Pesto z jarmużu

Omnomnom, wreszcie mogę pokazać Wam coś, czym zajadam się od kilku tygodni. Pesto z jarmużu posmakowało mi od pierwszego oblizania łyżki podczas nieśmiałego próbowania. No bo czy ja – zrażona do smaku jarmużu po nieudanej przygodzie z chipsami – mogę polubić ten smak? Okazuje się, że tak :). To dobrze, bo to bardzo zdrowe warzywo.

Takie pesto  to bardzo uniwersalna rzecz, o jego zastosowaniu można by chyba napisać osobny post :). Ja póki co najczęściej jadam je na podgrzanym w tosterze pieczywie lub jako dodatek do makaronu (wtedy warto dodać trochę więcej oliwy). Lojalnie uprzedzam, że ten smak (charakterystyczny dla warzyw kapustnych) może nie odpowiadać każdemu. Warto jednak spróbować, bo skoro mojemu operatorowi smakowało to to naprawdę musi być dobre :D.

W wersji wegańskiej parmezan można zastąpić płatkami drożdżowymi, ale to oczywiście trochę zmieni smak. 

Pesto z jarmużu
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Składniki
  1. 3-4 garście jarmużu
  2. 1 łyżka pestek dyni
  3. 1 łyżka pestek słonecznika
  4. 2 łyżki parmezanu/grana padano/pecorino romano
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. 1 łyżka oliwy z oliwek
  7. 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
  1. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej, rozgrzanej patelni aż lekko się zarumienią i zaczną "strzelać".
  2. Jarmuż blanszujemy - zalewamy wrzątkiem i trzymamy go w nim przez chwilę, a następnie odcedzamy.
  3. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Ząbek czosnku kroimy w plasterki.
  5. Wszystkie składniki (jarmuż, pestki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, parmezan, czosnek) blendujemy na gładką masę.
Wskazówki
  1. W wersji wegańskiej ser można zastąpić płatkami drożdżowymi.
  2. To przepis bazowy, można z nim poszaleć dodając np. siemię lniane, orzechy, migdały itp.
  3. Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień, ale dobrze jest zalać je na wierzchu oliwą aby przedłużyć świeżość.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Koniecznie dajcie znać jak spróbujecie :).

A dla chętnych instrukcja wykonania w wersji video:

P.s. Będzie mi bardzo miło jeśli wrzucając gdzieś zdjęcia z daniem z ZM-ki dorzucicie do niego hashtag #zdrowomaniatv. 

 

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.