Okra w sosie pomidorowym

Moja pierwsza styczność z okrą miała miejsce w Turcji. Codziennie podczas hotelowych obiadów wypatrywałam jej pośród różnych potraw. Nie oznacza to bynajmniej, że jest ona nie wiadomo jakim rarytasem. Po prostu podobało mi się w niej to, że jest… inna. Niepopularna w Polsce, ma charakterystyczną, śluzowatą konsystencję i dobrze komponuje się z innymi składnikami w sosach. Połączenie okry, cebuli, czosnku i pomidorów to chyba taki klasyk… Więc kiedy udało mi się upolować okrę w Lidlu, było dla mnie jasne, że przyrządzę ją właśnie w sosie pomidorowym. 

Okra w sosie pomidorowym

Jako dodatek do mojej okry wybrałam komosę ryżową, ale to nie jest jakiś obowiązkowy składnik. Śmiało możecie sięgnąć po inną kaszę, ryż, lub nawet makaron. 

Okra w sosie pomidorowym
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
30 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
30 min
Składniki
  1. ok. 150 g okry
  2. 1 cebula
  3. 4 ząbki czosnku
  4. 1/4 sporej papryki
  5. pół szklanki passaty pomidorowej
  6. pół szklanki wody
  7. ok. 3 cm pasty harissa (ale jeśli nie macie to żaden problem, ona odpowiada głównie za pikantność, więc możecie po prostu sypnąć sporą szczyptę chili).
  8. 1 łyżeczka wędzonej papryki
  9. kolendra do podania (może być też natka pietruszki)
Przygotowanie
  1. Patelnię lub garnek smarujemy odrobiną oleju i podgrzewamy to.
  2. Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę (papryka nie musi być bardzo drobno pokrojona). Najpierw do garnka lub na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, a jak lekko się zeszklą, dorzucamy jeszcze paprykę.
  3. Okrę myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy ją do garnka.
  4. Od razu wlewamy do tego passatę pomidorową i wodę, dokładnie mieszamy i doprawiamy - pastą lub chili i wędzoną papryką. Przykrywamy i dusimy to wszystko (od czasu do czasu mieszając), przez ok. 20 minut.
  5. W tym czasie w osobnym naczyniu gotujemy komosę lub inny dodatek (według przepisu na opakowaniu).
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Nie wiem, czy okra weszła do Lidla na stałe, czy pojawiła się tam okazjonalnie. Mam nadzieję, że to pierwsze, bo chciałabym wykorzystać ją jeszcze w potrawie inspirowanej kuchnią indyjską. 

Dajcie znać, czy lubicie okrę, czy może przeszkadza Wam jej specyficzna konsystencja 🙂

 


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.