LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Pesto z liści rzodkiewki – super proste i tanie!

  • 9 maja 2019
  • Agnieszka

Jeśli domowe pesto kojarzy Wam się z dość drogim w wykonaniu produktem, ten wpis z pewnością wyprowadzi Was z błędu. Przepis na pesto z liści rzodkiewki to typowy przepis z cyklu “zero waste”, dzięki któremu marnujemy mniej żywności, a przy okazji też odżywiamy się zdrowiej. To rzodkiewkowe pesto śmiało można nazwać też pastą kanapkową, bo świetnie komponuje się z kromką dobrego pieczywa.

pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki – przepis

Pesto z rzodkiewki przygotujecie dosłownie w 5 minut. Możecie później schować je do lodówki i smarować nim pieczywo lub od razu wykorzystać do obiadu, np. z makaronem. Aby przedłużyć jego trwałość w lodówce, możecie trochę zalać je oliwą i oczywiście przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Rzodkiewki po odkrojeniu od liści możecie umyć i zalać wodą w jakimś pojemniku, a następnie wstawić do lodówki. Dłużej zachowają świeżość.

pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • liście z pęczka rzodkiewki (trochę przebrane, odrzuciłam te najbardziej wymiętolone i zwiędłe)
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki tartego, twardego sera (najlepiej parmezan lub grana padano) LUB w wersji wegańskiej płatki drożdżowe
  • ok. 5 łyżek dobrej oliwy lub jeszcze lepiej i jeszcze bardziej zero waste oleju z zalewy do suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku (ja w wersji śniadaniowej nie dodaję ;))
  • sól i pieprz do smaku
pesto z rzodkiewki - rzodkiewkowe pesto

Wykonanie:

Zaczynam od przebrania liści rzodkiewki i od podprażenia na suchej patelni ziaren słonecznika.

Następnie wszystkie składniki wrzucam/wlewam do blendera z ostrzem w kształcie litery “s” i blenduję na pesto.

I gotowe, chyba przyznacie, że to bardzo proste :). Dodatkowo takie rzodkiewkowe pesto jest tanie, bo nie wykorzystujecie na nie np. całej doniczki bazylii, nie potrzebujecie też orzeszków pinii. Nasiona słonecznika w zupełności wystarczą. Najdroższym składnikiem jest parmezan, ale przyznaję, że ja często mam problem z jego zużyciem zanim się zmarnuje, więc takie pesto to dla mnie też sposób na serowe zero waste ;). Przypominam Wam też o bardzo podobnym przepisie na pesto z jarmużu. Jest pyszne! Jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że podobne można zrobić też z liści szpinaku.

Koniecznie dajcie znać, jak wypróbujecie pesto z liści rzodkiewki. Jestem ciekawa, czy Wam posmakuje i wejdzie na stałe do Waszego repertuaru :).

Total
262
Shares
Share 192
Tweet 0
Pin it 70
Related Topics
  • kanapki
  • pasty kanapkowe
  • przepisy
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne
  • Zdrowy duch

Jak powstrzymać konsumpcjonizm?

  • 6 maja 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Freelance

Mój nowy system pracy – co robię i jak to organizuję

  • 13 maja 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.