Pomysły na zdrową kolację – 6 propozycji

Post i film z 5 pomysłami na śniadanie bardzo przypadł Wam do gustu, więc postanowiłam przygotować taki również z pomysłami na zdrową kolację:

O ile śniadania zdecydowanie wolę w wersji “na słodko”, tak przy kolacjach preferuję raczej wytrawne posiłki. Zazwyczaj głównym ich składnikiem są warzywa + jakiś dodatek pełnoziarnisty. Czasami stawiam na warzywa surowe, a czasami na ciepłe (np. strączkowe). Strączków jednak staram się unikać jeśli jadłam je już wcześniej w ciągu dnia lub jeśli jem kolację późno. Jeśli danego dnia nie jadłam obiadu (co czasami mi się zdarza), wtedy kolację przygotowuję zazwyczaj na ciepło i najpóźniej o godz. 20tej. Lekkie sałatki warzywne zdarza mi się zjadać nawet po tej godzinie. 

Jako pierwsza w filmie pojawia się fasolka szparagowa w sosie pomidorowym i tutaj nie będę podawać na nią przepisu, gdyż jest on identyczny jak na soczewicę z wpisu śniadaniowego. Jedyna różnica polega na tym, że zamiast soczewicy dodaję ok. szklanki mrożonej fasolki szparagowej. 

Smażona soczewica
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Składniki
  1. 1 mała cebula czerwona
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  4. 1 szklanka wody (w oryginalnym przepisie były 2-3 szklanki wody ale nigdy nie zużyłam aż tyle)
  5. 1 puszka pomidorów krojonych / kilka świeżych pokrojonych pomidorów
  6. olej rzepakowy lub oliwa do zeszklenia cebulki i czosnku
Przyprawy
  1. pół łyżeczki cynamonu
  2. pół łyżeczki słodkiej papryki
  3. pół łyżeczki wędzonej papryki
  4. trochę mniej niż pół łyżeczki chili
  5. zioła do podania (autorka zaleca pietruszkę, ja dodaję cząber, który wspiera trawienie warzyw strączkowych)
Przygotowanie
  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę. Szklimy to na odrobinie oleju przez kilka minut.
  2. Dodajemy przyprawy i soczewicę.
  3. Zalewamy to pomidorami i wodą, dusimy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby dolewając wody.
  4. Jeśli po tym czasie danie będzie zbyt wodniste, odkrywamy i "odparowujemy" to jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
  5. Podajemy z ziołami i dobrym pieczywem
Wskazówki
  1. Zdarzało mi się wprowadzać takie modyfikacje jak zmiana cebuli z czerwonej na białą lub użycie przecieru zamiast pomidorów krojonych... Hitem była modyfikacja w postaci zamiany soczewicy na zieloną fasolkę szparagową 😉 tak naprawdę traktuję to danie bardziej jako inspirację i zużywam do niego to co mam w lodówce. Można też użyć inne soczewicy, ale już raczej ugotowanej jeśli np. zostanie nam z obiadu.
Autor przepisu Jadłonomia
Autor przepisu Jadłonomia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Kolejną propozycją w filmie jest bezglutenowy naleśnik gryczany z nadzieniem z czerwonej soczewicy i jarmużu. I tu mam trochę problem z przepisem, gdyż to nie ja robiłam te naleśniki. Mam na nie przepis, ale nie mogę za niego ręczyć bo nie przygotowywałam go osobiście. Jednak jak znam mojego Wojtka to zrobił wszystko w 100% tak jak w przepisie, a ja mogę zapewnić, że naleśnik wyszedł elastyczny i smaczny. 

Naleśniki gryczane z czerwoną soczewicą i jarmużem
Napisz opinię
Drukuj
Na naleśniki (przepis na ok. 15 naleśników, więc można je wykorzystać też do czegoś innego)
  1. 2 szklanki mąki gryczanej
  2. 1 duże jajko
  3. 3 i 3/4 szklanki mleka
  4. sól morska i pieprz
  5. olej do posmarowania patelni
Na farsz
  1. ok. łyżka oleju
  2. 1/4 cebuli
  3. 1/4 szklanki przepłukanej czerwonej soczewicy
  4. 1 szklanka przecieru pomidorowego
  5. ok. 1/2 - 1 szklanka wody
  6. garść jarmużu
  7. pół łyżeczki wędzonej papryki
  8. 1/4 łyżeczki chili (chyba, że ktoś lubi więcej)
Naleśniki
  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajko i 1/4 szklanki mleka, a następnie mieszamy to trzepaczką na gładką masę.
  2. Dodajemy resztę mleka, mieszamy i delikatnie pieprzymy.
  3. Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy cienkie naleśniki i smażymy je ok. 40-50 sekund z jednej strony lub do zarumienienia brzegów. Przewracamy i na drugiej stronie smażymy jeszcze ok. 30 sekund.
Farsz
  1. Na rozgrzanym oleju lekko (przez ok. 2 minuty) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przepłukaną soczewicę.
  2. Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, jarmuż i przyprawy.
  3. Podgotowujemy to ok. 10-15 minut. Sugeruję aby najpierw dodać mniej wody a potem sukcesywnie ją dolewać kiedy całość mocno zgęstnieje a soczewica nadal będzie twarda. I tak trzeba kontrolować sytuację podczas smażenia 🙂 dążymy do tego aby konsystencja była gęsta i treściwa, a soczewica miękka.
  4. Faszerujemy naleśniki farszem i gotowe :).
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Trzecia propozycja to komosa ryżowa z duszonymi pieczarkami, czosnkiem i szpinakiem. 

Quinoa z pieczarkami i szpinakiem
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Składniki
  1. 3 łyżki komosy ryżowej
  2. 3 ząbki czosnku
  3. 5 pieczarek
  4. kilka garści szpinaku
  5. kawałek szczypiorku
  6. kilka nerkowców
  7. odrobina oleju do podduszenia czosnku
  8. sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Komosę gotujemy w wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni podgrzewamy olej i wrzucamy na niego posiekany w kostkę lub plasterki czosnek.
  3. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dorzucamy umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Przykrywamy to aby pieczarki puściły sok i udusiły się, co zajmie ok. 5-10 minut.
  4. Kiedy pieczarki zmiękną i lekko zbrązowieją, dodajemy umyty szpinak, posiekany szczypiorek i ugotowaną komosę ryżową.
  5. Doprawiamy do smaku (u mnie to odrobina soli i pieprz, ale nie trzeba być takim minimalistą ;)) i kiedy szpinak lekko zwiędnie (lekko, a nie całkowicie), zdejmujemy to z ognia.
  6. Na talerzu posypujemy danie pokruszonymi nerkowcami.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Kolejna banalna propozycja to bruschetta, przepis pewnie wszyscy znają :). Ale jeśli nie to: 

  • kroimy w kostkę 1-2 pomidory
  • doprawiamy je oliwą, posiekanym w kostkę czosnkiem (ok. 2 ząbki) i ziołami (mogą być świeże lub suszone)
  • podpiekamy to w piekarniku w ok. 170 stopniach przez 10-15 minut

Na (obiado)kolację lubię zjeść też wege-burgera. Na filmie pojawia się burger z czerwonej fasoli i warzyw, ale zazwyczaj robię takie, na jakie akurat mam składniki. Polecam wpis z 4 przepisami na wegetariańskie burgery i burgera z groszku zielonego i kaszy jaglanej

A na końcu coś, co jem najczęściej, a są to sałatki z tego, co akurat mam w lodówce. Czasami dodaję do nich kromkę dobrego, domowego pieczywa. Jeśli mam akurat dojrzałe awokado – kładę ja na pieczywo i posypuję delikatnie solą, pieprzem i/lub wędzoną papryką. Do tego sałatka np. z pomidora, czerwonej cebuli, papryki, miksu sałat, oliwek i kiełków. Całość polewam samą oliwą i posypuję ziołami, albo robię jakiś prosty dressing (np. oliwa + cytryna + miód + musztarda Dijon). Robiąc sałatkę nie zwracam uwagi na dobranie jakichś pieszczących moje kubki smakowe kompozycji. Chodzi o to aby zjeść coś pożywnego i zużyć to co jest w lodówce. Tak właśnie najczęściej wygląda moja kolacja :). 

Mam nadzieję, że moje pomysły na zdrową kolację przypadły Wam do gustu i któryś przepis Was zainspirował 🙂


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.