Spaghetti z cukinii to prawdziwy obiad w 10 minut! Idealny na obecną porę roku, kiedy nie chce nam się stać w kuchni, bo jest na to za ciepło i szkoda nam na to czasu.
Przygotowałam też króciutki film pokazujący proces przygotowania:
Istnieją takie specjalne przyrządy do krojenia warzyw na “spaghetti”, ale ja takiego nie posiadam, więc poradziłam sobie w inny sposób. Nieco niezgrabnie to wyszło, ale przecież najważniejszy jest smak.
- 1 spora, młoda cukinia
- pół pęczka natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka nasion słonecznika
- kilka łyżek oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów)
- 1 łyżka płatków drożdżowych (lub parmezanu)
- sól i pieprz do smaku
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- Cukinię kroimy wzdłuż na plastry, a następnie na paski.
- Podgrzewamy ją na parze dosłownie przez 3 minuty aby była ugotowana al dente i dokładnie odcedzamy.
- Siekamy pietruszkę i czosnek, dodajemy płatki drożdżowe, ziarna słonecznika i oliwę. Można na tym etapie dodać też suszone pomidory, a można zostawić je sobie do podania na końcu.
- Blendujemy na dość gładką masę i podgrzewamy przez dosłownie chwilę, aby pesto nie było zimne.
- Podajemy z pokrojonymi plasterkami suszonych pomidorów, posypujemy nasionami słonecznika i ewentualnie też płatkami drożdżowymi lub parmezanem.
Zamiast pietruszki możecie użyć też innych ziół, np. tradycyjnie bazylii lub czegokolwiek innego, co lubicie (polecam też pesto z jarmużu)