Proste ciasteczka cynamonowe a’la pierniczki

Byłam przekonana, że pokazywałam Wam te proste ciasteczka cynamonowe rok temu… Ale jednak nie, więc czas to nadrobić. Są banalne, smaczne, kruche, można przygotować je w zdrowszej wersji i można z nich zrobić ozdoby na choinkę. Robię je praktycznie co roku na święta i zawsze szybko się rozchodzą. 

ciastka_cynamonowe szybkie_pierniczki

Proste ciasteczka cynamonowe, a’la pierniczki

W tym przepisie bardzo ważne są przyprawy. Zadbajcie o to, aby nie były zwietrzałe. 

Ciasteczka cynamonowe
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
30 min
Gotowanie
15 min
Przygotowanie
30 min
Gotowanie
15 min
Składniki
  1. 300 g mąki, w wersji zdrowszej jest to mąka pełnoziarnista
  2. 150 g masła
  3. 150 g cukru pudru, w wersji zdrowszej ok. 100 g zmielonego ksylitolu
  4. łyżka cynamonu
  5. opcjonalnie 1 łyżka przyprawy do piernika
  6. 1 jajko
  7. *płaska łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie
  1. Mąkę, cukier puder lub ksylitol, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon, przyprawa do piernika) siekamy nożem z dobrze schłodzonym masłem.
  2. Dodajemy jajko i dłońmi wyrabiamy ciasto.
  3. Wałkujemy, wycinamy różne kształty.
  4. Pieczemy w temp . ok. 170 stopni ok. 10-15 minut (to zależy od piekarnika, trzeba pilnować aż się zarumienią).
Wskazówki
  1. W wersji zdrowszej ksylitolu można oczywiście dodać ciut więcej, ale ja zawsze wolę dodać mniej, bo z moich doświadczeń wynika, że w wypiekach ksylitol potrafi być słodszy od cukru. Niemniej jeśli macie rodzinę przyzwyczajoną do słodkiego smaku (np. sklepowych słodyczy), to te 100 g może być dla nich za mało.
  2. *Jeśli chodzi o proszek do pieczenia, to w oryginalnym przepisie było go aż pół opakowania na 25 dag mąki. Ja dodaję go mniej, pewnie nawet mniej niż łyżkę, ale ciasteczka nie osiągają imponującej puszystości. Dla mnie jednak takie są OK i kto wie, może upiekłyby się nawet bez proszku do pieczenia 😉 ktoś się odważy spróbować?
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/
W wersji na choinkę szkoda dodawać do nich ksylitol – tani nie jest, a takie ciasteczka pójdą raczej na zmarnowanie :(. Możecie wtedy zwiększyć ilość mąki lub dodać do nich zwykły cukier. Przed upieczeniem dobrze jest zrobić w ciastkach dziurkę na sznureczek. Najwygodniej zrobić to słomką. Takie ciacha można też przystroić różnymi pisakami, posypkami itp. W wersji do jedzenia tego nie polecam, chyba, że macie sposoby na jakiś domowy lukier lub ozdoby.

img_8636 img_8614 img_8694

Te proste ciasteczka możecie upiec nawet w dniu Wigilii, są dobre od razu po przygotowaniu. W puszce mogą być trzymane nawet przez ponad tydzień, ale raczej tyle nie dotrwają :). Smacznego!

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • po obejrzeniu Twojego bloga, właśnie miałam prosić o przepis! wyglądają pysznie! 🙂 dziś je zrobię:)))

  • Muszę pomyśleć, jakie ciasteczka upiec.

  • Aga, nie kuś – właśnie dietę zaczęłam….

  • Lubię takie proste przepisy! 😉

  • Bez pierniczków nie ma świąt! 😉 Ten zapach przypraw korzennych, ach! U mnie w Domu zawsze była masowa produkcja, w którą angażowałam całą Rodzinę hihi. Kiedyś narobiliśmy tyle ciasta, że prawie płakałam przy pieczeniu, tak miałam ich dosyć! 😀 Ale oczywiście zawsze mogę pochłonąć ich maaaaaasę. Najbardziej polecam pierniczki alpejskie, moje ukochane. W tym roku niestety ominą mnie święta w Domku, czego nie mogę przeboleć… Ale o Bliskich przypominają mi właśnie pierniczki… :))) Przepięknych świąt życzę wszystkim!

  • ale ciacha <3

  • ksylitol jest niestety szkodliwy dla psiaków i kotków, więc trzeba pilnować, by takich ciastek ozdóbek nie jadły 🙂

    • Wiem, wiem, te ciastka, które podkradała Luna były zupełnie bez niczego, bo to były te choinkowe, do których szkoda mi było marnować ksylitol 🙂

  • Marta Banaszek

    Mam w planach jutro zrobić 🙂

  • Marta Banaszek

    Mam zamiar dzisiaj zrobić ,oby wyszły 😀

  • Karolina Zimińska

    Domowy lukier bardzo łatwo zrobić, ubijając jedno białko i dodając 1 szklankę cukru pudru (z ksylitolem nie próbowałam ;)). Jeśli jest odpowiednio gęsty, dobrze się rozprowadza (ja robiłam to łyżeczką) i można posypać pierniczki jakimiś posypkami (albo np. startą czekoladą / orzechami itp.). Ja uwielbiam pierniczki, chociaż w tym roku nie udało mi się zrobić ich wcześniej, a teraz już chyba nie będę poświęcać im czasu.

  • Eliza Gruszczyńska

    Zrobiłam te ciasteczka, dodałam łyżkę kakao, żeby miały ciemniejszy kolor. Rozeszły się w mgnieniu oka, całej rodzinie bardzo smakowały 🙂 Także dzięki wielkie za przepis.

    • Do usług 🙂 dziękuję za podzielenie się opinią na ich temat! 🙂

  • Gustavo Woltmann

    Świetny i prosty przepis. Nie wiem dlaczego, ale u mnie w rodzinie nigdy nie było tradycji pieczenia pierniczków w święta i w zasadzie mi się nawet ze świętami nie kojarzą. Czas to zmienić 🙂