LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie
  • Video

Przepisy na trzy warzywne ciasta

  • 24 listopada 2017
  • Agnieszka

Zapraszam Was dzisiaj na kolejny filmik z polskimi, sezonowymi warzywami i owocami w roli głównej. Tym razem poszukuję warzyw idealnych do wypieków. Jeśli chcecie zobaczyć co z tego wyszło i jak te ciasta smakowały nam i Kasi i Fabowi z worqshop.pl, to zapraszam do oglądania. 

Przepisy na warzywne ciasta w formie video:

A tutaj podrzucam testowane przeze mnie przepisy:

Ciasto czekoladowe z burakiem

Przepis wzięłam ze strony kampanii “Warzywa i owoce na szczęście”, ale pozwoliłam sobie na drobne modyfikacje. Przede wszystkim buraka upiekłam, a nie ugotowałam. Dodałam też trochę mniej cukru i postawiłam na mąkę w 100% pełnoziarnistą. 

Moje składniki wyglądały więc tak:

  

Buraka pieczemy w ok. 180 stopniach przez 45-60 minut. Można upiec go bez folii aluminiowej, ale w folii będzie trochę szybciej. Ja przyspieszam proces pieczenia krojąc go na ćwiartki. Upieczonego, wystudzonego i obranego ze skóry buraka miksujemy w blenderze na puree. 

W jednym naczyniu łączymy składniki suche, a w drugim mokre (jajka, olej, burak). Następnie mieszamy je ze sobą i dodajemy do tego pokruszoną czekoladę i opcjonalnie inne dodatki, np. żurawinę. Pieczemy ok. 45-50 minut w 170 stopniach. Na końcu sprawdzamy środek ciasta drewnianym patyczkiem i wyłączamy piekarnik, kiedy patyczek jest suchy. 

Chlebek marchewkowo-cukiniowy z jabłkiem

Przepis ten znalazłam na Pintereście. Znowu jednak nie mogę Wam go tak po prostu podlinkować, bo znowu coś zrobiłam inaczej. M.in. nie dodawałam sody (nie znoszę jej w ciastach), zmniejszyłam ilość cukru, dodałam mix orzechów, zamiast samych orzechów pekan/włoskich. 

Zaczęłam od starcia marchewki i cukinii. Cukinia puszcza dużo soku, więc trzeba ją dość mocno odsączyć. Na tym etapie możemy też obrać i pokroić w kostkę jabłko. 

W jednej misce zmiksowałam razem masło i cukier puder (tak naprawdę najpierw z rozpędu wsypałam cukier puder do suchych składników, więc z masłem zmiksowałam tylko to, co udało mi się z tego odzyskać, ale nie powtarzajcie tego po mnie ;)). Po wymieszaniu ich dodałam do tego jajka, sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy. 

W drugiej misce wymieszałam pozostałe suche składniki (mąka, przyprawy, proszek do pieczenia) i zmiksowałam je z mokrymi. 

Do tego dodałam posiekane orzechy, cukinię, jabłko i marchewkę. Wymieszałam to wszystko razem i wyłożyłam do foremek (jedna na chlebek, plus jeszcze ok. 6 foremek na muffunki, bo ciasta wyszło sporo). Upiekłam w 180 stopniach ok. 55 minut (też do suchego patyczka) (muffinki wyjęłam po ok. 25 minutach).

Ciasto jabłkowe z jarmużem

Kolejny przepis znaleziony na Pintereście i zmodyfikowany… Tym razem dość mocno, bo okazało się, że mam tylko 100 g jarmużu, więc musiałam pod to dostosować ilość pozostałych składników. Dlatego moje ciasto wygląda zupełnie inaczej, niż to z Pinteresta 😀

Zaczynamy od porwania jarmużu. Oddzielamy go od tych najgrubszych i najtwardszych łodyżek i gotujemy na parze przez dosłownie 3-4 minuty. Następnie przelewamy go zimną wodą i miksujemy na papkę. Przyda się tutaj dobry blender i dodatek (ok. 2 łyżki) musu jabłkowego, który i tak jest potrzebny w przepisie. 

Sklepowe musy nie spełniały moich wymagań, więc przygotowałam go samodzielnie. Po prostu poddusiłam obrane, pokrojone jabłko z dodatkiem ok. pół szklanki wody, szczypty cynamonu i łyżki octu jabłkowego. Kiedy jabłko było mięciutkie, zmiksowałam je na mus. 

Jajka zmiksowałam z olejem, ekstraktem waniliowym, musem jabłkowym i cukrem. Dodałam do tego zmiksowany jarmuż i starte jabłko. Następnie przesiałam pozostałe sypkie składniki – mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszałam to wszystko delikatnie i przelałam do formy wyłożonej papierem. Piekłam przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni. 

Kiedy ciasto wystygło, przekroiłam je na pół i przełożyłam białą masą. Przygotowanie masy jest bardzo proste, po prostu miksujemy ze sobą wszystkie jej składniki. Ciasto można przyozdobić np. orzechami.  

Zastępowanie cukru ksylitolem

W każdym z powyższych ciast możecie użyć ksylitolu zamiast cukru. Moim zdaniem jednak ksylitol w wypiekach jest słodszy od cukru, więc dodałabym go max. 3/4 ilości, jaka jest zalecana dla cukru. Ja te ciasta piekłam z cukrem, bo ksylitol jest dużo droższy, a istniało duże ryzyko, że ciasta wyjdą niezjadliwe. W przyszłości jednak postawiłabym na ksylitol.

Które warzywne ciasto było najlepsze? Trudno powiedzieć 🙂 ale zachęcam do obejrzenia filmu, w którym możecie sprawdzić, jak Wojtek, Kasia i Fab zgadują co jest w środku i wszyscy dzielimy się pierwszymi wrażeniami z tej degustacji 🙂

 


nokaut.pl
 porównywarka cen


Total
33
Shares
Share 29
Tweet 0
Pin it 4
Related Topics
  • domowe słodycze
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
curry z dyni
  • Odżywianie
  • Video

Proste curry z dyni z jarmużem

  • 23 listopada 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Różne

Przegląd tygodnia #4/11

  • 26 listopada 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Video
  • Zdrowy dom

Filtrowanie wody w domu – test filtra 4Swiss

  • 30 marca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.