Mam dziś dla Was przepis na słodkie śniadanie autorstwa Kingi Paruzel, a także konkurs, w którym możecie wygrać jej nową książkę “Fit słodkości”.
Zacznijmy od video:
Gryczanka ma oryginalny smak, jakby lekko orzechowy. Dobrze komponuje się z dojrzałym, słodkim ananasem. Łapcie przepis:
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej namoczonej przez noc lub min. 4h w wodzie
- 4 migdały namoczone razem z kaszą
- 1 banan
- 100 ml mleka (roślinnego lub zwykłego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 świeżego ananasa
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka owoców goji
- Namoczoną kaszę i migdały płuczemy pod bieżącą wodą i blendujemy na gładki krem z mlekiem, bananem i cynamonem.
- Ananasa kroimy w kostkę, część odkładamy do dekoracji a pozostały blendujemy na mus.
- W pucharku lub miseczce nakładamy masę z kaszy gryczanej na zmianę z musem ananasowym.
- Na wierzchu posypujemy nasionami chia i jagodami goji.
Mam do rozdania 3 książki “Fit słodkości” Kingi Paruzel. Znajdziecie w nich dużo praktycznych informacji na temat przygotowania zdrowych słodyczy, a także sporą ilość pięknie zilustrowanych przepisów. Przepisy są bardzo różnorodne, w dużej mierze wegańskie i bezglutenowe. Jest też sporo zdrowotnych ciekawostek dotyczących zastosowanych w przepisach składników.
Jeśli ktoś z Was chciałby porównać tę pozycję z książką Moniki Mrozowskiej “Słodkie i zdrowe”, to propozycje Moniki moim zdaniem są nieco prostsze od tych. Co kto lubi :).
Zadanie konkursowe to podzielenie się ze mną swoim ulubionym przepisem na zdrowe słodycze. Na odpowiedzi czekam do końca maja pod adresem mailowym kontakt@zdrowomania.pl. Nagrodzę 3 najciekawsze przepisy, a któryś może nawet odtworzę w ZdrowoManii (jeśli oczywiście autor się zgodzi).
Powodzenia!