LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
12K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Wegański chlebek bananowy – szybki i prosty przepis

  • 25 października 2019
  • Agnieszka
Bardzo rzadko piekę ciasta, ale ten wegański chlebek bananowy gości u mnie ostatnio wyjątkowo często. Dlaczego wegański, choć weganką nie jestem? Dlatego, że jak mam wybór, to zawsze wybieram wegańską opcję. Poza tym prawie nigdy nie mam w domu jajek i  kiedy jakiś czas temu chciałam zużyć dojrzałe banany, musiałam wyczarować coś ze składników dostępnych w domu. I kiedy niedawno zaproszono mnie na warsztaty z Michelem Moran i marką Kenwood i poproszono o zaproponowanie jakiegoś swojego przepisu na zdrowe słodkości, od razu zdecydowałam, ze będzie to właśnie ten najprostszy chlebek bananowy bez jajek. 
 
Zanim jednak przejdę do przepisu na wegański chlebek bananowy, chciałam opowiedzieć Wam kilka słów o samych warsztatach i o tym, co na nich przygotowaliśmy. 
 
Jednym z celów warsztatów był wymienienie się przepisami na domowe słodkości, a drugim przetestowanie robota kuchennego Kenwood Prospero KHC29.W0SI. Osobiście uwielbiam takie wielofunkcyjne sprzęty, bo jako posiadaczka małej kuchni najchętniej miałabym wszystko w jednym ;). Tutaj faktycznie to jedno urządzenie, dzięki różnym dostawkom, daje nam bardzo dużo możliwości. Jeśli chodzi o mój chlebek bananowy, to robot kuchenny Kenwood Prospero:
  • zmielił płatki owsiane
  • wycisnął sok z pomarańczy
  • zblendował banany
  • posiekał orzechy
Robot kuchenny Kenwood Prospero może zastąpić w kuchni mikser (ma 3 wytrzymałe mieszadła – mieszadło K, trzepaczkę i hak do ciasta), szklany blender (1,2 l),
który nadaje się także do kruszenia lodu, malakser (posiada 3 tarcze), maszynkę do mielenia,
wyciskarkę do cytrusów, sokowirówkę i uniwersalny młynek. Więcej na jego temat opowiem Wam niedługo na YouTube. 
Kiedy ja robiłam mój wegański chlebek bananowy, inne Dziewczyny realizowały swoje przepisy:
  • Magda piekła ciasteczka bananowe
  • Dociekliwa zrobiła kokosowy budyń jaglany z musem z mango
  • Gosia przygotowała kruche ciasto ze śliwkami (boskie!)

Michel Moran natomiast nauczył nas przygotowywać owoce pod zabajone:

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 125g malin
  • 3 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 50g masła
  • sól
  • 100g brązowego cukru
  • świeża mięta

Przepis na owoce pod zabajone według Michela Moran:

Obierz jabłko i gruszkę, pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłko i gruszkę.
Gdy owoce zaczną się lekko podpiekać, dodaj do nich brązowy cukier.

Do misy robota włóż 1 całe jajko i 2 żółtka. Utrzyj je z cukrem pudrem na delikatną puszystą masę – ma być prawie biała. W międzyczasie dodaj szczyptę soli. Do rondelka wrzuć maliny, zalej odrobiną wody, dodaj kilka listów mięty i łyżeczkę cukru pudru (jeśli wolisz bardziej słodkie- dodaj ciut więcej cukru).

Po przestudzeniu malin, zblenduj je w kielichu robota (kilka malin zostaw do
dekoracji). Włóż skarmelizowane owoce do foremki do zapiekania, polej sosem malinowym i
zalej masą jajeczną.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksimum (funkcja grilla) na 2
minuty- pilnuj, aby się nie przypaliło! Podawaj udekorowane malinami i świeżą miętą.

Przepis na wegański chlebek bananowy bezglutenowy

Jeśli szukacie przepisu na chlebek bananowy bez jajek i mleka, ten na pewno Was nie rozczaruje. Jego głównym składnikiem są płatki owsiane, więc takie ciasto bananowe jest zdrowsze, niż wiele jego odpowiedników bazujących na zwykłej mące. Ja przygotowuję mój wegański chlebek bananowy w wersji mocno korzennej, jest w nim dużo imbiru i cynamonu. Jeśli nie przepadacie za tymi przyprawami – możecie zmniejszyć ich ilość lub je pominąć. 

najprostszy chlebek bananowy wegańskiSkładniki (na keksówkę ok. 23 cm)

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru (można zmniejszyć ilość, ta jest mocno wyczuwalna)
  • szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu – opcjonalnie
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 bardzo dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju, np. rzepakowego nierafinowanego (lub innego o neutralnym smaku), może być też kokosowy
  • sok z połowy pomarańczy – można pominąć, wtedy dodajcie trochę więcej oleju. 
  • orzechy i bakalie, np suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie

Przepis na prosty chlebek bananowy wegański – krok po kroku

  • Wyciskamy sok z pomarańczy.
  • Banany blendujemy na gładką masę z olejem i sokiem z pomarańczy. Konsystencja tej masy po zblendowaniu nie powinna być zbyt gęsta, powinna przypominać gęstą śmietanę, to znaczy bez problemu wylewać się z pojemnika. 
  • Płatki owsiane mielimy na mąkę. 
  • Wszystkie składniki suche mieszamy w osobnym naczyniu. 
  • Łączymy mokrą masę z suchymi składnikami.
  • Kroimy bakalie i siekamy orzechy.
  • Dodajemy do masy pokrojone bakalie i połowę orzechów i mieszamy. 
  • Chlebek przelewamy do foremki, posypujemy na wierzchu pozostałymi orzechami. 
  • Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni (tak to wygląda u mnie w foremce silikonowej. Na warsztatach piekłam w naczyniu ceramicznym i chlebek siedział w piekarniku prawie dwa razy dłużej. Dlatego sugeruję nastawić timer na 20 minut i po tym czasie kontrolować ciasto suchym patyczkiem (wbijając go w samym środku ciasta).

Fajne w tym chlebku bananowym jest to, że można uzyskać dwa nieco inne efekty, w zależności od tego, jak zmielicie płatki owsiane. Można zmielić je na mąkę, a można też zrobić to nieco delikatniej i wtedy w chlebku będą wyczuwalne całe płatki owsiane. Tak czy siak – w smaku będzie pyszny, a wybór konsystencji należy do Was 🙂

Jeśli kupicie bezglutenowe płatki owsiane i bezglutenowy proszek do pieczenia, otrzymacie bezglutenowy chlebek bananowy. 

wegański chlebek bananowy

Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu! U nas ciasto bananowe w formie chlebka świetnie sprawdza się podczas pikników, wyjazdów i jesiennych wyjść do lasu. Dodatek przypraw korzennych nadaje mu niebanalny smak. Ja go naprawdę uwielbiam, a jego przygotowanie (nie licząc czasu pieczenia) zajmuje dosłownie 10 minut. 

Myślę, że Wam też posmakuje :). Czekam na Wasze opinie!

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Kenwood

 
Total
6
Udostępnienia
Udostępnij 4
Tweet 0
Pin it 2
Related Topics
  • domowe słodycze
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Video
  • Zdrowe ciało

Ortokorekcja, czyli sposób na krótkowzroczność

  • 25 października 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Różne

Przegląd września

  • 27 października 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

5% rabatu na odkurzacze

Zniżka na sprzęt

Porównywarka cen
porównywarka cen - zdrowe zakupy
Tanie podróżowanie
znizka na nocleg z AirBnb
Obserwuj organizm i poczuj się lepiej
kup dziennik
Moja grupa na Facebooku
porównywarka cen - zdrowe zakupy
Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.