Kaszotto z kurkami i cukinią

Dziś w ramach przepisowego piątku mam dla Was przepis na kolejne kaszotto. Tym razem z kurkami, pomidorami i cukinią. 
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju risotto czy kaszotto, bo to fajna odmiana dla makaronu, a w dodatku jest to coś prostego do wykonania i niezbyt czasochłonnego. Oczywiście pod warunkiem, że mamy gotowy bulion, ale jak już nie raz wspominałam – ja zawsze gotuję sporą ilość bulionu warzywnego i zamrażam go w małych torebkach, w porcjach po ok. 500 ml.

kaszotto_z_kurkami_1

Kiedy mamy w domu bulion i kaszę lub ryż arborio, wystarczy że znajdziemy w lodówce lub w zamrażalniku jakieś warzywa i obiad mamy z głowy. Tym razem oprócz warzyw dodałam też kurki, bo trochę żal nie skorzystać z sezonu na nie. Chodzi tu głównie o smak, bo kurki nie zaliczają się do bardzo bogatych w substancje odżywcze produktów spożywczych…  I jeśli mam być szczera to ja ogólnie nie przepadam za jedzeniem grzybów. Pieczarki spoko, ale inne… Jem mniej więcej raz-dwa razy w roku, bo wypada skosztować tych darów polskiego lasu i nawet mi one smakują, ale nie czuję się po nich najlepiej, chyba są zbyt ciężkostrawne. 

Przepis jednak podrzucam, bo to oczywiście indywidualna kwestia i wiem, że kurki mają wielu fanów. 

Kaszotto z kurkami i cukinią
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Łączny czas
40 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Łączny czas
40 min
Składniki
  1. ok. 500 ml bulionu
  2. niepełna szklanka kaszy pęczak
  3. 1 cebula
  4. 200 g kurek
  5. 1 mała / 0,5 średniej cukinii
  6. 2 pomidory
  7. dowolne przyprawy, u mnie mieszanka suszonych ziół, chili, pieprz
  8. kilka łyżek oleju/oliwy do smażenia
Do podania
  1. rukola
  2. parmezan, a w wersji zdrowszej zmielone siemię lniane lub pokruszone jakieś orzechy lub pestki słonecznika
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od oczyszczania grzybów. Dobrym sposobem jest posypanie ich solą i zalanie wrzątkiem, co ułatwia oddzielenie kurek od siedzącego w nich piasku (piach opada na dno). Więcej na temat tej metody opowie Google na hasło „Jak oczyścić kurki” ;). Oczyszczone kurki można pokroić na mniejsze kawałki jeśli są zbyt duże (ja się w to nie bawiłam).
  2. Kroimy cebulę w kostkę, pomidora też w kostkę ale większą, a cukinię w półplasterki.
  3. W jednym garnku na odrobinie oliwy (ja użyłam domowej z dodatkiem chili) podduszamy cukinię, pomidory i kurki (trwa to ok. 20 minut)
  4. W drugim garnku zagotowujemy bulion, aby podczas dolewania do kaszy nie obniżał jej temperatury.
  5. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy lekko cebulę.
  6. Na patelnię wrzucamy przelaną pod bieżącą wodą kaszę i podsmażamy to razem z cebulą przez chwilkę albo od razu zaczynamy proces podlewania bulionem - po chochelce, aż kasza wchłonie każdą porcję i tak aż do miękkości kaszy i zużycia bulionu.
  7. Pod koniec dodajemy do tego uduszoną cukinię z kurkami, mieszamy wszystko, doprawiamy ulubionymi ziołami, pieprzem, solą, chili itd. Podgrzewamy to wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
  8. Gotowe danie można posypać np. rukolą i parmezanem. Ja zamiast parmezanu użyłam mieszanki zmielonego siemienia lnianego i płatków drożdżowych.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

No to smacznego 🙂

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.