LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Awokado – właściwości, wskazówki, przepisy

  • 4 listopada 2013
  • Agnieszka

Jednym z takich wstępnych moich założeń dot. bloga było pisanie na nim o konkretnych produktach, które są bardzo zdrowe i które powinny gościć na naszych talerzach jak najczęściej. Ot, takie “gwiazdy na talerzu” ;).

I taką gwiazdą na pewno jest awokado, jeden z moich ulubionych owoców. Wiecie, że jeszcze rok-dwa lata temu zdarzało mi się słyszeć od znajomych, że nigdy nie jedli awokado? Czy są wśród Was takie osoby? Jeśli tak to KONIECZNIE musicie to nadrobić.

awokado2

Awokado to taki magiczny owoc, który sam w sobie nie ma za bardzo smaku (choć jest on delikatnie orzechowy, maślany), ale w połączeniu z dodatkami zmienia się nie do poznania. O tym z czym je łączyć będzie później, a póki co przyjrzymy się jego bogactwu…

Wartości odżywcze

Awokado zawiera między innymi:

  • mnóstwo kwasów jednonienasyconych, czyli tych zdrowych dla serca
  • witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, H, K, PP
  • błonnik
  • takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, potas, kwas pantotenowy, kwas foliowy
  • polifenole, flawonoidy

Mam wrażenie, że o pozytywnych właściwościach awokado można napisać książkę, ale z takich najważniejszych informacji powinno zainteresować Was to, że awokado ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a dodatkowo doskonale radzi sobie z regulacją poziomu cholesterolu we krwi – dba o wysoki poziom frakcji HDL (czyli tej dobrej) i niski fakcji LDL (czyli tej złej). Posiłek, którego ważny element stanowi awokado, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla diabetyków i osób z insulinoopornością.

Wskazówki, ciekawostki

  • Awokado znajduje się na liście warzyw i owoców, w których prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów. Nie ma też awokado genetycznie modyfikowanych, co oznacza, że bez obaw możemy je jeść w wersji dostępnej w przeciętnym sklepie.
  • Owoc ten należy jeść wtedy, kiedy już zmięknie i ma konsystencję masła w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie może być niesmaczne (gorzkie)
  • Aby awokado szybciej dojrzało, należy położyć je obok jabłek lub bananów, lub zawinąć w papier i schować w ciemnym miejscu. U mnie zawsze lepiej sprawdza się ta druga porada.
  • Kupując awokado można czasami trafić na takie, które jest już nadpsute. Słyszałam, że awokado psuje się od “głowy”, czyli tego miejsca w którym jest odrywane od gałęzi – jeśli mamy wątpliwości czy jest ok, wystarczy podważyć jego końcówkę i sprawdzić czy kryje się pod nią zdrowy miąższ.
  • Awokado pod wpływem kontaktu z powietrzem szybko ciemnieje i wygląda nieapetycznie, więc jeśli chcemy je przechować w lodówce na później, można temu zapobiec np. smarując je sokiem z cytryny i kładąc przekrojoną stroną do dołu. Podobno pomaga też zostawienie pestki w owocu, ale ja raz wypróbowałam ten sposób i u mnie nie zadziałał, więc jakby coś to co złego to nie ja 😉
  • Awokado nie można podgrzewać, gdyż pod wpływem temperatury gorzknieje
  • Skórkę awokado po wydłubaniu łyżeczką jego miąższu można wykorzystać jako miseczkę np. do podania w niej pasty z tego owocu 🙂
  • Skórkę można wykorzystać też jako maseczkę do twarzy – wystarczy przetrzeć skórę jej wewnętrzną częścią 🙂
  • Awokado jest bardzo kaloryczne, dlatego nie można przesadzać z jego ilością, ale na szczęście są to kalorie pełne dobrych dla zdrowia rzeczy 🙂

Z czym to się je?

  • Wystarczy sól i pieprz :). Kanapka z awokado, odrobiną soli (morskiej!) i pieprzem smakuje bardzo fajnie.
  • Awokado jest doskonałym zamiennikiem masła – dzięki jego neutralnemu smakowi można łączyć je z dowolnymi dodatkami na kanapkę
  • Pasta z awokado, czyli guacamole w różnych wersjach, to prawdziwe niebo w gębie 🙂 awokado, sól, pieprz, ogórek kiszony, pomidor, papryka, cebula, czosnek, kolendra… Kombinacje dowolne, a smak zawsze jest rewelacyjny 🙂

awokado3

  • Awokado można dodać chyba do każdej sałatki 🙂 nie pogryzie się z żadnym smakiem, a idealnie dopełni całości i podniesie wartości odżywcze potrawy
  • Osobiście jeszcze nie próbowałam, ale podobno owoc ten może być też świetnym dodatkiem do koktajli
  • O wersji “na słodko” pisałam już przy okazji szybkich, domowych słodkości – awokado warto połączyć z miodem i kakao, uzyskujemy w ten sposób zdrowy krem, np. na kanapki i do naleśników

A jakie są Wasze patenty na awokado? Chętnie je poznam 🙂

Follow my blog with Bloglovin

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • owoce
  • zdrowe odżywianie
  • zdrowy produkt
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne

Przegląd tygodnia 1/11

  • 3 listopada 2013
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Odżywianie

Zrób to sam – pasta tahini, ekstrakt miętowy i pomarańczowy/cytrynowy

  • 6 listopada 2013
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.