Rozgrzewający krupnik z kaszą jaglaną – idealny na zimę!

O ile mnie pamięć nie myli, w dzieciństwie krupnik był najbardziej znienawidzoną przeze mnie zupą. Długo żywiłam do niego niechęć i odmawiałam mamie, kiedy chciała mnie nim poczęstować. Do czasu, kiedy kilka lat temu, po kilku dniach problemów żołądkowych mama przekonała mnie, że na pewno taka zupa dobrze mi zrobi. I jakież to było wtedy pyszne! Nie wiem, czy była to kwestia tego kilkudniowego przegłodzenia, czy tego, że w dorosłym życiu przyzwyczaiłam się do jedzenia kasz. Niemniej efekt był taki, że od tamtego momentu krupnik stał się jedną z moich ulubionych zup. Tylko ja oczywiście robię go inaczej, bez mięsa… No i tym razem postawiłam nieco nietypowo, na krupnik z kasza jaglaną. 

Wegański krupnik z kaszą jaglaną

Dzisiaj przedstawiam Wam ten mój przepis na prosty, wegański, rozgrzewający krupnik z kaszą jaglaną. Do jego wykonania nie potrzebujecie bulionu. Jest rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru, oraz wykorzystaniu kaszy jaglanej, która również posiada takie właściwości. Nie musicie się sztywno trzymać proporcji, jeśli chodzi o warzywa. Warto jednak dodać też sos sojowy i grzyby suszone (lub mrożone), które dodadzą mu smaku umami, którego może brakować w wegetariańskiej i wegańskiej kuchni. 

Krupnik z kaszą jaglaną
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
1 hr
Łączny czas
1 hr 10 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
1 hr
Łączny czas
1 hr 10 min
Składniki
  1. 1 cebula
  2. 3 marchewki
  3. 1-2 pietruszki
  4. kawałek selera
  5. 1 łodyga selera naciowego
  6. 2 ziemniaki
  7. 1 por (biała część)
  8. kilkucentymetrowy kawałek imbiru
  9. 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  10. kilka listków laurowych
  11. kilka ziarenek ziela angielskiego
  12. 4 łyżki sosu sojowego
  13. pieprz do smaku
  14. kilka suszonych grzybków, mogą być wcześniej namoczone
  15. 2 łyżki oleju
  16. ok. 2 litry wody (śmiało można dodać więcej, jeśli wolicie rzadkie zupy - ta wychodzi gęsta)
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od pokrojenia warzyw. Ja cebulę pokroiłam w kostkę, pora i seler naciowy w plasterki, pietruszkę i bulwę selera w kostkę, a marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, jak do zupy.
  2. W garnku na małym ogniu podgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Dusimy to przez chwilę i dodajemy pora i seler naciowy.
  3. Po kilku minutach wrzucamy do tego pietruszkę, selera i marchewkę.
  4. Jednocześnie dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, świeżo starty pieprz, starty imbir, sos sojowy i suszone grzybki.
  5. Zalewamy to wszystko wodą i gotujemy przez ok. pół godziny.
  6. Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem. Dodajemy ją do gotującej się zupy razem z ziemniakami i gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut (aż ziemniaki zmiękną).
  7. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą/sosem sojowym i pieprzem. Ja robię to już na talerzu, na wierzchu posypując całość natką pietruszki.
Wskazówki
  1. Suszone grzyby w tym krupniku są dość słabo ugotowane, więc ja ich nie zjadam. Można je namoczyć dzień wcześniej, a potem pokroić w paseczki i dodać do zupy razem z wodą, w której były moczone. Wtedy powinny być miększe i smaczniejsze.
  2. Śmiało możecie dodać więcej imbiru, niż widzicie u mnie na filmie. W mojej zupie był ledwo wyczuwalny.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia http://lifemanagerka.pl/

Uwielbiam go! Jest gęsty, pyszny, rozgrzewający i pełen warzyw i zdrowych składników.

Jeśli skusicie się na jego wykonanie, będzie mi bardzo miło, jeśli pokazując go na Instagramie użyjecie hashtagu #lifemanagerkainspiruje i #zdrowomaniatv.

Smacznego!


Kategorie: Odżywianie, Zdrowe ciało

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Niech to będzie pierwsza zupa którą zrobię w nowej kuchni! 🙂

  • Ania

    Mowy nie ma, nawet Ty mnie nie przekonasz do krupniku! 😛

  • Ja dodaję kaszę gryczaną niepaloną. 🙂

  • Sylwia

    Dziękuję za przepis 🙂 Ugotowany, zjedzony, bardzo smaczny 🙂 Dodałam jeszcze czosnek i kurkumę, żeby zwalczyć kiełkujące przeziębienie.

  • No takiej wersji krupniku to jeszcze nie jadłam 🙂

  • Nina

    To ja się trochę wyłamię z trendu. Krupnik to moja ulubiona zupa, zwłaszcza z grzybami, więc jestem bardzo ciekawa, czy kasza jaglana da ten sam efekt to jęczmienna, bo wydaje mi się, że dzięki niej ma ten niepowtarzalny smak.

    • Coś w tym jest, taki jaglany krupnik ma delikatniejszy smak. 🙂