LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Domowe lody bez mieszania i maszynki

  • 18 lutego 2014
  • Agnieszka

Czas na kolejną domową wersję sklepowego produktu, który lepiej zamienić na własnoręcznie robiony odpowiednik. I tutaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że lody te smakują prawie identycznie jak moje ulubione lody pewnej znanej marki, a nie wiem czy nawet nie są lepsze. Ja w każdym razie je uwielbiam i tą miłością zaraziłam już kilka osób 😉 . Tutaj też już o nich pisałam linkując do mojego świętej pamięci bloga kulinarnego, ale postanowiłam, że jednak ten przepis zasługuje na osobny post, a seria “podrabiamy sklepowe produkty” jest idealną okazją do jego prezentacji. Bo co tu dużo mówić, o ile bez większego bólu zrezygnowałam z wielu różnych słodyczy, tak z dwóch rzeczy nie zrezygnuję nigdy – z czekolady i lodów. To moje dwie słabości. 

lody_domowe

Przepisów na domowe lody internet zna całe setki, ale zdecydowana większość z nich wymaga maszynki do robienia lodów lub wyjmowania i mieszania ich co jakiś czas podczas mrożenia. Na żadną z tych opcji na pewno się nie zdecyduję, dlatego cieszy mnie, że ten przepis tego nie wymaga. Lody wychodzą puszyste, kremowe… Perfekcyjne. 


I co ważne – pozostają takie nawet po wielu godzinach w zamrażalniku, nie trzeba ich wyjmować 15 minut przed podaniem (to głupota, wtedy trzeba by je zużyć za jednym razem, bo lodów nie można ponownie zamrażać).

lody2

Zacznijmy od składu lodów wspomnianego wyżej znanego producenta. Przyglądam się wersji waniliowej, bo taką zawsze przygotowuję.

  • śmietanka kremówka, woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, ziemniaczany syrop glukozowy, masło, utwardzony tłuszcz kokosowy, jaja, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory i zagęstniki (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), barwnik (beta-karoten), aromat, laska wanilii – 0,01%

Podczas gdy skład naszych domowych lodów będzie wyglądał tak:

  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36% – u mnie najlepiej sprawdza się śmietanka, która ma postać bardzo rzadką i która jest dość neutralna w smaku. Raz zrobiłam lody ze śmietany 30% ale gęstej i kwaśnej i wyszły za tłuste i kwaśnawe w smaku. Śmietana ma bardzo duży wpływ na smak tych lodów!
  • 8-10 dag cukru (cukier można zastąpić ksylitolem, ale wtedy dajcie go jeszcze mniej, z mojego doświadczenia wynika, że z taką ilością lody wychodzą za słodkie)
  • 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie, jeśli z tego zrezygnujemy, będziemy mieć lody śmietankowe)
  • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody.

lody1

Wykonanie:

Jajka zalewamy na kilka sekund wrzątkiem aby je sparzyć, a następnie oddzielamy żółtka od białek. W jednym naczyniu ubijamy białka, do piany (białko musi być już ubite!) stopniowo dodając połowę cukru (po czym dalej ubijamy). W drugim naczyniu ucieramy żółtka z przegotowaną wodą i drugą połową cukru. Ucieramy tak długo aż kolor tej mieszanki będzie prawie biały. W trzecim naczyniu ubijamy śmietanę.

Jeśli np. odrobinę śmietany chcecie sobie użyć do czegoś innego, np,. do kawy, to sugeruję podzielić cukier na 3 części i wtedy 1/3 dać do białek, 1/3 do żółtek i 1/3 do śmietany 🙂

Łączymy zawartość wszystkich misek i dokładnie mieszamy (ale już nie mikserem!). Rozlewamy do pojemników – wyjdzie nam z tego ok. 600-700 ml lodów. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. A potem już tylko delektujemy się tym wspaniałym, kremowym smakiem 🙂 . Ja wiem że to nie do końca pora roku na lody ale serio – musicie spróbować 🙂 .


Z takiej bazy można wykonać też lody smakowe, np. truskawkowe dodając zmiksowane truskawki lub kakaowe dodając kakao + pokruszoną gorzką czekoladę.

Aha, ja z tych lodów w wersji sklepowej rezygnować nie zamierzam, bo są pyszne i dostępne od ręki, ale latem kiedy tylko mam możliwość, szykuję sobie domowy odpowiednik.

lody3

Niestety ma on jeden minus – znika w zastraszającym tempie. 

Total
177
Shares
Share 57
Tweet 0
Pin it 120
Related Topics
  • domowe odpowiedniki
  • przepisy
  • świadomy konsument
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Odżywianie
  • Zdrowe ciało

Logistyka zdrowego odżywiania – gdzie robić zakupy

  • 17 lutego 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Zdrowe ciało

Z pamiętnika aparatki – pierwszy miesiąc z aparatem + wizyta kontrolna

  • 21 lutego 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.