LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Okra w sosie pomidorowym

  • 15 marca 2018
  • Agnieszka

Moja pierwsza styczność z okrą miała miejsce w Turcji. Codziennie podczas hotelowych obiadów wypatrywałam jej pośród różnych potraw. Nie oznacza to bynajmniej, że jest ona nie wiadomo jakim rarytasem. Po prostu podobało mi się w niej to, że jest… inna. Niepopularna w Polsce, ma charakterystyczną, śluzowatą konsystencję i dobrze komponuje się z innymi składnikami w sosach. Połączenie okry, cebuli, czosnku i pomidorów to chyba taki klasyk… Więc kiedy udało mi się upolować okrę w Lidlu, było dla mnie jasne, że przyrządzę ją właśnie w sosie pomidorowym. 

Okra w sosie pomidorowym

Jako dodatek do mojej okry wybrałam komosę ryżową, ale to nie jest jakiś obowiązkowy składnik. Śmiało możecie sięgnąć po inną kaszę, ryż, lub nawet makaron. 

Okra w sosie pomidorowym
2018-03-14 16:07:33
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Zachowaj przepis
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
30 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
30 min
Składniki
  1. ok. 150 g okry
  2. 1 cebula
  3. 4 ząbki czosnku
  4. 1/4 sporej papryki
  5. pół szklanki passaty pomidorowej
  6. pół szklanki wody
  7. ok. 3 cm pasty harissa (ale jeśli nie macie to żaden problem, ona odpowiada głównie za pikantność, więc możecie po prostu sypnąć sporą szczyptę chili).
  8. 1 łyżeczka wędzonej papryki
  9. kolendra do podania (może być też natka pietruszki)
Przygotowanie
  1. Patelnię lub garnek smarujemy odrobiną oleju i podgrzewamy to.
  2. Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę (papryka nie musi być bardzo drobno pokrojona). Najpierw do garnka lub na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, a jak lekko się zeszklą, dorzucamy jeszcze paprykę.
  3. Okrę myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy ją do garnka.
  4. Od razu wlewamy do tego passatę pomidorową i wodę, dokładnie mieszamy i doprawiamy - pastą lub chili i wędzoną papryką. Przykrywamy i dusimy to wszystko (od czasu do czasu mieszając), przez ok. 20 minut.
  5. W tym czasie w osobnym naczyniu gotujemy komosę lub inny dodatek (według przepisu na opakowaniu).
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Nie wiem, czy okra weszła do Lidla na stałe, czy pojawiła się tam okazjonalnie. Mam nadzieję, że to pierwsze, bo chciałabym wykorzystać ją jeszcze w potrawie inspirowanej kuchnią indyjską. 

Dajcie znać, czy lubicie okrę, czy może przeszkadza Wam jej specyficzna konsystencja 🙂

 


nokaut.pl
 porównywarka cen


Total
0
Udostępnienia
Udostępnij 0
Tweet 0
Pin it 0
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch

Moja pierwsza relaksacja :)

  • 13 marca 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Różne

Przegląd tygodnia #3/03

  • 18 marca 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.