LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Bulion warzywny i domowa kostka rosołowa [przepis 2w1]

  • 22 marca 2016
  • Agnieszka

To jedna z największych podstaw zdrowej kuchni, jeden z kluczowych elementów logistyki zdrowego odżywiania… Domowy bulion warzywny to moje prawdziwe “must have”, a ostatnio olśniło mnie, że za jednym zamachem mogę przygotować dwie rzeczy. Tak powstała warzywna, domowa kostka rosołowa. Eureka! I koniec z bólem serca podczas wyrzucania tych wszystkich wyciśniętych warzyw… Jestem oczywiście przekonana, że ktoś już wcześniej na to wpadł, ale ja takiego przepisu na domową kostkę rosołową “z odzysku” jeszcze nie spotkałam, stąd moja radość ;).

domowa_kostka_rosołowa

Przepisów na bulion warzywny są setki. To takie danie, które każdy może zrobić po swojemu i poza jakąś stałą bazą, którą stosują wszyscy, reszta dodatków jest wyłącznie kwestią fantazji (i zawartości lodówki) osoby gotującej. Stwierdziłam jednak, że skoro chcę podsunąć Wam patent na “kostkę” i na bardzo ekonomiczne gotowanie, to wypada dorzucić do tego przepis na bulion. Muszę jednak podkreślić, że u mnie zawsze nieco się on różni, bo jak np. nie mam w domu suszonych pomidorów to nie biegnę po nie do sklepu, a jeśli w lodówce zaplątała się jakaś samotna łodyżka selera naciowego, to z chęcią wrzucam ją do gara. Nie oszukujmy się – bulion warzywny jest jedynie tłem dla innych potraw. Raczej nie jadamy go samodzielnie, a w jakimś kaszotto czy zupie jego smak nie jest szczególnie wyczuwalny. Dlatego to czy dodacie 3 czy 7 listków laurowych albo czy będzie tam 1 marchewka czy 3, nie zrobi wielkiej różnicy. Ja przynajmniej nie mam tak wysublimowanych kubków smakowych i dzięki temu żyje mi się o wiele prościej. 

Bulion warzywny – przepis

Bulion warzywny
2016-03-22 17:43:36
Napisz opinię
Zachowaj przepis
Drukuj
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
3 hr
Łączny czas
3 hr 15 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
3 hr
Łączny czas
3 hr 15 min
Składniki
  1. 1,5 dużego selera
  2. 2 pietruszki
  3. 5 marchewek
  4. 1 por (może być tylko zielona lub biała część)
  5. 2 cebule
  6. cały pęczek natki pietruszki
  7. 4 suszone pomidory
  8. 4 ząbki czosnku
  9. 1 cm obranego korzenia imbiru
  10. 1 łyżka oleju
  11. 2 łyżki sosu sojowego
  12. 10 ziarenek ziela angielskiego
  13. 10 ziarenek pieprzu
  14. 7 liści laurowych
  15. 1 łyżka suszonego lubczyku
Przygotowanie
  1. Wszystkie warzywa baaaardzo dokładnie szorujemy i odcinamy brzydkie końcówki.
  2. Obieramy cebulę - tylko jej pierwszą najbrudniejszą warstwę wyrzucamy, pozostałą brązową skórkę odkładamy.
  3. Opalamy cebulę nad palnikiem aż zacznie się przypalać i pięknie pachnieć.
  4. Ząbki czosnku możemy dodać w całości, a możemy je też obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ja 2 obieram, a dwa zostawiam w skórce.
  5. Układamy wszystkie warzywa w garnku, dodajemy też brązową skórkę cebuli.
  6. Dodajemy przyprawy i zalewamy to zimną wodą.
  7. Doprowadzamy do zagotowania, a dalej już gotujemy pod przykryciem (z lekkim dostępem powietrza) na maleńkim ogniu pilnując aby warzywa za bardzo nie bulgotały.
  8. Gotuję taki bulion ok. 2-3h! Wiem, że to długo, ale robi się to rzadko, a tylko po takim czasie ma on taki smak, że smakuje mi nawet samodzielnie.
  9. Na końcu po przestudzeniu wyciskamy wywar ze wszystkich warzyw - kryje się tam mnóstwo smaku.
Wskazówki
  1. Jest to porcja na naprawdę dużej wielkości, ok. 3-4 litrowy garnek.
  2. Idealnie, kiedy do takiego bulionu użyjemy warzyw ekologicznych.
  3. Tak jak napisałam wyżej - jeśli brakuje Wam jakiegoś składnika, to spokojnie możecie go pominąć. Możecie też dodać inne warzywa, np. kawałek kapusty, seler naciowy itp.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Bulion mrożę w pojemniczkach plastikowych, np. po kupionych (dobrej jakości) zupkach. 

bulion_warzywny

Domowa kostka rosołowa

Zawsze po ugotowaniu bulionu ubolewałam nad tym, że wyciśnięte z wywaru warzywa wyrzucam do kosza. Co prawda oddają bulionowi sporą część smaku, ale nie tracą go całkowicie. Dlatego postanowiłam zrobić eksperyment i dać im drugie życie. Tak powstała domowa kostka rosołowa. Wykonuje się ją poprzez zmiksowanie blenderem pozostałych z gotowania bulionu warzyw i zamrożenie tego w porcjach. Na szybko pstryknęłam fotki podczas tego procesu, ale nie wygląda to oczywiście zbyt atrakcyjnie i apetycznie 😉 chciałam tylko zobrazować jakiej wielkości porcje wkładam do torebek. Wtedy akurat skończyły mi się mniejsze torebki z tej serii, więc do jednej torebki pakowałam dwie porcje i oddzielałam je od siebie zginając torebkę tak jakby na pół. Bulion powstały z takiej kostki jest oczywiście mętny, więc nie do każdego dania będzie nam pasował. Jeśli chodzi o jego smak to mamy tu z Wojtkiem podzielone zdania… Moim zdaniem smak jest mniej intensywny (w porównaniu z wodnistym bulionem), a Wojtka zdaniem bardziej :D. Szczerze mówiąc nie wiem co z tą różnicą zdań zrobić ;). W każdym razie jeśli uznacie, że jest zbyt intensywny, zawsze możecie rozcieńczać “kostkę” w większej ilości wody, a w przyszłości zamrozić mniejsze porcje. 

Kiedy gotowałam sam bulion, wystarczał mi na około miesiąc (rzadko gotuję zupy). Teraz mam zapas na co najmniej 2 miesiące. Przyznacie, że to bardzo ekonomiczne rozwiązanie… Może komuś z Was też się przyda. 


Total
2
Udostępnienia
Udostępnij 1
Tweet 0
Pin it 1
Related Topics
  • logistyka zdrowego odżywiania
  • obiady
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Freelance
  • Różne
  • Rozwój osobisty

Jak oswoić się z kamerą i dlaczego warto to zrobić

  • 21 marca 2016
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Aktywność fizyczna
  • Czas wolny
  • Warszawa

Testuję: park trampolin Hangar 646

  • 23 marca 2016
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.