Zapraszam Was dzisiaj na kolejny odcinek ZdrowoManii, a zarazem piątkowy przepis.
Dzisiaj przepis na banalną pastę kanapkową z kaszy jaglanej, którą można wykonać zawsze kiedy brakuje nam pomysłu co położyć na kanapkę. Prawie wszystkie składniki tej pasty zazwyczaj mamy w domu, ponieważ są one uniwersalne i stosuje się je do innych potraw. Tym co nadaje tej paście oryginalny smak jest przyprawa – wędzona papryka lub sól, w które też warto się zaopatrzyć. Ale jeśli akurat żadnej z tych “wędzonek” nie macie, nie ma problemu – można sobie kombinować z innymi przyprawami czy ziołami. Ta pasta za każdym razem może smakować inaczej.
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (niecała 1/4 szklanki suchej kaszy)
- ok. 10 plasterków pomidora suszonego w oliwie
- kilka listków bazylii
- spora szczypta soli lub papryki wędzonej
- szczypta chili
Jak widać przepis jest naprawdę banalny, a efekt całkiem fajny. Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.