LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

3 pyszne zupy cz. III

  • 3 września 2014
  • Agnieszka

Jest jesień. No to czas na zupę. A nawet trzy.

zupy_3_

Krem czosnkowy

Chociaż uwielbiam czosnek, to do tej zupy byłam nastawiona bardzo sceptycznie. Jednocześnie jednak strasznie mnie ona intrygowała kiedy przewijała się w jakichś programach kulinarnych. Dlatego gdy w drugiej części książki Pyszne 25 zobaczyłam ten przepis, od razu oznaczyłam go sobie etykietą “do wypróbowania”.

Pierwsze testy smaku podczas gotowania nie napawały mnie optymizmem… A potem przepadłam, z każdą kolejną łyżką i miseczką zupa ta smakowała mi coraz bardziej. W związku z tym sprawa jest jasna – muszę się podzielić przepisem, mam nadzieję, że Anna Starmach wybaczy 😉

krem_czosnkowy

Składniki:

  • 10-12 ząbków polskiego (!) czosnku (zależy od ich wielkości i ostrości)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 3 średnie ziemniaki
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego (w oryginale jest 1 litr, ja mam bulion porcjowany i mrożony po ok. 500-750 ml i tyle użyłam)
  • 250 ml śmietanki kremówki (można ją zastąpić np. jogurtem greckim lub śmietaną z niższą zawartością tłuszczu – ja tak robię)
  • sól, pieprz do smaku
  • ser żółty do posypania (np. parmezan)
  • grzanki
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Czosnek, cebulę i rozmaryn drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po minucie zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Następnie wszystko blendujemy, dodajemy śmietankę, ponownie zagotowujemy i przyprawiamy. Podajemy z grzankami i serem żółtym (ten ostatni bardzo pasuje ale na diecie można oczywiście pominąć :)).

To naprawdę bardzo proste, a smak jest ciekawy. Polecam 🙂

Cytrynowa zupa z czerwonej soczewicy

Autorka tego przepisu, Agnieszka Maciąg, nazwała tę zupę magiczną. Ja ze względu na jej kwaśnawy smak i cytrynowe dodatki pozwalam sobie nazwać ją cytrynową. Tylko z tymi cytrynowymi dodatkami miałam drobny problem, bo nie miałam w domu ani listków cytrynowych, ani trawy cytrynowej. Nie chciałam z tego powodu rezygnować z robienia tej zupy, dlatego pominęłam te składniki, ale na wszelki wypadek podaję je Wam w przepisie.

Plusem tej zupy jest to, że do jej wykonania nie potrzebujemy bulionu.

zupa_soczewica

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry świeżo rozbitych w moździerzu (na pewno można użyć też mielonej ;))
  • 2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej
  • 200 g czerwonej, opłukanej soczewicy
  • 400 ml mleka kokosowego (taką pojemność ma puszka ale ja sama robiłam mleko kokosowe i Wam też to polecam)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki (dałam trochę więcej ze względu na brak trawy cytrynowej – ale tak w ogóle to czy trawa cytrynowa jest kwaśna? serio pytam, nie wiem ;))
  • ok. 3,5 szklanki wrzącej wody
  • olej do podsmażenia cebuli
  • 2 listki cytrynowe i posiekana kolendra do podania
  • sól i pieprz

Wiem, że lista składników wydaje się długa, ale zauważcie, że połowa z nich to przyprawy. Przygotowanie tej zupy naprawdę nie zajmuje więcej niż pół godziny, nawet jeśli samodzielnie robi się mleko kokosowe.

  • Zaczynamy od posiekania czosnku i cebuli, a jeśli dodajecie też trawę cytrynową – ją również na tym etapie należy drobno posiekać.
  • Pomidory zalewamy wrzątkiem (nie tym wymienionym w składnikach, ten wykorzystamy później ;)), obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
  • Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy do niego cebulę, czosnek, trawę cytrynową i rozbite ziarenka kolendry. Podsmażamy to na niewielkim ogniu aż do zeszklenia cebuli (kilka minut)
  • Dodajemy opłukaną soczewicę, mleko kokosowe, wrzącą wodę, pomidory, łyżeczkę mielonej papryki, listki cytrynowe i całość gotujemy ok. 25-30 minut, aż soczewica będzie całkowicie miękka.
  • Na końcu dodajemy sok z cytryny lub limonki i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotową zupę można posypać świeżą, posiekaną kolendrą (ja akurat nie miałam)

Zupa krem z cukinii

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, a mimo to do wczoraj nie jadłam wykonanej z niej zupy! Spore zaniedbanie, wiem 😉 . Postanowiłam to nadrobić. Odpuściłam poszukiwanie specjalnego przepisu, postawiłam na improwizację. Przecież połączenie cebula + czosnek + cukinia nie może się nie udać! Do tego ziemniak dla zagęszczenia i oczywiście bulion, którego zapas zawsze mam w zamrażalniku… Kilka przypraw i gotowe. Oczywiście można z takim przepisem dowolnie kombinować i dodawać jakieś składniki lub np. grillować cukinię, ale ja stawiam na maksymalną prostotę.

zupa_cukinia

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 średnie cukinie
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • ok. 500-700 ml bulionu
  • przyprawy – rozbita w moździerzu kolendra, cząber, świeży, posiekany rozmaryn, sól, pieprz
  • olej do zeszklenia cebuli i czosnku

Wykonanie jest bardzo proste – kroimy cebulę i czosnek i wrzucamy na rozgrzany olej aby się zeszkliły (nie musi to być pokrojone w drobną kosteczkę, bo i tak całość będzie na końcu blendowana). Obieramy i kroimy w sporą kostkę ziemniaki, dorzucamy je do cebuli. Obieramy i kroimy w kostkę cukinię i to też dorzucamy do garnka. Doprawiamy rozmarynem, kolendrą i cząbrem. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Następnie blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy np. z grzankami i odrobiną parmezanu.

No i kto pamięta i mi teraz wypomni, że przecież ja nie lubię zup w postaci kremu? Nie raz o tym pisałam a tu proszę, odmieniło mi się 🙂

Wypróbujecie którąś?

P.s. To trzecia część wpisu z zupami, w dwóch pozostałych znajdziecie przepisy na:

Zupę meksykańską, zupę krem z dyni i zupę z czerwonej soczewicy i selera naciowego

Zupę krem z pomidorów, zupę cebulową, zupę krem z marchwi

Jak patrzę na moje zdjęcia z tamtych dwóch wpisów to łapię się za głowę 😀

Total
3
Udostępnienia
Udostępnij 0
Tweet 0
Pin it 3
Related Topics
  • jesień
  • przepisy
  • zdrowe odżywianie
  • zupy
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Różne

Wyzwania wrześniowe – praca, mieszkanie, sport

  • 2 września 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Różne

Przegląd tygodnia #1/09

  • 7 września 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.