To deser z gatunku tych zdrowych i ekspresowych. Powiedziałabym nawet, że awaryjnych, bo możecie to przygotować kiedy dopadnie Was nagła ochota na coś słodkiego, albo do drzwi zapukają niespodziewani goście. Tylko kilka składników, chwila w piekarniku i deser gotowy.
- 1 banan
- ok. 2 łyżki płatków owsianych
- ok. 2 łyżki dowolnych orzechów
- ok. pół łyżeczki cynamonu
- ok. 2-3 łyżki syropu klonowego
- Banany kroimy w plastry lub wzdłuż i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- W moździerzu mieszamy i rozkruszamy płatki owsiane i orzechy, doprawiamy to cynamonem.
- Wlewamy syrop klonowy (tak, aby całość delikatnie się kleiła) i mieszamy.
- Układamy kruszonkę na bananach.
- Pieczemy w temp. ok. 190 stopni ok. 10-15 minut (aż kruszonka ładnie się zarumieni).
- Można tu użyć też innych owoców, latem idealne będą owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny czy jeżyny.
- Syrop klonowy można zastąpić innym słodkim syropem lub miodem.
- Płatki owsiane i orzechy można też delikatnie zmielić blenderem lub roztłuc w inny sposób. Ważne, aby nie zostało to zmielone na pył.
Smacznego 🙂