LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Kapusta w sosie pomidorowym

  • 4 października 2019
  • Agnieszka

Nie jest tajemnicą, że kapusta zdecydowanie nie zalicza się do moich ulubionych warzyw. Z tego powodu rzadko gości w mojej kuchni, a kiedy już w niej ląduje, zazwyczaj robię z niej kapustę kiszoną i świąteczny bigos. Kapusta w sosie pomidorowym to jeden z moich smaków dzieciństwa, ale podobnie jak w przypadku bigosu – niestety zawsze kojarzyła mi się z koniecznością wydłubywania z talerza mało smakowitych, mięsnych kąsków. Skąd więc teraz pomysł na przygotowanie własnej wersji? Cóż, duża w tym zasługa Ani, która kilka razy pokazywała u siebie we vlogach podobne danie. Narobiła mi smaka, po prostu :). 

I w zasadzie nie wiem, dlaczego w przepisach na kapustę w pomidorach wszędzie jest mowa o młodej kapuście. To by sugerowało, że można ją robić tylko w okresie wiosenno-letnim. A przecież kapustę w sosie pomidorowym można przygotować również teraz, z pomocą przychodzą nam delikatniejsze odmiany kapusty, np. kapusta pekińska. Ja ostatnio w Lidlu kupiłam kapustę stożkową, która okazała się bardzo delikatna w smaku. Jest zresztą bardzo polecana do surówek. Zachęcam do wypróbowania!

kapusta w sosie pomidorowym

Kapusta w sosie pomidorowym – przepis

Swoją kapustę robiłam mniej więcej tak, jak Ania, ale ona nie podawała dokładnych proporcji, więc ja też dawałam wszystko na oko i opierając się na tym, co miałam w lodówce:

  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 główka kapusty (młodej, pekińskiej lub stożkowej)
  • 1 papryka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki passaty lub pomidorów krojonych
  • majeranek, cząber, tymianek, papryka wędzona, coś pikantnego (np. pasta paprykowa lub spora szczypta chili), koperek świeży lub suszony, sól, pieprz
  • 3 wędzone śliwki
  • 2 łyżki oleju
  1. Cebulę kroimy w kostkę, pora w plasterki.
  2. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
  3. Kapustę kroimy dość cienko.
  4. Paprykę kroimy w paski. 
  5. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę i pora. Kiedy się zeszklą, dodajemy przyprawy. Ja dodałam mniej więcej po łyżce majeranku, cząbru, wędzonej papryki i tymianku oraz ok. 2 łyżki suszonego koperku. Jeśli macie świeży, śmiało możecie dodać go więcej, już pod koniec gotowania.
  6. Po kilku minutach dodajemy marchewkę, paprykę i kapustę. Zalewamy to wodą i przecierem pomidorowym lub dodajemy krojone pomidory.
  7. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu (pd czasu do czasu mieszając) przez ok. 20 minut. 
  8. Po tym czasie dodaję do garnka pokrojone w paski wędzone śliwki (mogą być też suszone, ale wędzone dadzą lepszy aromat), sól, pieprz i coś pikantnego (to według uznania – na tym etapie można już spróbować dania i samodzielnie ocenić, ile tych przypraw potrzeba). 
  9. Gotuję to wszystko razem do pełnej miękkości, to zależy od twardości kapusty, u mnie danie było gotowe w 25 minut.

Kapusta w sosie pomidorowym to bardzo proste, smaczne i zdrowe wegańskie danie. Można dzięki niemu przekonać się do kapusty 😉 lubicie?


nokaut.pl
 porównywarka cen


Total
20
Shares
Share 19
Tweet 0
Pin it 1
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Aktywność fizyczna
  • Zdrowe ciało

Jesień w ruchu, czyli jak nie stracić formy jesienią i zimą

  • 30 września 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Odżywianie

Jak upiec buraki bez folii (zdrowo i zero waste)

  • 8 października 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.