Banany pod owsianą kruszonką

To deser z gatunku tych zdrowych i ekspresowych. Powiedziałabym nawet, że awaryjnych, bo możecie to przygotować kiedy dopadnie Was nagła ochota na coś słodkiego, albo do drzwi zapukają niespodziewani goście. Tylko kilka składników, chwila w piekarniku i deser gotowy. 

Banany pod owsianą kruszonką
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
2 min
Gotowanie
13 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
2 min
Gotowanie
13 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 1 banan
  2. ok. 2 łyżki płatków owsianych
  3. ok. 2 łyżki dowolnych orzechów
  4. ok. pół łyżeczki cynamonu
  5. ok. 2-3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
  1. Banany kroimy w plastry lub wzdłuż i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  2. W moździerzu mieszamy i rozkruszamy płatki owsiane i orzechy, doprawiamy to cynamonem.
  3. Wlewamy syrop klonowy (tak, aby całość delikatnie się kleiła) i mieszamy.
  4. Układamy kruszonkę na bananach.
  5. Pieczemy w temp. ok. 190 stopni ok. 10-15 minut (aż kruszonka ładnie się zarumieni).
Wskazówki
  1. Można tu użyć też innych owoców, latem idealne będą owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny czy jeżyny.
  2. Syrop klonowy można zastąpić innym słodkim syropem lub miodem.
  3. Płatki owsiane i orzechy można też delikatnie zmielić blenderem lub roztłuc w inny sposób. Ważne, aby nie zostało to zmielone na pył.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Smacznego 🙂

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Przepyszne! Ja osobiście uwielbiam na jesieni jakieś kwaśne jabłka pod spodem i duuuużo kruszony. Z przypraw poza cynamonem polecam gałkę muszkatołowa.

    • Meg

      Ja też robię wersję z jabłkami. Z przypraw dodaję cynamon, gałkę, zmielony imbir i kardamon. Pycha!

  • A ja zawsze zastanawiam się, jak zjeść te za bardzo już dojrzałe banany. 🙂

  • Do tej pory robiłam coś podobnego z tradycyjną kruszonką (mąka, masło i cukier), ale z chęcią wypróbuję te zdrowszą wersję 😉

  • omomomom pyszności! 😉

  • Bardzo lubię tego rodzaju wypieki – szybkie, proste, pyszne i zdrowe 🙂
    Zazwyczaj robię podobne z jabłkami, muszę wypróbować z bananem :))

  • To musi być pyszne 🙂

  • uwielbiam takie słodkie śniadania 🙂