LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Kalafior – właściwości + 3 przepisy (akcja “Nic nowego – polskie superjedzenie”)

  • 7 lipca 2015
  • Agnieszka

Doczekałam się swojej kolejki w ramach blogerskiej akcji “Nic nowego”! Ja postanowiłam przyjrzeć się bliżej warzywu, które uważam za niedoceniane. Kalafior jest tani, smaczny i zdrowy, a na dodatek kojarzy mi się z dzieciństwem i typowo domową kuchnią babci.

nic-nowego-logo-lifemanagerka

Przejdźmy więc od razu do rzeczy – jakie są właściwości kalafiora?

  • kalafior jest jednym z warzyw o najsilniejszym działaniu antyrakowym, m.in. z powodu zawartości sulforafanu (składnika, który zabija komórki rakowe)
  • ma działanie przeciwzapalne, zapobiega i pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie
  • jest źródłem wielu witamin (np. C, A i K) oraz mikroelementów (np. żelazo, potas, magnez, wapń)
  • zawiera przeciwutleniacze
  • ma działanie bakteriobójcze, zapobiega namnażaniu się bakterii Helicobacter pyroli
  • jest niskokaloryczny, a jednocześnie daje poczucie sytości
  • jest to warzywo zasadotwórcze, pomocne przy odkwaszaniu organizmu

Kalafior ma też niestety działanie wzdymające, dlatego dobrze łączyć go z produktami, które nieco temu zapobiegają, np. z koprem i kminkiem. Ważne też aby kalafiora nie rozgotowywać – jak każde warzywo traci swoje właściwości podczas długiej obróbki termicznej, więc warto przygotowywać go “al dente”. Dobrze jest go upiec lub ugotować na parze, aby nie wylewać jego cennych właściwości wraz z wodą. Kalafiora można jeść również na surowo, np. z różnymi dipami do warzyw. 

Kupując go dobrze wybierać egzemplarze posiadające liście, bo po nich widać, czy kalafior jest świeży. Powinien być też biały lub kremowy, unikajmy tych z brunatnymi plamami. 

Przejdźmy teraz do przepisów 🙂 przyznaję, że z rodzinnego domu znałam kalafiora tylko w formie zupy kalafiorowej lub wersji ugotowanej w wodzie i podanej z bułką tartą usmażoną na maśle. Bardzo mi to smakowało, ale teraz szukam bardziej kreatywnych rozwiązań. Od razu Was przepraszam, bo miała się tutaj pojawić też zupa krem z kalafiora, ale przygotowanie jej zostawiłam na ostatnią chwilę nie wiedząc, że przyjdą takie upały. Ja mam w mieszkaniu 30 stopni i od kilku dni staram się nie zbliżać do kuchenki. Stanie przy garnkach i jedzenie ciepłej zupy nie wchodzi więc teraz w grę, może kiedyś podrzucę Wam ten przepis przy okazji piątkowego kulinarnego wpisu. 

Przedstawiam więc 3 przepisy na kalafiorowy dodatek do obiadu 😉 zacznijmy od kalafiora pieczonego na dwa różne sposoby. 

Pikantne różyczki z kalafiora z parmezanem
2015-07-07 18:49:08
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Zachowaj przepis
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
30 min
Łączny czas
35 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
30 min
Łączny czas
35 min
Składniki
  1. ok. 1/2 kalafiora umytego i podzielonego na różyczki
  2. kilka łyżek oliwy z oliwek
  3. niecałe pół łyżeczki chili
  4. pół łyżeczki papryki słodkiej
  5. pół łyżeczki czosnku granulowanego
  6. sól i pieprz ziołowy
  7. kilka łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie
  1. Umyte różyczki kalafiora wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
  2. W szklance przygotowujemy sos z pozostałych składników (z wyjątkiem parmezanu).
  3. Powstały sos równomiernie rozprowadzamy po kalafiorze wcierając go dłonią.
  4. Pieczemy to w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut, po tym czasie posypujemy to parmezanem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut.
  5. Gotowe różyczki posypujemy koperkiem, można jeszcze zetrzeć na nie trochę parmezanu. Podajemy je jako dodatek do obiadu.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/
Kalafior pieczony
2015-07-07 18:51:03
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Zachowaj przepis
Drukuj
Składniki
  1. ok. 1/2 umytego kalafiora
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1 łyżeczka kuminu
  4. sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie
  1. Kalafiora kroimy na plastry (nie wszystkie będą miały ładny kształt, mogą się troszkę rozwalać)
  2. Smarujemy go oliwą z dodatkiem przypraw.
  3. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Wskazówki
  1. Fajnie smakuje z sosem tzatziki 🙂
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Ostatni przepis na potrzeby tego wpisu zrealizowała moja mama. Kotlety z kalafiora w jej wykonaniu bardzo mi smakują (żeby nie powiedzieć, że je uwielbiam), ale sama poddałam się w próbach opracowania ich zdrowszej wersji (czyli bez bułki tartej i smażenia na sporej jak na mnie ilości tłuszczu – kotlety uporczywie mi się rozwalały). Zastąpienie bułki otrębami mi się nie sprawdzało, ale już upieczenie kotletów w piekarniku zamiast usmażenia ich to wystarczające dla mnie ulepszenie :). 

Kotlety z kalafiora
2015-07-07 18:54:39
Ilość sztuk 14
Napisz opinię
Zachowaj przepis
Drukuj
Łączny czas
40 min
Łączny czas
40 min
Składniki
  1. 1 średni kalafior
  2. ok. 1 szklanka bułki tartej
  3. 1 cebula
  4. 6 jajek - 3 ugotowane na twardo i 3 surowe
  5. 1/2 pęczka koperku
  6. sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od ugotowania umytego kalafiora w lekko osolonej wodzie (ja bym jednak radziła zrobić to na parze ;)). Nie powinien być całkiem miękki i rozgotowany.
  2. Kiedy kalafior się gotuje, siekamy cebulę.
  3. Następnie przepuszczamy kalafiora przez maszynkę do mielenia mięsa, moja mama razem z kalafiorem mieli też cebulę. Jeśli tak jak ja nie posiadacie takiej maszynki - możecie posłużyć się blenderem.
  4. Do tej masy dodajemy bułkę tartą, posiekane jajka na twardo, posiekany koperek, sól i pieprz i surowe jajka.
  5. Wyrabiamy masę i formujemy z niej kotleciki.
  6. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy lub pieczemy w piekarniku na złoty kolor (temp ok. 170 stopni).
Wskazówki
  1. Moja mama zrobiła aż 14 sztuk, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zmniejszyć ilość składników o połowę i zrobić mniej kotletów na raz 🙂
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Mam nadzieję, że skusicie się na kalafiora i zagości on na Waszym stole częściej. To warzywo nie tylko smaczne i zdrowe, ale i tanie, aktualnie kosztuje ok. 3 zł. 

Przypominam, że dzisiejszy wpis jest częścią blogerskiej akcji “Nic nowego” – promujemy polskie superjedzenie. Dotychczas w ramach akcji ukazały się następujące przepisy:

Zupa selerowy mus i rurki maliną nadziewane

Ryż z rzepą i fasolką

Sałatka z bobu z młodymi ziemniakami i boczkiem

Sałatka tabbouleh z bobem (bób rządzi ;))

Młoda kapusta bardzo koperkowa z młodymi ziemniakami

Po kolejny przepis wpadajcie do AfterKorpo w okolicy 11 lipca 🙂

 

Chcesz być na bieżąco? 
LifeManagerka.pl  Instagram

 
Total
1
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 1
Related Topics
  • przepisy
  • zdrowe odżywianie
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Zdrowy duch

Podcast z moim gościnnym udziałem

  • 6 lipca 2015
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Odżywianie

ZdrowoMania odc. 22 – Gazpacho (chłodnik hiszpański)

  • 8 lipca 2015
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.