Zapraszam Was dzisiaj na pierwszą część wpisu ze zdrowymi przekąskami, które świetnie sprawdzą się na imprezie. Mam nadzieję, że te inspiracje przydadzą Wam się przed Sylwestrem i później podczas karnawału.
Wszystkie prezentowane przeze mnie przepisy są wegańskie, ale jestem pewna, że posmakują każdemu, również mięsożercom. Co ważne – nie napracujecie się przy nich za bardzo, robi się je bardzo szybko i nie wymagają wymyślnych składników.
Kanapki z pastą o smaku wędzonej makreli
Zaczniemy od kanapeczek z pastą, która smakuje bardzo podobnie do pasty z wędzonej makreli. A to za sprawą wędzonego tofu, któremu towarzyszą suszone pomidory, koperek i ogórek kiszony. Potrzebujecie:
- pół kostki wędzonego tofu
- ok. 7-8 plasterków suszonych pomidorów w oleju
- kilka łyżek oleju z pomidorów
- ok. 2 łyżki pokrojonego świeżego koperku
- sól i pieprz
- 1-2 ogórki kiszone
- opcjonalnie szczypiorek lub cebulka, np. pół szalotki
Wszystkie składniki oprócz ogórków i cebulki miksujemy na pastę (jeśli chcemy, aby była bardzo gładka, musimy dodać do niej więcej oleju lub odrobinę wody). Na końcu dodajemy do niej posiekanego w kostkę ogórka i opcjonalnie cebulkę. Mieszamy, podajemy na kanapkach lub np. mini wafelkach ryżowych.
Papryki „faszerowane” hummusem i warzywami
Papryki kroimy tak, aby miały kształt “łódeczek”. Nadziewamy je hummusem (przepis na domowy hummus podawałam w tym wpisie) i pokrojonymi w kosteczkę, dowolnymi warzywami, np. papryką, pomidorem, ogórkiem kiszonym, selerem naciowym, marchewką. Całość możemy posypać np. czarnuszką lub jakimiś ziołami.
Roladki z cukinii
Możecie przygotować je zarówno z surową cukinią, jak i z grillowaną. Tylko nie można zgrillować jej zbyt mocno, aby nie zrobiła się zbyt miękka i mokra. Ja lubię wersję surową. Aby ją przygotować, kroję cukinię wzdłuż na dość cienkie plastry. Smaruję je hummusem (możecie użyć też innych smarowideł, np. serka śmietankowego lub jakiejś pasty kanapkowej), delikatnie pieprzę i zawijam w nie pokrojone w słupki warzywa. Całość spinam wykałaczką.
Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów
Czwarta propozycja to kolejna pasta kanapkowa, tym razem z suszonych pomidorów i oliwek. Pokazywałam ją już na blogu i w ZdrowoManii. Nie lubię podawać na nią konkretnego przepisu, bo on nie istnieje, za każdym razem robię ją inaczej… Świetnie smakuje na grzankach i z dodatkiem rukoli.
Baba ghanoush
Kolejna propozycja to świetna alternatywa dla hummusu, czyli pasta z opalanych i pieczonych bakłażanów. Przepis na idealną babę ghanoush znajdziecie na Jadłonomii. Można ją podać jako dodatek do pokrojonych warzyw lub np. paluszków grissini.
Prażona ciecierzyca
Ugotowaną ciecierzycę wystarczy wymieszać z odrobiną oleju i dowolnymi przyprawami (u mnie jest to wędzona papryka) i upiec przez ok. 20 minut w piekarniku. Jeśli chodzi o temperaturę pieczenia, to ja zauważyłam dwie możliwości… Kiedy upiekłam ją w 200 stopniach i z termoobiegiem, zaczęła mi strzelać w piekarniku jak popcorn! Narobiło to trochę bałaganu, ale cieciorka wyszła bardziej chrupiąca. Bardziej chrupiąca będzie też, jak pozwolicie jej wystygnąć w piekarniku. Jeśli upieczecie ją w temp. ok. 180 stopni, nie powinna “wybuchać”, będzie bardziej miękka i treściwa. Polecam poeksperymentować z różnymi przyprawami. Robię ją już od wielu lat i za każdym razem nie mogę się od niej oderwać.
Mam nadzieję, że spodobały Wam się moje propozycje <3 sprawdzą się nie tylko podczas imprez karnawałowych, ale też jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie lajki i udostępnienia, które pomogą tym inspiracjom lecieć w świat! A jeśli będziecie pokazywać któryś z przepisów na Instagramie, będę wdzięczna za użycie hashtagu #lifemanagerkainspiruje.