Zdrowe batoniki kokosowe à la Bounty

Znowu w ramach piątkowego przepisu podsuwam coś ze ZdrowoManii, ale w tym tygodniu nie było innej możliwości. A poza tym najwyższy czas na coś słodkiego! Bo nie wiem jak Wy, ale ja nadal bardzo lubię słodki smak i wciąż szukam zdrowych alternatyw dla słodyczy sklepowych. 

Jeśli chodzi o te batoniki to w filmie oczywiście zapomniałam powiedzieć, abyście wybierali wiórki kokosowe bez dwutlenku siarki. Ja znajduję takie w Lidlu, ale już np. w Tesco są siarkowane. Jeśli polewacie je czekoladą, postawcie na taką >70% kakao. Ja podczas nagrań zrobiłam z mleczną, bo w Tesco nie znalazłam dobrej, gorzkiej czekolady. No i tak na marginesie – chciałam aby batoniki bardziej smakowały Michałowi, mojemu operatorowi 😉 nie przepada on za tym moim zdrowym gotowaniem (i jakoś bardziej cieszą go przepisy pani Aldony ;)), dlatego chociaż raz chciałam mu dogodzić. I nie uwierzycie – batoniki mu smakowały! Może dlatego, że z mleczną czekoladą naprawdę trochę przypominają Bounty. Mój osobisty mężczyzna skomentował je tak: “Mmmm, jak Bounty! Tylko bez cukru i tych wszystkich utwardzaczy!”. Ano, zgadzam się prawie w 100% (cukier w czystej postaci pewnie jest składnikiem czekolady).
No i w filmie trochę przegięłam z tym komentarzem, że porcja z odcinka jest dla 1 osoby na 1 dzień. Zapomniałam, że robię porcję 2 razy większą niż zazwyczaj, więc ta porcja z filmu  i poniższego przepisu jest raczej dla dwóch osób lub dla jednej na 2 dni. 

Batoniki kokosowe à la Bounty
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
15 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
15 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 8 łyżek wiórków kokosowych (niepełna szklanka)
  2. 2-3 łyżki miodu
  3. 2-3 łyżki oleju kokosowego
  4. 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  5. 1 łyżeczka nasion chia
  6. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na polewę
  1. dowolna czekolada, dosłownie 3-4 kostki
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy w blenderze z ostrzem w kształcie litery S.
  2. Batoniki przekładamy do jakiegoś w miarę kwadratowego/prostokątnego płaskiego naczynia i bardzo dokładnie ugniatamy na gładko.
  3. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika lub na minimum godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie delikatnie odkrajamy masę kokosową od krawędzi (polecam zrobić to jakimś ostrym i sztywnym nożem). Prawdopodobnie po odkrojeniu jednej lub dwóch ścianek reszta masy odejdzie od naczynka sama :).
  5. Kroimy to na batoniki i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodną czekoladą.
  6. Wkładamy to do lodówki jeszcze na ok. 20 minut (lub do zamrażalnika na krócej jeśli nam się spieszy).
Wskazówki
  1. Od nas zależy ile dodamy czekolady. Możemy oblać nimi wszystkie ścianki batonika (poza tą przylegającą do podłoża), lub tak jak na filmie zrobiłam ja - oblać je tylko troszeczkę.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Jeśli lubicie smak kokosa, wypróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowały 🙂

 

Kategorie: Odżywianie, Zdrowe ciało

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.