Spaghetti z cukinii z pomidorami – przepis na prosty, letni obiad

Jadłam kiedyś podobne spaghetti z cukinii z pomidorami w Lokal Vegan Bistro. Ogólnie lubię takie “wynalazki”, jak makaron wykonany z warzyw, więc byłam też bardzo otwarta na przetestowanie czegoś takiego w domu. W tym celu zakupiłam sprzęt umożliwiający wykonanie spaghetti z cukinii (w tym stylu, ale mój nie dawał takiego efektu)… I niestety okazał się on porażką 😉 więcej było z tego skaleczeń, niż przyjemności. Podjęłam więc kolejną próbę z tego typu analogowym sprzętem i zakupiłam temperówkę do warzyw. Ona również nie spełniła moich oczekiwań, ale okazała się troszkę skuteczniejsza niż tamta “obieraczka”. Docelowo jednak chciałabym zaopatrzyć się w specjalną maszynkę do przygotowywania makaronu z warzyw. Uważam, że to świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie. 

Póki co jednak takiej maszynki nie mam, więc mój makaron z cukinii wygląda, jak wygląda 😉 daleko mu do tego z Lokal Vegan Bistro 😀

spaghetti z cukinii - makaron z cukinii z pomidorami

Spaghetti z cukinii z pomidorami

Ale abstrahując od wyglądu, bo nie on jest tutaj najważniejszy – podrzucam Wam dzisiaj przepis na bardzo prosty, letni obiad, czyli makaron z cukinii z pomidorami. 

Składniki (na 1 lub 2 porcje, w zależności od wielkości cukinii)

  • kilka plasterków suszonych pomidorów w oleju
  • kilka – kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie łyżki pesto
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz (zamiast soli mogą być 2 łyżki sosu sojowego)
  • parmezan/wegański parmezan

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania makaronu z cukinii za pomocą dostępnego nam urządzenia. Następnie rozgrzewamy w garnku lub na patelni odrobinę oleju i wrzucamy na niego przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dorzucamy do tego pokrojone w paseczki suszone pomidory i pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Kiedy pomidorki zaczną “więdnąć”, dodajemy do tego pesto i mieszamy. Chwilę później do całości dorzucamy “makaron” z cukinii. Mieszamy to wszystko razem, doprawiamy solą (lub sosem sojowym) i pieprzem i podgrzewamy jeszcze dosłownie przez kilka minutek, aby danie było ciepłe. 

W upalny dzień możemy tego nie podgrzewać. Ogólnie nie każdy wie, że cukinię śmiało można jeść na surowo. Polecam wypróbować – wtedy w tym daniu będziemy mieli makaron z cukinii al dente 😉

Tak przygotowany makaron z cukinii podajemy z jakąś zieleniną i startym parmezanem (ja ostatnio testowałam wegański Violife – jest spoko). 

Przygotowanie takiego spaghetti z cukinii zajmuje – w zależności od sprzętu, którego użyjemy do wykonania makaronu – 10-20 minut. Uważam, że to naprawdę świetny przepis na szybki i prosty, letni obiad :). 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.