Pomidorowa zupa z warzywami, soczewicą i mlekiem kokosowym (bez bulionu)

Kocham tę zupę. W 100% trafia w moje smaki i potrzeby. Jest zdrowa, bardzo smaczna i nie wymaga posiadania bulionu. Do jej przygotowania zainspirowała mnie Monika Mrozowska, która bardzo podobną przygotowała latem podczas eventu na Bulwarach Wiślanych. Niestety nie zapisałam sobie wtedy przepisu, ale po kilku dniach z pamięci spróbowałam odtworzyć ją w domu. Wyszła super! Niestety znowu nie zapisałam przepisu, więc robiąc ją drugi raz teraz jesienią, musiałam totalnie improwizować. Na pewno coś dodałam, a coś odjęłam… I szczerze mówiąc nie wiem, jak bardzo blisko tej mojej zupie do oryginału (który znajdziecie pewnie w nowej książce Moniki), ale jednego jestem pewna – też ją pokochacie :). 

Pomidorowo zupa z warzywami, soczewicą i mlekiem kokosowym

Zjadłam dziś trzy miski tej zupy. Chciałabym powiedzieć, że dzięki tej warzywnej wkładce jest sycąca, ale ja nie mogę się nią nasycić, mogę ją jeść i jeść ;).

Zupa pomidorowa z warzywami i mlekiem kokosowym
Napisz opinię
Drukuj
Składniki
  1. 1 por (biała część)
  2. 1 marchewka
  3. 1-2 łodygi selera naciowego
  4. 2 ziemniaki
  5. pół szklanki soczewicy
  6. łyżka oleju
  7. niecały litr wody
  8. ok. 350 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  9. ok. 350 ml mleka kokosowego
  10. 1 łyżka przyprawy curry
  11. duża szczypta chili
  12. sól i pieprz do smaku
  13. kolendra lub natka pietruszki do podania
Przygotowanie
  1. Pora i seler naciowy kroimy na plasterki, marchewkę na pół plasterki, ziemniaki w kostkę, taką jak do zupy.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy do niego pora i podsmażamy przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
  3. Po chwili dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę i zalewamy to wodą.
  4. Gotujemy to aż do miękkości ziemniaków, czyli ok. 20-25 minut.
  5. Na końcu, kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy passatę pomidorową i mleko kokosowe oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy to wszystko razem przez kilka minut.
  6. Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą (polecam kolendrę)
Wskazówki
  1. Marchewkę lub selera naciowego można ewentualnie pominąć, ale nie rezygnowałabym z pora, ziemniaków i soczewicy.
  2. Nie musicie ściśle trzymać się przepisu w przypadku płynnych składników. Spokojnie możecie dodać trochę mniej lub więcej passaty, wody lub mleka kokosowego.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Tradycyjnie zachęcam do tego, aby nie traktować proporcji zbyt sztywno. No i dajcie znać, czy smakowało 🙂 a wrzucając fotkę na Instagram pamiętajcie proszę o hashtagu #lifemanagerkainspiruje <3

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Bardzo często nie mam gotowego bulionu i dlatego rezygnuję z gotowania zup – takie przepisy jak ten są dla mnie na wagę złota. Dzięki Agnieszka! 🙂

    • Ja żadnej zupy nie gotuję na bulionie. Suszona włoszczyzna lub domowa przyprawa do zup i odpowiednia ilość warzyw w zupie załatwia sprawę.

      • Ja też ostatnio coraz częściej skłaniam się ku temu, aby odpuszczać sobie bulion. Przy niektórych zupach nie zrobi on różnicy.

    • Ja większość zup robię bez bulionu 😉

    • Ja robię dokładnie tak samo O.o

  • Takie zupy na taką pogodę są na wagę złota <3

  • Super taka rozgrzewająca zupka na jesienne dni 🙂

  • Jeszcze nie zdążyłam zrobić kremu pomidorowego z czosnkiem z twojego przepisu, a tu już kusi kolejna wspaniała zupa, która trafia idealnie w mój smak :). Chyba będę o niej śnić!

  • Z białą częścią pora nie próbowałam. Ja jak mam dodaję tą zieloną część do smaku, ale wiadomo, potem wyjmuję.

  • Mleko kokosowe to, to gęste z puszki/kartonika czy takie lejące np. Alpro?

    • Gęste, ale jeśli masz tylko to rzadkie, to też może być, tylko wtedy trzeba dodać go więcej, a mniej wody.

  • Bardzo często moją bazą d zupy (szczególnie krem) jest właśnie zeszklony na dnie garnka por lub cebulka. A potem … co już wyobraźnia podpowie;)

  • Paulina Chłosta

    Nie zgadniesz co zrobiłam..zamiast curry dałam kurkumę..na szczęście nie dałam całej łyżki, ale smak i tak jest mega intensywny. Dolałam więcej mleka kokosowego żeby jakoś to załagodzić. Brawo ja 😀

  • Dziś gotujemy pęczotto, ale jak skończymy to całkiem możliwe, że skusimy się na Twoją propozycję :))