LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Czy syrop klonowy jest zdrowy?

  • 4 kwietnia 2017
  • Agnieszka

Syrop klonowy to obok ksylitolu i syropu daktylowego mój ulubiony zamiennik cukru. Uwielbiam jego smak i konsystencję, dla mnie jest on wspaniałym dodatkiem do wielu dań, głównie deserów i śniadań. Ale czy syrop klonowy jest zdrowy? Czy można używać go częściej i więcej, niż cukru? Otóż tak, ale to nie oznacza, że można stosować go bez ograniczeń :).

Czy syrop klonowy jest zdrowy?

Syrop klonowy, podobnie jak inne tego typu zamienniki cukru (miód, syrop z agawy, syrop daktylowy), wciąż jest produktem słodzącym i ze względu na zawartość sacharozy, pod pewnymi względami oddziałuje na organizm podobnie jak cukier. To znaczy m.in., że dość gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi (ma wysoki indeks glikemiczny) i ma sporo kalorii. Na szczęście jednak nie są to zupełnie bezwartościowe kalorie, jak ma to miejsce w przypadku cukru. Syrop klonowy ma też dużo korzystnych dla zdrowia właściwości. Oto kilka z nich:

  • syrop klonowy jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, którym przypisuje się właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne
  • pomimo swojego wysokiego indeksu glikemicznego, nie zwiększa ryzyka zachorowania na cukrzycę, a nawet wręcz przeciwnie – może je zmniejszać! To dzięki zawartości kwasu abscysynowego, który zwiększa wydzielanie insuliny i uwrażliwia komórki na jej działanie. Wygląda więc na to, że osoby z insulinoopornością nie muszą mieć wyrzutów sumienia sięgając po syrop klonowy. 
  • zawiera sporo wartościowych składników odżywczych, takich jak cynk, magnez czy witamina B2

Tych pozytywnych właściwości jest więcej, ale nie lubię wchodzić na blogu w naukowe tony, opowiadać o badaniach na szczurach itp. Najważniejszy moim zdaniem jest główny przekaz – zdrowy człowiek, nie zmagający się z nadwagą, cukrzycą czy kandydozą, nie musi mieć wyrzutów sumienia z powodu spożywania syropu klonowego. Oczywiście należy to robić z umiarem, ale śmiało można potraktować to jako zdrowy zamiennik cukru. 

Świadomych konsumentów powinien zainteresować też fakt, że syrop klonowy to produkt wegański. W procesie jego produkcji drzewa nie ulegają zniszczeniu i nie są stosowane pestycydy. Nie narzekajmy na cenę tego produktu, gdyż jest on jej wart. 

Mam nadzieję, że poprawiłam komuś humor tym postem 😉 kto jeszcze kocha syrop klonowy?

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • zdrowe odżywianie
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Freelance

Pytania do freelancera #3 [Q&A]

  • 3 kwietnia 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Mieszkanie
  • Zdrowy dom

Co nas truje, czyli jak moje mieszkanie stało się moim wrogiem

  • 6 kwietnia 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.