Mam dużą słabość do kanapek i nie wyobrażam sobie życia bez pieczywa. Nie jadam kanapek z wędliną, natomiast uwielbiam te z serami, warzywami, jajkiem lub pastami kanapkowymi. Dziś chciałabym pokazać 3 pomysły na kanapki – pyszne, przyjemne dla oka i pełne zdrowych składników.
1
Rukola + ser kozi + figa + miód
Alternatywnie, jeśli nie lubicie sera koziego, świetnie sprawdza się też ricotta
Uwielbiam to połączenie, ale sama nigdy bym na nie nie wpadła. Rok temu bardzo często widziałam je na blogach i postanowiłam, że koniecznie muszę spróbować. To była miłość od pierwszego ugryzienia! Jeśli jeszcze nie próbowaliście takich kanapek – musicie to nadrobić. I jest kolejny powód do kochania września – sezon na figi 🙂
2
Pesto + mozzarella + rukola + pomidorki koktajlowe + oliwki + kiełki (np. rzodkiewki)
Wiem, na wypasie. Sama nie lubię kiedy coś ma tak dużo składników, lubię kiedy są maksymalnie 4, ale tutaj wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają. Można też spokojnie pominąć oliwki lub kiełki, a i tak będzie pysznie 🙂
3
Awokado + rukola + jajko sadzone + suszone/świeże pomidory + sól + pieprz
Lubię kanapki z jajkiem sadzonym. Lubię też rukolę, awokado i suszone pomidory. Wszystko razem świetnie się komponuje :).
Oczywiście w każdym przypadku rukolę można zastąpić np. roszponką lub szpinakiem. Ja jestem wielką fanką rukoli i jej charakterystycznego smaku, więc chętnie dodaję ją do wszystkiego. Inne sałaty są dla mnie zbyt mdłe.
No to smacznego 🙂