LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Domowy pieczarkowy pasztet sojowy (do smarowania)

  • 27 stycznia 2015
  • Agnieszka

Po pasztecie pomidorowym (pod którym po przejściu na Disqus zniknęły komentarze) przyszedł czas na drugą odsłonę domowego pasztetu sojowego. Tym razem wersja pieczarkowa – pyszna!

pasztet_sojowy_pieczarkowy

Tradycyjnie, patrzymy na jakiś sklepowy odpowiednik i widzimy całkiem bogaty skład:

Woda, olej roślinny, białko sojowe 7,0%, kasza manna, cebula, ekstrakt drożdżowy, przyprawy naturalne, sól, pieczarki suszone 0,8%, błonnik pszenny, hydrolizat białek roślinnych (soja, kukurydza), aromaty.

W naszym przepisie proporcje będą nieco inne 😉

  • ok. 1/3 szklanki soi ekologicznej (po namoczeniu i ugotowaniu zrobi się z tego nieco ponad 1/2 szklanki)
  • kilka pieczarek (4-6, zależy jakiej wielkości)
  • pół sporej cebuli lub jedna mała
  • przyprawy: u mnie to odrobina soli, sporo pieprzu i suszony cząber
  • trochę oliwy

Wykonanie jest banalne! Soję namaczamy na min. 2 godziny (można na całą noc) a potem gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, obrane pieczarki w plasterki i dusimy to wszystko razem na oliwie (pod przykryciem, do miękkości). W trakcie duszenia dodajemy przyprawy. Cały proces duszenia trwa ok. 10-15 minut. Później wszystko ze sobą blendujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy np. pieprzem i gotowe! Dobry chleb* + opcjonalnie odrobina masła + takie smarowidło + ogórek kiszony = niebo w gębie.

Taki pieczarkowy pasztet sojowy można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku przez kilka dni.

*Nie musi być prosto z piekarni – ja chleb pieczony przez nieformalną teściową zamrażam w postaci pokrojonych kromek, a następnie rozmrażam go przy pomocy tostera – wyskakujące z niego kromki są obłędnie chrupiące, pyszne! Dopiero niedawno wprowadziłam ten patent w życie, a jeszcze kilka lat temu nie wyobrażałam sobie jak można mrozić pieczywo :O

Total
3
Udostępnienia
Udostępnij 1
Tweet 0
Pin it 2
Related Topics
  • kanapki
  • zdrowe odżywianie
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Różne

Przegląd tygodnia #4/1

  • 25 stycznia 2015
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Zdrowe ciało

ZdrowoMania odc. 5 – żywienie dzieci, siłownia, wrapy z tuńczykiem

  • 30 stycznia 2015
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.