Wegańskie placuszki kokosowe + wegański twarożek

Przepisów na śniadaniowe placuszki nigdy dość. Szczególnie na te wegańskie, bo często pytacie mnie o roślinne wersje jakichś przepisów. Tak naprawdę wcale nie jest trudno zrobić wegańskie placuszki, bo te najpopularniejsze zamienniki jajek i tak bardzo często znajdują się w takich przepisach. Ja często dodaję jajka z przyzwyczajenia, bo jemy je rzadko i jak już są w lodówce, to chcę je zużyć. Ale jestem pewna, że w wielu moich placuszkowych przepisach spokojnie można pominąć jajko. W tym na pewno 🙂

Wegańskie placuszki kokosowe + wegański twarożek

Placuszki kokosowe składają się z prostych i łatwo dostępnych składników, które prawdopodobnie macie w domu. Wegański twarożek kokosowy natomiast wymaga posiadania mąki kokosowej, która nie jest już tak popularnym składnikiem. Teraz przyszło mi na myśl, że może dałoby się go zrobić ze zmielonych wiórków kokosowych? Nie wiem, podrzucam to jako inspirację 🙂

Placuszki kokosowe + wegański twarożek
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Placki kokosowe
  1. szklanka płatków owsianych
  2. niepełna szklanka mleka roślinnego
  3. 1 dojrzały banan
  4. ¼ szklanki wiórków kokosowych
  5. olej kokosowy do smażenia
Twarożek kokosowy
  1. ok. 3 łyżki mąki kokosowej
  2. ok. pół szklanki mleka roślinnego
  3. opcjonalnie: 1 łyżka syropu klonowego, daktylowego lub innego zdrowego słodu
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera kielichowego lub w pojemniku z ostrzem w kształcie litery S.
  2. Dodajemy do tego mleko, banana i wiórki kokosowe i blendujemy na gładką masę.
  3. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, ale pamiętajmy, że płatki owsiane pęcznieją, więc po kilku minutach masa ta może nam zgęstnięć. Rozrzedzamy ją wtedy dodając trochę mleka roślinnego i mieszając.
  4. Placuszki smażymy do zarumienienia z dwóch stron, najlepiej na odrobinie oleju kokosowego.
  5. Twarożek powstaje po połączeniu mąki kokosowej z mlekiem roślinnym i opcjonalnie jakimś zdrowym słodzikiem. Nie ma tu żadnej filozofii, po prostu mieszamy to ze sobą, aż całość się połączy i lekko napęcznieje. W razie potrzeby można dodać więcej mleka roślinnego.
Wskazówki
  1. Mój twarożek ma taki dziwny kolor, bo mam taką ciemną mąkę kokosową 😉
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

 Skusicie się? 


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Idealne Ci wyszły te placuszki! Bardzo kuszą 🙂

  • Wczoraj prawie zderzyłam się z rowerzystą bo odpłynęłam na myśl o naleśnikach kokosowych… To chyba przeznaczenie 😀

  • Kate

    Bardzo fajny przepis do wypróbowania 😉 Wszystko z kokosem na TAK 😉

  • Akurat wczoraj resztę bananów zjadłam. Czas iść na zakupy.

  • Hej Agnieszka! Jakiej wtyczki uzywasz do dodwania przepiosow w ramce?

  • <3 wyglądają obłędnie!

  • Ohhhh, pyszności! Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, naleśniki i inne mączne dania! MNIAAAM!

  • Ja się skuszę, bo szczerze mówiąc u mnie wszystkie placuszki, naleśniki i omlety mają dodatek jajek, więc wreszcie chciałabym spróbować czegoś nowego i ciekawa jestem czy mi zasmakuje :). Twarożek też zapowiada się interesująco, nie spodziewałam się, że można go zrobić z mąki kokosowej, którą akurat mam w domu :).