Najzdrowsze ciasteczka – są pyszne i zrobisz je w 3 minuty!

Te ciasteczka wpisują się we wszystkie aktualne trendy żywieniowe – są bezglutenowe, wegańskie, nie zawierają mąki, ani dodatku cukru, nie wymagają pieczenia, składają się z samych zdrowych rzeczy, a w dodatku zrobisz je dosłownie w kilka minut, serio! Jestem przekonana, że to najlepsze, najszybsze i najzdrowsze ciasteczka na świecie. Jestem też pewna, że je pokochacie 🙂

Jeśli wędrujecie czasami po Pintereście, na pewno już je widzieliście. Ale czy próbowaliście? Jeśli nie, zdecydowanie zachęcam, aby to nadrobić. Przygotowanie tej zdrowej przekąski zajmie Wam chwilę. 

Najzdrowsze ciasteczka – czym je ozdobić?

Prezentowane przeze mnie dodatki to tylko opcja. Podstawą są jabłka i jakieś „smarowidło”, czyli np. dobrej jakości masło orzechowe, może być migdałowe. Połączenie masła orzechowego i jabłek jest po prostu genialne, ale tym smarowidłem może być też domowa nutella, cieciorella, cokolwiek, co lubicie i co macie w domu.  Oczywiście apeluję, aby były to naprawdę dobrej jakości rzeczy, najlepiej domowej roboty. 

Jeśli chodzi o dodatki, to w prezentowanej przeze mnie wersji są to:

  • cynamon cejloński
  • ekspandowana kasza jaglana, tzw. jagły
  • pokruszone ziarno kakaowca
  • posiekane orzechy (migdały, laskowe i orzech brazylijski)
  • nasiona chia

najzdrowsze ciasteczka

Inne możliwości, w zależności od tego co macie w domu to na przykład:

  • kardamon
  • wanilia
  • posiekane rodzynki
  • posiekana żurawina
  • posiekane daktyle
  • gorzka czekolada
  • otręby
  • pokrojone w plasterki lub kostkę inne owoce, np. truskawki lub nektarynki
  • nasiona słonecznika
  • posiekane pestki dyni
  • zmielone siemię lniane

Hulaj dusza, piekła nie ma 😉 takie ciasteczka świetnie sprawdzą się jako deser, dodatek do śniadania, czy przekąska, również na imprezie. Warto je zrobić, kiedy zaskoczą nas niespodziewani goście, składniki bazowe większość z nas ma zawsze w domu. Jestem przekonana, że te FIT ciasteczka będą smakować dzieciom i że polubią je nawet miłośnicy sklepowych słodyczy. 

Ja robię je sobie min. raz w tygodniu, zazwyczaj jako przed-śniadanie lub jako przekąskę, kiedy dopada mnie ochota na coś słodkiego. Czasami nie bawię się już w posypywanie ich dodatkami, w wersji minimalistycznej, czyli tylko z masłem orzechowym i cynamonem też są przepyszne. Eksperymentować można też ze sposobem podania, można połączyć dwa plastry jabłka i zrobić z nich taką jakby „kanapkę”. Ale i bez tego dodatki fajnie się trzymają na maśle orzechowym. 

Dajcie znać, czy robicie sobie takie ciasteczka, a jeśli nie, to czy się skusicie 🙂

 

Kategorie: Odżywianie, Polecane, Video

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • robię bardzo często ale zainspirowałaś mnie do używania większej ilości dodatków, u mnie to zawsze jabłko, masło orzechowe i ew cynamon 🙂

  • koniecznie muszę spróbować 🙂

  • Oglądałam filmik na fejsie i…czekałam, aż włożysz te „ciasteczka” do piekarnika! I nadal się zastanawiam, czy nie spróbować ich upiec 😉

    • Robiłam podobne z rodzynkami i orzechami, po upieczeniu jabłko robi się miękkie – jak ktoś woli chrupiące ciastka to opcja bez pieczenia będzie dla niego lepsza 😀

    • Pieczone też mogą być dobre, ale ja wolę na surowo 🙂

  • Kanapeczki takie 🙂 bardziej niż ciasteczka 🙂
    Ale ja podobnie jak @finesja:disqus spróbuję upiec 🙂 (ale tylko dla siebie, dla męża nie 😉 źle znoszę surowe jabłuszka 🙂
    Pozdrawiam

  • Sama mam uczulenie na jabłka, ale na pewno mojemu mężowi by posmakowały:)

  • Super pomysł, muszę tego próbować 🙂 A jakie polecasz masło orzechowe?

    • Ważne, aby miało w składzie tylko orzeszki ziemne, ewentualnie malutki dodatek soli. Trzeba szukać takiego 100%, marki są różne i nie polecam żadnej konkretnej 🙂

  • Genialny przepis! Składniki w sumie nie takie codzienne, oryginalny przepis i dobrze! 🙂

  • Fakt, nie planuję, ale też wychodzę z założenia, że gdyby mi się to przytrafiło, to nie będzie tragedii. Gdybym tego w ogóle nie dopuszczała, rozważyłabym zakup Lady Comp, podobno skuteczność jest wysoka.

  • Proste i genialne 🙂 kanapka z jabłka 😉 a że akurat wszystko mam.. hmm 🙂

  • Ojojojoj ale pyszka! Dzisiaj zrobię, mam akurat lekki nadmiar jabłek 😀

  • fantastyczne, dziękuję za przepis; będzie urozmaicenie dla mojego bezglutenowca 🙂

  • coquille

    Nigdy nie wpadłabym na połączenie jabłka z masłem orzechowym. Musze koniecznie spróbować tylko może za jakiś czas bo teraz przy karmieniu piersią trochę boję się orzechów.

  • Od dawna kocham jabłka z masłem orzechowym, ale jak polecałam komuś to połączenie, to większość osób się krzywiła i uważała je za mało apetyczne. Ale mój chłopak w końcu się skusił i teraz jest to również jego ulubiona przekąska 🙂 Jestem pewna, że w wersji, którą proponujesz, smakują jeszcze lepiej – zaraz wypróbuję!