- zmielił płatki owsiane
- wycisnął sok z pomarańczy
- zblendował banany
- posiekał orzechy
który nadaje się także do kruszenia lodu, malakser (posiada 3 tarcze), maszynkę do mielenia,
wyciskarkę do cytrusów, sokowirówkę i uniwersalny młynek. Więcej na jego temat opowiem Wam niedługo na YouTube.
- Magda piekła ciasteczka bananowe
- Dociekliwa zrobiła kokosowy budyń jaglany z musem z mango
- Gosia przygotowała kruche ciasto ze śliwkami (boskie!)
Michel Moran natomiast nauczył nas przygotowywać owoce pod zabajone:
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 125g malin
- 3 jajka
- 50g cukru pudru
- 50g masła
- sól
- 100g brązowego cukru
- świeża mięta
Przepis na owoce pod zabajone według Michela Moran:
Obierz jabłko i gruszkę, pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłko i gruszkę.
Gdy owoce zaczną się lekko podpiekać, dodaj do nich brązowy cukier.
Do misy robota włóż 1 całe jajko i 2 żółtka. Utrzyj je z cukrem pudrem na delikatną puszystą masę – ma być prawie biała. W międzyczasie dodaj szczyptę soli. Do rondelka wrzuć maliny, zalej odrobiną wody, dodaj kilka listów mięty i łyżeczkę cukru pudru (jeśli wolisz bardziej słodkie- dodaj ciut więcej cukru).
Po przestudzeniu malin, zblenduj je w kielichu robota (kilka malin zostaw do
dekoracji). Włóż skarmelizowane owoce do foremki do zapiekania, polej sosem malinowym i
zalej masą jajeczną.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksimum (funkcja grilla) na 2
minuty- pilnuj, aby się nie przypaliło! Podawaj udekorowane malinami i świeżą miętą.
Przepis na wegański chlebek bananowy bezglutenowy
Jeśli szukacie przepisu na chlebek bananowy bez jajek i mleka, ten na pewno Was nie rozczaruje. Jego głównym składnikiem są płatki owsiane, więc takie ciasto bananowe jest zdrowsze, niż wiele jego odpowiedników bazujących na zwykłej mące. Ja przygotowuję mój wegański chlebek bananowy w wersji mocno korzennej, jest w nim dużo imbiru i cynamonu. Jeśli nie przepadacie za tymi przyprawami – możecie zmniejszyć ich ilość lub je pominąć.
Składniki (na keksówkę ok. 23 cm)
- 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 1 łyżka ksylitolu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki imbiru (można zmniejszyć ilość, ta jest mocno wyczuwalna)
- szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu – opcjonalnie
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 bardzo dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju, np. rzepakowego nierafinowanego (lub innego o neutralnym smaku), może być też kokosowy
- sok z połowy pomarańczy – można pominąć, wtedy dodajcie trochę więcej oleju.
- orzechy i bakalie, np suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie
Przepis na prosty chlebek bananowy wegański – krok po kroku
- Wyciskamy sok z pomarańczy.
- Banany blendujemy na gładką masę z olejem i sokiem z pomarańczy. Konsystencja tej masy po zblendowaniu nie powinna być zbyt gęsta, powinna przypominać gęstą śmietanę, to znaczy bez problemu wylewać się z pojemnika.
- Płatki owsiane mielimy na mąkę.
- Wszystkie składniki suche mieszamy w osobnym naczyniu.
- Łączymy mokrą masę z suchymi składnikami.
- Kroimy bakalie i siekamy orzechy.
- Dodajemy do masy pokrojone bakalie i połowę orzechów i mieszamy.
- Chlebek przelewamy do foremki, posypujemy na wierzchu pozostałymi orzechami.
- Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni (tak to wygląda u mnie w foremce silikonowej. Na warsztatach piekłam w naczyniu ceramicznym i chlebek siedział w piekarniku prawie dwa razy dłużej. Dlatego sugeruję nastawić timer na 20 minut i po tym czasie kontrolować ciasto suchym patyczkiem (wbijając go w samym środku ciasta).
Fajne w tym chlebku bananowym jest to, że można uzyskać dwa nieco inne efekty, w zależności od tego, jak zmielicie płatki owsiane. Można zmielić je na mąkę, a można też zrobić to nieco delikatniej i wtedy w chlebku będą wyczuwalne całe płatki owsiane. Tak czy siak – w smaku będzie pyszny, a wybór konsystencji należy do Was 🙂
Jeśli kupicie bezglutenowe płatki owsiane i bezglutenowy proszek do pieczenia, otrzymacie bezglutenowy chlebek bananowy.
Myślę, że Wam też posmakuje :). Czekam na Wasze opinie!
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Kenwood