LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Zakwas z buraków – przepis na zakwas buraczany, który nie pleśnieje

  • 17 grudnia 2019
  • Agnieszka

Zakwas z buraków to jeden z moich ulubionych, zdrowych napojów. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie ma wiele pozytywnych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim jest źródłem dobrych dla naszego układu pokarmowego bakterii probiotycznych. Myślę, że może pomóc też osobom zmagającym się z niskim poziomem żelaza – zawiera zarówno ten pierwiastek, jak i witaminę C wspomagającą jego wchłanianie. Ja rok temu po operacji błyskawicznie poprawiłam sobie wyniki badań krwi, popijając zakwas buraczany niemal codziennie. 

Niestety, zakwas z buraków jest dość wrażliwym produktem i łatwo spowodować, że spleśnieje, zanim będzie gotowy do spożycia. Też przez to przechodziłam. Później poszukałam informacji, jak tego uniknąć i od tego czasu, po wprowadzeniu kilku prostych zasad, nie mam tego problemu. Nie eksperymentowałam już potem, która z tych zmian rzeczywiście robi różnicę. Na wszelki wypadek stosuję wszystkie, bo nie są uciążliwe :). Podrzucam Wam więc dzisiaj przepis na zakwas z buraków, który nie pleśnieje. 

Zakwas z buraków vs. pleśń – co zrobić, żeby zakwas buraczany nie pleśniał?

Pierwszą zmianą jest przestawienie się na buraki ekologiczne. Nie jest to konieczne, ale to tylko max. kilka złotych różnicy, a dzięki temu otrzymujemy produkt lepszej jakości. Jeśli nie macie dostępu do ekologicznych buraków, zadbajcie o to, aby były po prostu świeże i czyste.

Następnym krokiem jest zadbanie o niemalże sterylne warunki przygotowywania zakwasu buraczanego ;). Ja buraki dokładnie myję, a później zakładam rękawiczki ochronne (przeznaczone do kontaktu z żywnością) i dodatkowo je obieram. To jest dla mnie najbardziej upierdliwy element całej pracy, bo późniejsze krojenie wykonuje za mnie już robot kuchenny. Patent z rękawiczkami sprzedała mi kiedyś któraś z Was twierdząc, że to u niej jedyny sposób na uniknięcie pleśni na zakwasie buraczanym. Nie wiem, czy to faktycznie taki niezbędny element, ale ja uważam, że spróbować nie zaszkodzi, dzięki temu nie farbujemy sobie też dłoni.

Ważne jest też odpowiednie przygotowanie naczynia, w którym będzie stał zakwas – trzeba je dobrze umyć i wyparzyć wrzątkiem. 

Przedostatnim etapem jest odpowiednie ulokowanie składników w tym naczyniu. Wszystko powinno być pokryte wodą i nic nie powinno pływać na powierzchni. Ja wyławiam nawet wypływające przyprawy, a buraki przyciskam w środku mniejszym, również wyparzonym naczyniem. Zrezygnowałam też z dodawania chleba na zakwasie, na rzecz innego startera, jakim jest sok z kiszonych ogórków. Jeśli używacie chleba, owińcie go w gazę i zadbajcie o to, aby też był zanurzony. Można go wyjąć po 2-3 dniach. 

Na samym końcu zakręcam słój (jeśli macie inne naczynie, to trzeba je dokładnie przykryć, aby nie było tam dostępu powietrza) i zostawiam zakwas w spokoju na ok. 5 dni. 

zakwas z buraków

Zakwas z buraków – składniki

  • ok. 6-8 ekologicznych buraków (ja kupuję na Rano zebrano)
  • niewielka główka czosnku
  • przyprawy po ok. 5 sztuk – goździki, ziele angielskie i liść laurowy 
  • opcjonalnie – kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub kapusty
  • przegotowana, letnia i posolona woda (używam soli niejodowanej) – mniej więcej płaska łyżeczka soli na litr wody. Ilość wody jest uzależniona od pojemności naczynia, w którym będziecie robić zakwas. 

Zakwas buraczany – przepis krok po kroku

Na samym początku polecam zagotować sobie wodę w czajniku i odstawić ją do przestudzenia.

W międzyczasie bardzo dokładnie czyścimy buraki. Następnie obieramy je i kroimy w plasterki (tu przydaje się malakser z tarczą, która zrobi to za nas w ekspresowym tempie). 

Czosnek myjemy, obieramy ze skórki i kroimy ząbki na pół. 

Na dno naczynia wsypujemy trochę przypraw i kilka kawałków czosnku. Następnie stopniowo dokładamy buraki, jednocześnie umieszczając gdzieś pomiędzy nimi kolejne przyprawy. Chodzi o to, aby przyprawy były przyciśnięte przez buraki i nie wypływały na górę. 

Całość zalewamy ponad poziom buraków przegotowaną, posoloną i przestudzoną do letniej temperatury wodą. Dobrze jest docisnąć buraki jakimś (również wyparzonym) naczyniem, aby nic nie wypłynęło na powierzchnię. Słój z burakami szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. W tym czasie może pojawić się na nim piana i to jest jak najbardziej OK. Ważne tylko, aby nie było na niej plamek pleśni. Jeśli takie się pojawią, niestety cały zakwas nadaje się jedynie do wyrzucenia.

Po ok. 5 dniach zakwas buraczany będzie gotowy do picia. Wtedy można go przecedzić i przechowywać (w również wyparzonym naczyniu) w lodówce nawet przez kilka tygodni. Jeśli zakwas wyjdzie bardzo esencjonalny, można go delikatnie rozcieńczać. Z pozostałych buraków można zrobić zupę lub wykorzystać je np. do sałatek lub na kanapki. Taki domowy zakwas buraczany staramy się pić codziennie po 1/4 – pół szklanki.

Mam nadzieję, że powyższy przepis na zakwas z buraków pomoże Wam uwolnić się od problemu pleśni. Wiem, że niestety przytrafia się to wielu osobom. Jeśli pomimo zastosowania powyższych zasad nadal zakwas buraczany spleśnieje, winy doszukiwałabym się już w samych burakach, być może były nieświeże i nadpsute. 

Total
456
Udostępnienia
Udostępnij 444
Tweet 0
Pin it 12
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Odżywianie
  • Video

Zdrowa i ekologiczna kawa – zero waste dla kawoszy

  • 12 grudnia 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Odżywianie
  • Video

Zdrowe przekąski na imprezę – cz. I (na słono)

  • 29 grudnia 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.