Lato w pełni, więc mam dziś dla Was 6 pomysłów na domowe i zdrowe, wegańskie lody :). Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie największą słabością jeśli chodzi o słodycze, są właśnie lody. Pozostałe gotowe słodkości mogą dla mnie nie istnieć, ale ciężko mi przejść obojętnie obok dobrej lodziarni. Przez długi czas starałam się robić lody samodzielnie i jeśli ktoś ma ochotę na takie prawdziwe, kremowe lody na śmietanie (które nie wymagają mieszania co godzinę lub użycia maszynki do lodów), to bardzo polecam ten przepis.
Ale sama robiłam te lody ostatnio chyba 2 lata temu, bo od tego czasu trochę zmieniły się moje zasady żywieniowe i jeśli już coś mam zjadać w sporej ilości (a tych lodów nie da się jeść po troszeczku, apetyt rośnie w miarę jedzenia), to wolę aby to było zdrowe i nie opierało się na produktach mlecznych. Siłą rzeczy zaczęłam więc eksperymentować z lodami wegańskimi…. I to nie mogło się nie udać ;).
To moje dzisiejsze lody w wersji video:
Jak zrobić wegańskie lody domowe?
Wegańskie lody można wykonać na bazie różnych roślinnych składników, ale nie jestem w stanie pokazać wszystkich opcji w jednym wpisie, dlatego dzisiaj skupię się na tych na bazie banana. Aby lody były faktycznie słodkie i kremowe, banany muszą być bardzo dojrzałe. Oprócz wymienionych poniżej składników potrzebny Wam będzie dobry blender. Lody można przygotować na 3 sposoby:
- Wykonać je na bazie mrożonych bananów i wtedy od razu są gotowe do spożycia, pyszne i kremowe!
- Zamrozić w pojemniczkach na lody na patyku
- Zamrozić w zwykłym pojemniku, ale wtedy nie każde będą się potem ładnie nakładały, niektóre wychodzą zbyt twarde.
Najsmaczniejsza moim zdaniem jest opcja numer 1, ale nie każdy blender daje sobie z nią radę. Jeśli jednak Wasz jest wystarczająco mocny, bardzo zachęcam aby zawsze mieć w lodówce kilka zamrożonych, obranych i pokrojonych na plasterki dojrzałych bananów.
6 pomysłów na wegańskie lody domowe
Lody orzechowe
- banany
- masło orzechowe
- opcjonalnie syrop daktylowy, klonowy lub inny tego typu słód
Dojrzałe banany miksujemy z masłem orzechowym w proporcji 1 banan – 1 łyżka masła orzechowego. Polecam aby było to masło z dobrym składem, składające się w 100% z orzechów. Jeśli lody wyjdą mało słodkie, można dodać do nich jakiś słód.
Lody kawowe
- banany
- mocna kawa np. z kawiarki
Banany miksujemy z kawą w proporcji 1 banan na 1-2 łyżki esencji kawowej.
Lody bananowo-truskawkowo-miętowe
- banany
- truskawki
- gałązka mięty
Jeśli macie mocny blender, polecam zrobić to z mrożonych owoców (proporcja 1:1), taka wersja jest fajnie kremowa i najsmaczniejsza. Jeśli nie, zmiksowane banany, truskawki i miętę możecie zamrozić w pojemniczkach z patyczkami. Ze względu na wodnistość truskawek tutaj za bardzo nie sprawdzi się wersja z zamrażaniem w większych pojemnikach.
Lody chałwowe – moje ulubione!
- banany
- pasta tahini (doskonale sprawdza się domowa)
Cudowne połączenie, uwielbiam je! I znowu – najbardziej w tej wersji robionej z mrożonych bananów. Wystarczy zmiksować banany z pastą tahini w proporcji 1 banan – 1 łyżka tahini.
Lody bakaliowe
- banany
- rodzynki
- żurawina
- morwa
- ziarno kakaowca
- orzechy
- migdały
- cokolwiek 😉
Bakalie miksujemy aby się rozdrobniły, dodajemy do nich banany i blendujemy to wszystko razem na puszysty krem.
Lody czekoladowe (karobowe)
Proporcja na 2 lody na patyku:
- dojrzałe, miękkie i kremowe awokado
- pół mrożonego banana
- czubata łyżka karobu (lub kakao)
- łyżka syropu daktylowego
- łyżeczka ziaren kakaowca (można zastąpić gorzką czekoladą min. 70% kakao)
Miksujemy wszystkie składniki i gotowe 🙂
Mam nadzieję, że skusicie się na któreś z tych połączeń, bo moim zdaniem wszystkie są pyszne!
Napracowałam się przy tym wpisie walcząc z wieloma przeciwnościami, upałem i złośliwościami losu, więc jeśli spodoba Wam się ten wpis, będę wdzięczna za puszczenie go w świat 🙂