LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Pesto z jarmużu

  • 4 listopada 2015
  • Agnieszka

Omnomnom, wreszcie mogę pokazać Wam coś, czym zajadam się od kilku tygodni. Pesto z jarmużu posmakowało mi od pierwszego oblizania łyżki podczas nieśmiałego próbowania. No bo czy ja – zrażona do smaku jarmużu po nieudanej przygodzie z chipsami – mogę polubić ten smak? Okazuje się, że tak :). To dobrze, bo to bardzo zdrowe warzywo.

Takie pesto  to bardzo uniwersalna rzecz, o jego zastosowaniu można by chyba napisać osobny post :). Ja póki co najczęściej jadam je na podgrzanym w tosterze pieczywie lub jako dodatek do makaronu (wtedy warto dodać trochę więcej oliwy). Lojalnie uprzedzam, że ten smak (charakterystyczny dla warzyw kapustnych) może nie odpowiadać każdemu. Warto jednak spróbować, bo skoro mojemu operatorowi smakowało to to naprawdę musi być dobre :D.

W wersji wegańskiej parmezan można zastąpić płatkami drożdżowymi, ale to oczywiście trochę zmieni smak. 

Pesto z jarmużu
2015-11-04 11:21:59
Napisz opinię
Zachowaj przepis
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Składniki
  1. 3-4 garście jarmużu
  2. 1 łyżka pestek dyni
  3. 1 łyżka pestek słonecznika
  4. 2 łyżki parmezanu/grana padano/pecorino romano
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. 1 łyżka oliwy z oliwek
  7. 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
  1. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej, rozgrzanej patelni aż lekko się zarumienią i zaczną "strzelać".
  2. Jarmuż blanszujemy - zalewamy wrzątkiem i trzymamy go w nim przez chwilę, a następnie odcedzamy.
  3. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Ząbek czosnku kroimy w plasterki.
  5. Wszystkie składniki (jarmuż, pestki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, parmezan, czosnek) blendujemy na gładką masę.
Wskazówki
  1. W wersji wegańskiej ser można zastąpić płatkami drożdżowymi.
  2. To przepis bazowy, można z nim poszaleć dodając np. siemię lniane, orzechy, migdały itp.
  3. Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień, ale dobrze jest zalać je na wierzchu oliwą aby przedłużyć świeżość.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Koniecznie dajcie znać jak spróbujecie :).

A dla chętnych instrukcja wykonania w wersji video:

P.s. Będzie mi bardzo miło jeśli wrzucając gdzieś zdjęcia z daniem z ZM-ki dorzucicie do niego hashtag #zdrowomaniatv. 

 

 

Total
1
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 1
Related Topics
  • kanapki
  • obiady
  • video
  • zdrowe odżywianie
  • ZdrowoMania
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Odżywianie
  • Zdrowe ciało

Czy suplementy są potrzebne? Mój stosunek do suplementacji diety

  • 3 listopada 2015
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Odżywianie

Rozgrzewające śniadanie – jabłkowa komosanka z bakaliami

  • 6 listopada 2015
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.