ZdrowoMania odc. 20 – sałatka z młodych warzyw z orientalnym sosem

Zapraszam Was na kolejny odcinek ZdrowoManii, tym razem znowu z gościem i oczywiście jak zwykle w takiej sytuacji proszę o wyrozumiałość – dla gościa był to debiut przed kamerą :). 

Pani Aldona jest właścicielką kuchni, w której aktualnie nagrywamy ZdrowoManię, a co więcej jest też osobą ze świetnymi pomysłami, z dużym doświadczeniem w kuchni, otwartością na eksperymenty i tez bardzo dobrym smakiem. To co przygotowała w tym odcinku – niebo w gębie. Koniecznie dajcie szansę tej sałatce, smakuje super!

Sałatka z gotowanych warzyw z orientalnym sosem
Napisz opinię
Drukuj
Składniki
  1. 1 kalarepka
  2. 1 marchewka
  3. kilka młodych, ugotowanych ziemniaków
  4. garść sałaty lodowej
Dressing
  1. duża garść kolendry
  2. ok. 2 cm obranego korzenia imbiru
  3. pół ząbka czosnku
  4. kilka łyżeczek wody
  5. Dodatkowo: oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich (opcjonalnie),
  6. łyżka soku z cytryny, sól morska
Przygotowanie
  1. Warzywa kroimy w słupki i gotujemy al dente, czyli na pół-twardo.
  2. Ziemniaki można ugotować razem z marchewką i kalarepą, można też odłożyć sobie kilka sztuk np. z obiadu.
  3. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Miksujemy to z kolendrą dodając trochę wody aby sos był bardziej płynny.
  5. Ugotowane warzywa układamy na talerzu razem z porwaną sałatą. Polewamy to sokiem z cytryny, oliwą i dressingiem. Dosalamy do smaku.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

P.s. Jeśli przygotujecie tę sałatkę, będę bardzo wdzięczna jeśli dacie mi znać tagując ją @lifemanagerka i #zdrowomaniatv na Instagramie lub na Facebooku. Możecie też wrzucić fotkę tutaj w komentarzach. Zależy mi aby pokazać to Pani Aldonie, na pewno będzie jej bardzo miło 🙂 


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Nie trzeba prosić o wyrozumiałość, Pani Aldona świetnie dała sobie radę, aż trudno uwierzyć, że to debiut :). Dawno nie widziałam kolendry w sklepach, a niestety nie mam własnej. Jak ją dorwę, to wypróbuję sałatkę, zwłaszcza, że uwielbiam wszystkie warzywa, z których się ją przygotowuje :).

    • Ja też nie mam kolendry, bo nigdy za nią nie przepadałam… Ale ostatnio spring rollsy i ten sos mnie do niej przekonały 🙂

  • Bardzo niepospolita ta sałatka! 🙂

  • nie wiem czy to tylko u mnie, ale różnica głośności pomiędzy wejściówką a początkiem filmu jest dość duża 😛 A przepis się przyda, zwłaszcza dressing, bo jeśli o to chodzi to jestem totalną nogą stołową 😉

    • U mnie nie aż tak duża, bo nie zauważyłam jej podczas ostatniego dwukrotnego sprawdzania odcinka po montażu, ale teraz jak zwróciłaś na to uwagę to słyszę o czym mówisz 😉

  • Ale pyszności! Kiedy ja wypróbuję te wszystkie Twoje przepisy???? 😀

  • Z chęcią bym zrobiła tę przyjemność Pani Aldonie, ale w najbliższym okresie (sesja) stawiam na szybkie i znane mi przepisy. Często zdam się na swojego faceta w tej kwestii, a on nie kombinuje raczej w kuchni. Poza tym walka o nie zejście z prawidłowej żywieniowo ścieżki też łatwa nie będzie.

  • Nie lubię sałaty lodowej…

    • A pozostałe składniki lubisz? Przecież można użyć innej sałaty albo w ogóle jej nie dodawać 🙂

  • Saphira

    Ja tam następnym razem proszę o przepis na tortille! 🙂 ale z plackiem ^^

  • Kocham kolendrę! Bardzo podobną sałatkę jadłam w Paryżu. Zdziwiłam się, jak dobra może być sałatka z młodymi ziemniakami i miałam spróbować ją odtworzyć po powrocie do Polski. Na dniach na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

  • Smakowało? 🙂