane 🙂

  • Pycha 🙂 Mąką owsiana, to znaczy można zmielić płatki owsiane?

    • Tak, jak najbardziej, ja tak robię 🙂

      • makate

        Własnie miałam o to pytać, dzięki 🙂 wypróbuję przepis!

  • Aż ślinka mi pociekła. Ciekawe czy z moją ręką sobie poradzę sama z ich zrobieniem. Mam na nie ochotę. 🙂

  • Ale mi smaka narobiłaś! 😀 Nie powinnam oglądać takich rzeczy o takiej porze 😀

  • Ania

    o! dzięki za kolejny przepis na placki owsiane 🙂 ten pierwszy sprzed kilku lat jest u mnie ciągle w użyciu 🙂
    czy dobrze rozumiem, że w sumie wykorzystałaś trzy jabłka w tym przepisie? Dwa do ciasta na placki i jedno do podania? 🙂

  • Też chętnie skosztuję, dzięki 🙂